Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ci radze coś z McCormick-a , bo mają dobre,jako człowiek który ma 14 ha porzeczek wiem co dobre, ja mam ursusa 4502 i NIEPOLECAM w żadnym wypadku, wszystko się sypie, i kiepskie wyposażenie oczywiście.

Opublikowano
a moze zetora 5243???????

A może rower?

Chłopie pisz konkrety, nie popierasz swoich odpowiedzi żadnymi argumentami, badź doświadczeniami.

Z wyżej wymienionych ciągników miałem do czynienia w sadach z dwoma, z Fendtem i New Hollandem.

Fendt Farmer 203 PII. maszyna leciwa, lecz bezawaryjna. Zalety: przedni napęd, niskie zużycie paliwa,wspomaganie na orbitrol.

Wady: komfort porównywalny z ursusem C330, zbyt mała zwrotność, astronomiczne ceny używanych egzemplarzy.

New Holland TN95F Supersteer, niska awaryjność. Zalety: przedni napęd, w miarę ekonomiczny, oś przednia Supersteer, wspomaganie, wysoki komfort w kabinie, mocny podnośnik, egzemplarz z którym miałem do czynienia posiadał także przedni TUZ, moim zdaniem bardzo przydatny w sadzie, ciagnik zawraca praktycznie na miejscu.

Wady: całoszklane drzwi, które niestety same się nie zamykają:) i łatwo o rozdrobnienie ich w mak, paskudny wygląd (za bardzo wysunięta oś przednia).

Pozdrawiam

Opublikowano
a moze fendt z serii 200
a moze zetora 5243???????

Jak masz zamiar tak pisac to sie wogule nie odzywaj :)

Ja bym bral cos z koncernu SDF. Oszczedne silniki, ciagniki popularne w polskich sadach (przynajmniej ja je czesto spotykam). No i tanszy np. od Fendta i JD.

Opublikowano

w moim przekonaniu postawilbym na landini rex-a lub mccormicka f. w standardzie maja pelzacze. zreszta to te same ciagniki. oszczedny silnik perkinsa z tego co slyszalem moze spalic w pracy 3,5 litra.

mam niedaleko ciebie wujka i ma landiniaka. ma juz go drugi rok i jest bardzo zadowolony, kupil go w koluszkach. serwis przyjeżdża na miejsce i za dojazd nie placi. zdecydowal sie tam kupic bo bylo taniej niz w grójcu. ja jednak bylbym sklonnyl wlasnie do tych ciagnikow.

wybor nalezy do ciebie. pozdrawiam

Opublikowano

oprócz tego że do sadu to jakie konkretnie parametry miał spełniać ten ciągnik

ja potrzebowałem czegoś do jagodników (porzeczka agrest) z rozstawem 1,35 (tak jak 60) po to by nadawał się także do gospodarstwa i żebym nie musiał zmieniać maszyn wybrałem agroplusa 67 bo tylko on (oprócz mf) miał skrzynie pełzająca a ona jest mi niezbędna.

co zdecydowało na korzyść jd

poza tym jest to ciągnik rolniczy który wykorzystasz do sadu czy typowy sadowniczy (czyli przeszło 2 razy droższy za podobne parametry techniczne)

Opublikowano

witam wszystkich!!

mam pytanko odnosnie wyboru ciagnika. mam male gosp.sadownicze(10 h) uprawiam glowmie czeresnie,sliwy,morele i wisnie.sad polozony raczej na plaskim tereni bez wzniesien(jeski sa to nieznaczne). nie prowadze intensywnyc nasadzen,rozstawy zedow to 4.5 do 5 m. dote pory glownym ciagnikiem w gospodarstwie byla poczciwa c 360,a jako pomocniczy c 330,ale nadeszla pora aby to zmienic. od pewnego czasu rozgladam sie za ciagnikiem o mocy do 60km do mojego sadu.zastrzegam,ze nie szukam typowego sadownika,chcial bym traktor o parametrach podobnych do c360. ogladalem sporo ciagnikow uzywanych,ale niestety sa one mocno wyeksploatowane,wiec stad moja decyzja zakupu nowego ciagnika. zainteresowala mnie oferta Farmtacka,chodzi o moel 555dt. co sadzicie o tym ciagniku??? a moze doradzicie cos innego??

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v