Skocz do zawartości

MERKATOR 50 A 70 ROZNICE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak wyżej

Edytowane przez tommy66692
Pisanie posta duzymi literami
Opublikowano

mogę powiedzieć tyle ze mercator 50 to całkiem inny kombajn od mercatota 60,70 i 75 bo ma mniejszy silnik (4 cylindry)heder 3 metry i ogulnie jest całkiem mniejszy od innych mercatorów, węższy, niższy itp itd

Opublikowano

Marcator 50 różni się od 75 przede wszystkim:

Silnik słabszy chyba 90 km w M75-120km

heder max 3,20 m w M75 -3,20 , 3,60 , 4,20 m

mniejszy zbiornik coś koło 1000l w M75 2500l

Krótsze wytrząsacze tak na oko z 40-50 cm

Dodatkowo M75 ma taki odrzutnik separujący słomy nad wytrząsaczami (takie widełki jak w Dominatorach)

Inne sita górne M50 ma na końcu taki kawałek sita kłosowego a M75 ma na całości sita grzebieniowe.

Poza tym młocarnia ,odrzutnik ,wielkość sit, cała rama przeniesienie napędu ,hydraulika i cała reszta taka sama.

Gość peres100
Opublikowano

a co powiecie na temat mercatora 50

jak sie sprawuja jak wam chodza jak jest z czesciami do nich czy sie psuja?

ile jest warty taki 30 letni

Opublikowano

my daliśmy 2 lata temu ok 16 tys. chodzi dobrze części są dostępne, na mniej chodliwe trzeba poczekać do 48 godzin ale to na takie poważne, nie są drogie, w tamtym roku padła nam oś główna przenosząca napęd z lewej na prawa stronę i kosztowała ok 700zł wiec nie tak strasznie, a tak to chodzi elegancko

Gość peres100
Opublikowano

a masz do niego sieczkarnie i stół do rzepaku

Gość peres100
Opublikowano

a jaki masz heder szeroki?

da sie pozniej prasa jezdzic?

Gość peres100
Opublikowano

a prasa sie miescisz miedzy rzedami?

myslisz ze 4 cylindrowy jest slaby?

Opublikowano

czy 4 za słaba to ci nie powiem raczej nie bo znajomy ma protectora z 4 i sobie radzi dobrze a przecież te kombajny są prawie identyczne,

a co do mieszczenia się z prasą to z belarką nie ma problemu a kostką nie robiliśmy dawno więc ci nie powiem

Opublikowano

miłem merkatora 50 ogulnie na poczatku chodził dobrze z prasowaniem nie było problemu ale w mokrym siadał a nie mozna mu było dac blizniaków bo by gniut zboze noi tylkona godzine 0,5 ha

Opublikowano

potrzebuje jakas instrukcje do mercatora 60.

jak ustawiac klepisko sita wetylator młucarnie

dajcie jakiegos, linka z takim czyms

Opublikowano

a wiec budowe ktora napedza kombajn maja taka sama (prawie identyczna) paski, kola do napedu odpowiednich podzaspolow maja takie same, roznia sie przede wszystkim szerokoscia robocza, moca silnika, budowa wizualna( mercator 75 jest ladniejszy), mercator 50 ma wydluzone podajnik, mniejsza moc silnika, zbiornik na ziarno, zbiornik paliwowy, mniejsze kola, itp. kombajn jest na szerokosc taki jak heder (mercator 50)

mialem wczesniej protectora-to to samo co mercator 50, ogolnie nie moge powiedziec o nim zlego slowa, mialem go 4 lata, z awarii ktore pamietam to tak:

wymiana lozyska w kole glownym od silnika, urwanie osi przy podajniku(ten od hedera do kombajna) przedniej i tylnej, zapowietrzanie, urywanie wytrzasaczy- dwoch przy scianach kombajna...i sporo wymienilem lozys. kombajn wizualnie byl bardzo ladny, zadbany i wogole ale co do awaryjnosci to tragedia, co roku cos musialo nawalic;/ osobiscie nie polecam tego typow kombajnow- po pierwsze a zarazem ostatnie- sa zbyt skomplikowane i ta duza os, co prawie wszystkie paski ciagnie- tragedia- jak tam cos nawali to roboty na kilka dni;/

Opublikowano
musialo nawalic;/ osobiscie nie polecam tego typow kombajnow- po pierwsze a zarazem ostatnie- sa zbyt skomplikowane i ta duza os, co prawie wszystkie paski ciagnie- tragedia- jak tam cos nawali to roboty na kilka dni;/

chodzi ci o ta oś co przenosi napęd z prawej na lwa stronę??

bo nam w ostatnie żniwa się urwała, a roboty było na jakieś 2 dni razem z zamawianiem osi i składaniem

Opublikowano

tak wlasnie ta;/ az 5 szajb na niej chodzi- jak nie lepiej. w zadnym kombajnie tak nie ma.

No wlasnie 2 dni- dodajmy ze dwa dni przerwy w koszeniu- chyba ze trafiles samo jak padal deszcz ;) Nie no nic do tych kombajnow nie mam ale nie polecilbym tych kombajnow nikomu. o wiele bardziej prostrze sa john deere- tylko czesci drogie.

Opublikowano

hehe to miales szczescie ;) u mnie jak nawalilo te lozysko w tym kole od silnika to akurat w srodek zniw i to w sloneczna pogode;/ no ale awarie zdazaja sie w kazdym kombajnie- nawet i nowym :)

Opublikowano

posiada ktos z was instrukcje obslugi do mercatora??

Opublikowano
chodzi ci o ta oś co przenosi napęd z prawej na lwa stronę??

bo nam w ostatnie żniwa się urwała, a roboty było na jakieś 2 dni razem z zamawianiem osi i składaniem

Witam.Gdzie zamawiałeś ten wał?Miałeś duże problemy z demontażem?Właśnie zabieramy się do tego bo padło łożysko i troche wału wytarło. W którą stronę lepiej wyjmować i czym najlepiej dobrać się do koła przy wariatorze??