Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a masz teraz jakąś hodowlę? budynki żeby mieć w czy mą fermę zrobić? Jeżeli to miałobybyć robione od podstaw to raczej nie... trzeba dużych nakładów finansowych żeby taką produkcje rozpocząć, a ze zbytem, caną itd tez nie najlepiej.

Opublikowano

Od podstaw to rzeczywiście duże ryzyko, ceny są nie za ciekawe, zboże bardzo drogie i narazie nie będzie tańsze. Sąsiad 3 lata temu postawił kurnik, to go wyniosło prawie milion. Ale z drugiej strony do odważnych świat należy.

Opublikowano
Mój dziadek ma trochę kur i się pytam czy warto w to zainwestować

 

trochę czyli ile ? i z tych ,,trochę,, chce zrobić fermę ? - tak jak kolega wyżej napisał to postawić kurnik i wyposażyć go to nie będzie kosztować sporo. Widzę, inną produkcja też ciężko się zająć mając 1,5 ha.

Opublikowano

zależy jakiej wielkości. Ale za te średnie to nie weźmiesz raczej więcej jak 30 gr. Jaki kurnik jest - jakie wymiary? Ile tych kur docelowo miałoby być ?

Opublikowano

Ja mam dwa kurniki razem 40000 szt. Brojlerów zaczynałem od tysiąca chyba wybuduje jeszcze jeden. Kiedyś mieliśmy trochę krówek trochę świnek a teraz tylko kury

Opublikowano

Mój wujek posiada kurnik o obsadzie ponad 21 000 sztuk hoduje brojlery. Ferma zlokalizowana jest w okolicach Żuromina(wielu userów będzie kojarzyć tą miejscowość z telewizji a chodzi tu o ogniska ptasiej grypy jakie wykryto).

 

Czy warto wybudować kurnik? Ciężka decyzja wujek przyznaje że teraz nie zdecydował by się na budowę kolejnego...przyczyny są bardzo proste słaba cena, bardzo droga pasza (dodam, że obecnie bierze z firmy paszowej Raiffpol teraz Hage Polska) cena zależy od rodzaju prestarter dochodzi nawet do ok 1000 zł za tone, finiszer około 700 zł za tonę, wysokie ceny lekarstw a tych idzie sporo (wszystko zależy od jakości pisklaka jakie przywozi wylęgarnia są to rasy Ross i Cobb...ostanie partie były z wylęgarni Hama Bis jednak pisklaki były bardzo słabe, partia która przyszła 3 stycznia 2009 jest juz z innej wylęgarni)wysokie są również ceny węgla a tego idzie też sporo, małe pisklaki wymagają temperatury na hali ok 32 stopni a przy powierzchni 1000 m2 trzeba dobrze palić (w lipcu była wymiana starego pieca na nowy koszt ok 20 000 zł)

 

Odbiorcą brojlerów jest od paru lat ubojnia Ilczak z Mławy, tutaj dodam, że zalegają z jedną wypłata za siegająca 160 000 zł

 

Opłacalność jest różna wszystko zależy od ceny, zurzucia paszy i masy jaka osignie brojler, także czasami trzeba trochę dołożyć do interesu a czasami zostają naprawdę godne pieniądze

 

Jeżeli chcecie coś jeszcze wiedzieć piszcie ;)

Opublikowano

Sory @paktofonikas1987 ale ja dokładnych cen paszy nie znam (swoją wypowiedź poparłem tym, że dla trzody kupuje mieszankę za 750 zł tj od 30 - 110 kg a nabywam ją w firmie paszowej Paszmark z Płośnicyi pomyślałem, że ceny są podobne) może i jest trochę wyższa ale to nie dużo

 

A co do Ilczaka to upadł w tamtym roku, ale znaleźli się nowi inwestorzy którzy przejęli zakład ale nie zmienili nazwy ;)

Opublikowano

Mam pytanie aby założyć hodowle brojlerów co mi jest potrzebne??

Ile kosztuje jeden pisklak??

Jakie warunki są potrzebne do ich hodowli??

Ile paszy zje jedna sztuka??

Ile kosztuje tona paszy??

Jak długo trzeba opasać takiego kurczaka??

I po ile sprzedajecie za KG??

I czy się opłacałoby abym kupował gotowa pasze i kurczaki do hodowli??

 

Proszę o pomoc gdyż rozważam założenie niewielkiego kurnika.

Opublikowano

Pewnie z 1800m2 hehe.

Paktofonikas taką droga masz paszę? Ja za finiszera teraz płaciłem poniżej tysiąca, ale moim zdaniem to i tak co najmniej o 100zł za dużo na chwilę obecną. Paszarnie chyba najlepiej zarabiają na tej naszej hodowli.....

Opublikowano

Zapomniałem cenę finiszeru. Ostatnia dostawa 975 netto +3% VAT. Widzę żeś w WLKP, z tego co wiem to na zachodzie Polski pasze są zazwyczaj tańsze niż u nas. Paszarnie to temat rzeka...

 

Myślę ze mniej niż 20 tys szt to szkoda zachodu żeby poważnie nad tym myslec.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez szymon003
      witam . czy ktoś wie jakie są koszty budowy kurnika na około 50 tys brojera pod klucz?
      i jaka jest opłacalność aktualne 
    • Przez WojtekiAnia
      Witam! Mam problem z dwoma kurkami. Kurki ma około 6 miesięcy. Jeden to kogut rasy szabo u którego zauważyłem na początku problem z utrzymaniem równowagi (ptak po prostu wywracał się na ogon) potem niestety z dnia na dzień przestał chodzić. Nogi ma niby sprawne ale nie może na nich ustać. Czasami łapy bardzo mu się trzesą. Poza tym je i pije normalnie. Druga to kurka mieszaniec. U kurki na początku pojawiło się kulawienie na jedną łapę a potem na drugą i też już nie ustanie na nogach. Je i pije normalnie. Weterynarz już wymiękła. Wzbogaciłem im pasze dałem zastrzyki Wit B a teraz daje im duże dawki w wodzie ale to nie pomaga. Nie wydaje mi się żeby to była choroba "mareka". Proszę poradźcie coś.
    • Przez raf21
      Witam wszystkich pisze z nietypowym pytanie.  Więc chodzi mi czy macie jakiś sposób, urządzenie które odstraszało by kur od domu . Mam ciężki przypadek w domu , ojca który mimo dużej zagrody wypiszą kury przed dom i wiecie co robią.  Chce je  jakoś odstraszyć ,bo ojca się noe pozbędę 😉 żeby tego nie robił dalej . 
    • Przez kkamaz
      wszystko o hodowli brojlerów mnie interesuje chodzi mi tutaj o żywieniu itp.
      Opłacalność hodowli na obecny czas.
       
      Jeśli istnieje taki sam temat to proszę mnie przekierować.
    • Przez kalwas9710
      Witam, nie wiem czy pisze w dobrym dziale, jeśli nie to proszę przenieść temat. Mam pytanie odnośnie wagi obornika kurzego w m³. 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v