Przez
rbit
Rok temu w sierpniu kupiłem nową prasę Z-562 bez rotora i bez noży. Będzie pracowała z MTZ 820. W związku, że było już po sezonie także teraz dopiero będzie wypróbowywana i wtedy serwis tylko na sucho w teorii powiedział co i jak. Dlatego mam do WAS kilka pytań odnośnie działania i jak prasować tą prasą bo to pierwsza moja zwijarka.
1. Jak prasować żeby bele były dobrze zbite - chodzi o kiszonkę i siano tylko.
2. Jadę wałkiem parę metrów raz jedną stroną - raz drugą w miarę wolno?
3. Jak będzie pełno to usłyszę sygnał na sterowniku - zwracam uwagę na wskaźnik przy prasie czy patrzeć na sterownik? ?
4. Zatrzymuję się i włączam owijanie siatką ?
5. Jak ten wskaźnik na górze ma być: na zielonym , żółtym czy czerwonym polu i od czego to zależy i jaki ma związek z sygnałem na sterowniku?
6. Przy tych ustawieniach co dałem na zdjęciach to sterownik przy którym kolorze będzie dawał znać żeby przestać zwijać - chyba że to nie o to chodzi ?
7. Czy na siatkę od początku położyć ten walec dociskający?
8.Czy przy pierwszym założeniu siatki mam otworzyć klapę pociągnąć siatkę za klapę i zamknąć a później już samo będzie ją łapało?
9. Może ktoś beluje tą prasą też Belarusem 820 i powiedziałby jakimi biegami jeździć - nie zależy mi tak na prędkości jak na jakości i dobrym zbiciu bel?
10.Czy może ktoś ma jeszcze inne rady dla początkującego?
Poniżej zamieszczam parę zdjęć z ustawień jakie mam wg. instrukcji w prasie odnośnie stopnia zbicia beli, ustawienia liczby obrotów i dyszla. Czy tak ma być jak na zdjęciach żeby bele były dobrze zbite, owinięte i ten dyszel macie też na tych otworach? Może ktoś wyśmieje, że takie pytania , ale nie prasowałem wcześniej w ogóle i trochę stresu jest i nie ma kogo podpytać.
Tutaj jest na pierwszym otworze dla sianokiszonki - czy tę linkę można jeszcze max. popuścić na tych nakrętkach do końca tego gwintu dla lepszego zbicia czy nie?
Ile razy owinie przy takim ustawieniu i czy tak ma być?
Tutaj dźwignia napinająca jest wg instrukcji ustawiona na 55mm
Czy dyszel tak ma być?
Rekomendowane odpowiedzi
Gęstość pszenicy.
Żniwa kukurydziane x2 d47, Claas dominator 68s