Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z kosiarką Kuhn FC 200 . Problemem jest to że rwie przekaźniki , na postoju wszystko jest dobrze, lekko chodzi , w trawie również , ale po przejechaniu kawałka ma jakby ciężej , może coś się przegrzewa ? Mieliście może takie przypadki ? Prosiłbym o pomoc , z góry dziękuje ;) 

Opublikowano

Co to znaczy: "rwie przekaźniki"? W którym miejscu dochodzi do zniszczenia? (urwania, przekręcenia i czego)

Jak bardzo jest rozciągnięty, ile zachodzi na siebie? Jak moment obrotowy może przenieść obecny wałek WOM? - a jaki powinien być wg instrukcji obsługi?

Opublikowano

Moment obrotowy 540.Rwie to znaczy przekręca/urywa.Są dwa 1. idzie od ciągnika do przekładni, a 2. od przekładni do kosiarki. Pierwszy mieliśmy rurkowy dwugarbowy ze sprzęgłem i chodził dobrze, a drugi był taki sam tylko bez sprzęgła i raz się rurka ukręciła raz krzyżak pękł, wymieniliśmy go na frezowy i przez jakiś czas chodziła do momentu aż w pierwszym rurka się ukręciła . Kupiliśmy nowy przekaźnik rurkowy trzy garbowy ze sprzęgłem typowy do kosiarek w miejsce tego pierwszego(ciągnik przekładnia), skosiliśmy 1h, po czym przy wyłączeniu i włączeniu kosiarki i wjechaniu w trawię pękł krzyżak w tym nowym przekaźniku ;/ 

Opublikowano

moim zdaniem problem leży w zbyt dużych różnicach położenia jednej części walka wgledem drugie włożonego do kosiarki
wałek łączący przedawnienie z listwą zdjejmujesz do transportu?

Opublikowano

Trudno coś rozsądnego doradzić, gdyż jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem. Ewidentnie jest jakiś problem, tylko jaki...?

Nie posiadam kosiarki Kuhn i jeśli będę coś pisał to na podstawie doświadczeń z innymi dyskowymi.

Jeśli kosiarka nie jest napędzana paskami tylko dwoma wałkami przekaźnika mocy zaleca się, aby jeden z nich był zaopatrzony w sprzęgło jednokierunkowe, zaś drugi w sprzęgło przeciążeniowe odpowiednio dobrane do kosiarki - czyli najlepiej gdyby obydwa wałki były oryginalne.

Przypuszczam, że ten 540 Nm to pracuje tak na granicy wytrzymałości, czyli wypadałoby zastosować do tej kosiarki wałek o momencie obrotowym 680 Nm.

Może zbyt gwałtownie puszczasz sprzęgło i następuje nagłe uderzenie lub (i) sprzęgło w ciągniku masz bez tłumika drgań.

Napisz jeszcze, jaki to ciągnik?

Opublikowano

Różnice w odległości są małe także to nie to ... Głównie koszone jest Zetorem 5211 i tu sprzęgło jest puszczane powoli , ale jak kosiliśmy DF agrotron 4.85 to przy włączaniu kosiarki trzeba było dać trochę gazu żeby ruszyła bo na wolnych obrotach ciągnik gasł (dziwne) i faktycznie wtedy już było nagłe uderzenie .

Opublikowano

Główny powód musi leżeć po stronie samej kosiarki. Sprawdź dokładnie, czy na którymkolwiek dysku nie są zapieczone łożyska lub zbyt duże luzy na dyskach. Kosiarka powinna obracać się lekko.

Opublikowano

Jeśli tak to na 99% na jednym z dysków łożysko do wymiany. Jeśli chcesz wiedzieć na którym - podłącz ciągnik i uruchom kosiarkę. Po kilku minutach pracy kosiarki wyłącz napęd i sprawdź, który dysk rozgrzał się najbardziej - tam będzie łożysko, które zostało zatarte.

Druga rzecz to sprawdź poziom oleju w dolnej listwie a w razie niskiego poziomu uzupełnij.

Opublikowano

Olej już był sprawdzany , a łożysko sprawdzę tak jak napisałeś , dzięki za szybką odpowiedź , mam nadzieję że winowajcą tych przekaźników będzie te łożysko :) 

Opublikowano

Zostały wymienione dwa łożyska bo były podejrzane , ale dolna listwa przy włączeniu kosiarki robi się gorąca, teraz nic się nie zapieka bo po wyłączeniu można swobodnie ręką kręcić . Tak musi być ? może jak pójdzie w trawę to będzie się jakoś chłodziła ? Może być tak, że oleju jest za dużo i czy powinien być jakiś odpowietrznik ? 

Opublikowano

Gorąca nie może być! - podejrzewam, że jeszcze łożysko lub więcej jest do wymiany. Być może chodzi o łożyska na kołach pośrednich a nie na kołach zębatych napędzających dyski - ale to są tylko moje podejrzenia. Tu wymiana jest trudniejsza i bardziej kosztowna!

Osobiście jeszcze raz sprawdziłbym miejsce, z którego rozchodzi się ciepło, aby precyzyjnie zlokalizować źródło ciepła.

Co do poziomu oleju powinno być połowę dolnej listwy a sprawdza się podnosząc kosiarkę do pionu odkręca korek wlewu (środek listwy). Jeśli olej pojawia się w otworze jest OK. (Jeśli jest za mało dolać, jeśli za dużo niech nadmiar wypłynie). Odpowietrznika nie ma, jest korek wlewu.

*W najnowszych kosiarkach spotyka się smarowanie smarem.