Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli wyszarpuje sznurek to też może być za luźny przytrzymywak ale nie koniecznie. Przede wszystkim musisz zobaczyć na którym końcu sznurka jest węzełek przy nie związanej kostce. Jeśli jest węzeł tylko na końcu sznurka tym, który opasa kostkę a na tym co igła podaje nie ma to musisz wyregulować tzw. rybki(półksiężyce), które po podaniu sznurka przez igłę zabierają sznurek od igły pod palec supłacza. Ustawiasz to w ten sposób aby przy górnych położeniach igieł rybka mijała się w odległości nie więcej niż 5 mm od igieł. To jest najczęściej spotykana przyczyna przeważnie jak były wymieniane igły a nie wyregulowano rybek. Nie ma rady jak sznurek nie zostanie podany na palec to niema cudów aby zawiązało węzeł!!! :)

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

Powiem wam tak, ja mam prase Z - 224 z 84roku, a kupilem ja z kółka rolniczego, odkądm mój tata ją ustawiał to gdy jade na pole mam 100% pewność ze prasa zwiąże wszystkie kostki :) Fakt faktem aparaty były nowe i iglice też ale rolki na tłoku nie były wcale wymieniane, a od wymiany iglic i aparatów upłyneło już z 6 lat, i od tej pory prasa chodzi jak należy :)

Opublikowano
@juzek18 ciężko powiedzieć co trzeba dokładnie ustawic ale jak otworzysz klape tam gdzie jest sznurek to jest tam taka naklejka -jest narysowane jaki wezeł i co trzeba ustawic ,wez do reki sznurek z wiazki której nie zwiazało i porównaj. moge ci powiedziec ze najczesciej trzeba wyregulowac docisk supłacza(palca) lub podgiąć dzwignie nożową(stopke) jezeli nie chce ściągać zawiązanego węzła. jak nic nie pomaga to pisz cos moze poradzimy.

Czasem może być zużyty palec od wiązania lub dźwignia nożowa źle ustawiona, przy maksymalnym wychylenu odstęp pomiędzy dźwignią a palcem powinien wynosić 10-12mm. Ale zanim dogniesz dźwignie nożową sprawdż czy krzywka na kole napędu supłaczy nie jest wytarta i rolka dźwigni.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez toobek
      Witam szanownych kolegów. Mam dwa problemy z moją prasa Welger ap 41. Pierwszy to gdy prasa pobierze dość dużo materiału to wtedy puszcza jedna strona. Węzeł jest na jednym końcu sznurka a drugi koniec sznurka wyślizguje się z palca supłacza. Drugi problem to że raz na 4-5 kostek prasa zrobi kostkę dwa lub nawet trzy razy dłuższą niż ustawione. Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    • Przez Marcinek178
      Panowie prasę posiadam od niedawna, chciałem ją dziś wypróbować no i problem od razu powstał. Mianowicie nie wiąże mi kostek z prawej strony tzn. niby wszystko dobrze, ale gdy wiązka jest już na wylocie to obcina ten prawy sznurek. niby znajomy próbował coś regulować w aparacie ale nic nie pomogło. W czym może tkwić problem i jak go zdiagnozować. Nie znam sie na prasach więc proszę o wyrozumiałość. Dodam że prasa jest z 1986 roku. aparaty wyglądają na oryginalne. Dziękuje wszystkim którzy mi pomogą.
    • Przez seba25
      Witam wie ktoś może jak zdjąć tą tarczę sterującą zdjąłem seger ale tarcza nadal nie chcę zejść a nie chcę na siłę nic tłuc żeby czegoś nie uszkodzić, może mógł by ktoś coś doradzić z góry dziękuję.
    • Przez jaro19
      Witam szukam mobilnego mechanika do prasy sipma z224 chodzi o wykrzywianie igieł lokalizacja 05-110 Jabłonna

• Przez bastek2210
      Witam mam problem z prasa sipma z224/1 po zerwaniu zabezpieczenia które pociąga iglice i zmianie tej sruby przestała wiązać i wydaje mi się że podgarniacz spotkal się z tłokiem bo ten pierwszy od tłoka został przygiety . Jest ktoś kto ma mozliwosc pokazać zdj jak jest prawidłowo ustawiony rozrząd czy inaczej zapłon w tej prasie? 

• Dodaj nową pozycję...
v