Przez
jano65
Witam.
Wszystko zaczęło się od eksperymentów, aż w końcu udało się ( może pierwszemu w Polsce) zasiać i zebrać ziarno sorgo. W 2011r. miałem 3 ha, a zbiory przeszły moje oczekiwania. Może nie osiągnąłem zakładanych 8-9 ton z ha, ale to co zebrałem jak na pierwsze kroki w tym kierunku to był mój wielki sukces. Ciepły pażdziernik pozwolił na naturalne bez desykacji dojrzanie i ziarno po skoszeniu miało 18 proc. wilg. a po suszarni 12 proc.
2012r. plantacja 6 ha, małe błędy w odchwaszczaniu na początku wschodów, ale to co już teraz jest na polu znów napawa optymizmem.Daje powód do zadowolenia, że mój pionierski krok w siewie tego ziarna nie idzie w złym kierunku.
Rozmawiałem z ekspertem, który stwierdził, że jeszcze niedawno uprawa kukurydzy w Polsce była marginalna a co jest dzisiaj.
Dlatego uważam że przy dzisiejszej zmianie klimatu, zastosowaniu odpowiednich odmian nasion, można go w Polsce uprawiać na ziarno.
Dla zainteresowanych podzielę się tym tematem, przedstawię fotki, oraz wkrótce film.z mojej uprawy. Żniwa przewiduję na konic października.
Janko
jgsus@op.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Co zasiać
Sorgo