Skocz do zawartości

Jak ustawić wielkość baletu i czym umyć gumowy wałek z siatki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Mam problem ustawieniem średnicy balotu,a mianowicie do ok 140 cm pasuje, włącza się automatyczne owijanie i wszystko gra. Teraz presowalem słomę i nie umiem zrobić bala o maksymalnej średnicy. Czerwony wskaźnik mam ustawiony na 1,5 a wskaźnik z bieżącą średnicą balotu zatrzymuje się na około 1,4 i nie włącza owijania. Próbowałem jeszcze troszkę władować do prasy słomy ale nic nie ruszyło i tak kilka dni jechałem i nic. Owijanie siatką muszę włączać ręcznie i patrzeć na wskaźnik balotu. Wszystkie baloty mają identyczną średnicę 138cm. A mało tego siatka nawija mi się na gumowy wałek z jednej strony, cos się klei. Czym go umyć żeby go nie zepsuć?

Opublikowano

Mąka pomogła, ale były też inne przyczyny. Bardzo powoli podawała siatkę i niekiedy musiałem kilka razy włączać owijanie. Myślałem że to był zbyt mocny docisk na siatkę i ściągnąłem sprężyny ale nie było poprawy. Rozebrałem mechanizm podawania siatki wyczyściłem elektromagnes poskladalem zpowrotem i działa jeszcze lepiej jak przedtem ale siatka i tak się kleiła. Poluzowałem docisk na gumowym wałku o połowę i zrobiłem ponad 60 balików i ani razu się nie naowijało.
Czy wie ktoś gdzie tkwi problem z zwiększeniem średnicy balotu? Wiem że powinna robić 155cm maks a robi niecałe 140 cm

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Ssyfjfjd
      Witam prasa pasowa variant 280 nie ma ciśnienia na pasach, pasy stoją, nie można dobić ciśnienia 
    • Przez Gqrtek
      Witam. Mam problem z prasa variant 280 rc noże wysuwają sie gdy podbieracz jest podnoszony i samoczynnie się chowają gdy opuszczam podbieracz mimo że są załączone i tu pytanie od czego zacząć.
    • Przez karol12317
      Witam. Kupiłem prasę Variant 360 z 2015r. i mam dwa problemy. Pierwszy to to, że nie zbija mi końcówki beli. Środek jest ubity, a ostatnie 15cm miękkie. Ciśnienie ustawione nawet na 190 bar a 95konny ciągnik nie odczuwa. Kolejny problem to to, że co któraś belą jest nie owiniętą siatką. Siatka zamiast na bele trafia między pasy na górny wałek. Czy ktoś miał taki problem? 
    • Przez KrzysiekGbicki
      Witam, mam problem z claasem variantem a ko konkretnie pasy przestają sie kręcić,  otwiera sie zapadka, to sprzęgło ze sprężynkami. Prasa ma 15k bel i używam ja do słomy i siana, możliwe ze to juz wyciągnięte pasy mają winę? Moze ma ktoś pomysl co sprawdzić? 
    • Przez Ssyfjfjd
      Claas variant 280 
      Witam po włączeniu wałka WOM pasy stoją w miejscu po dociśnięciu klapy hydrauliką ciągnika, pasy zaczynają powolutku ruszać gdy zabierze się materiał (słoma siano) pasy normalnie pracują ale na sucho pasy stoją w miejscu, ślizgają się 
  • Dodaj nową pozycję...
v