Chodzi mi o to czy ktoś zna sposoby zbioru lub (jeśli to zależne od odmiany) odmianę gryki taką żeby po wytworzeniu z tej gryki kaszy była ona zielona a nie kremowa jak to jest zazwyczaj. Nie wiem wcześniejsze pokosowanie? Dosuszanie na suszarni niską temperaturą?
Większa presja chwastów. Lepiej rzadziej każdym lejkiem to lepiej się rozkrzewi. Gryka to nie rzepak.
lepiej się rozkrzewi jak będzie miała miejsce czyli w szerokich rzędach. Gryka jak rzepak się rozkrzewia tylko musi mieć miejsce. nie wiesz co mówisz.
jest że raz gratuluję plonu 💪Ja dopiero zaczynam miałem 6 ha na próbę w tym roku spróbuję na podobnej powierzchni... no może ciutke więcej ale muszę najpierw skombinować plachtowy podbieracz pokosu do kombajnu wtedy spróbuję dwuetapowo. Podpowiesz w jakim momencie pokosowałeś?