Skocz do zawartości
Maka_91

Lamborghini Runner 450 problem z akumulatorem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Maka_91    0

Witam.

Mam pewien problem w moim ciągniku. Otóż w przeciągu mniej więcej w 4 lata już 2 razy zmieniałem akumulator. Po zakupie i założeniu wszystko było ok aż po jakimś czasie po prostu akumulator pada i nie daje się naładować. Co może być przyczyną? Zastanawiam się czy problem nie bierze się z tąd, że w tym ciągniku akumulator jest umiejscowiony przy chłodnicy i wysoka temperatura powoduje szybkie zużycie?

Jaki możecie polecić mi akumulator? Jakaś firma robi solidne? Co możecie poradzić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetores    16

Sznajder.
Sprawdź stężenie elektrolitu i poziom
Sprawdź napięcie i pobór prądu na zgaszonym ciągniku.
Sprawdź napięcie na odpalonym ciągniku
Podaj wszystkie powierzone parametry
Przyczyną jest również słabe ładowania, zły stan elektrolity. Oraz długie kręcenie rozrusznikiem-( na siłę) jak słabo kręci lub nie ma siły powinno się odpuścić


Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maka_91    0

Gęstość jest taka jak trzeba. Ładowanie na było sprawdzane jak jeszcze działał aku i też wszystko w normie. Pobór prądu na wyłączonym wykluczam bo nie było problemów, że się rozładował czy coś. Po prostu nagle padł i taka sytuacja już drugi raz się zdarzyła. Prawdopodobnie pękła któraś cela i aku jest do wyrzucenia.

 

Jeszcze takie pytanie mam, czy na antenę od radia idzie jakieś napięcie? Gdyż mam prowizoryczną antenę która dotyka do masy i zastanawiam się czy nie robi to jakiegoś zwarcia?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zetores    16

Zmierz miernikiem i się okaże. Czy kradnie prąd
zdejmiesz jedną kleme i mierzysz na zgaszonym ciągniku.
Zmierz napięcia przy klemach.
1.Na zgaszonym ciągniku.
2.podczas kręcenia rozrusznika ( rozruch maksymalnie może trwać ok. 10 sek i minuta przerwy) 5 sekund powinno wystarczyć na rozruch przy zdrowym akumulatorze
3. Napięcie po odpaleniu
Uszkodzoną cele sprawdzisz przy wlewając Stary elektrolit do pojemnika jakiegoś, jeśli będzie z jednej celi będzie cięmno brązowy lub szary to czeka wymiana akumulatora. Brudy są zazwyczaj na spodzie
Moim zdaniem jeśli nagle to się stało, to albo klema nie łączy albo akumulator do wymiany
Jeśli nie zrobisz tych pomiarów problem się powtórzy na kolejnym akumulatorze, nawet z dobrej firmy

Edytowano przez zetores

Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kisiol
      Witam. Może ktoś dysponuje opisem kodów do tego modelu Same Explorer 100 rok 2007. Wyświetlają się błędy I 25 , I 39.
    • Przez axel84
      Witam mam problem z podnośnikiem w Hurlimann H 5110. A mianowicie przy pracy z pługiem przy podnoszeniu zacina się lub samoczynnie podnosi do góry. Rozdzielacz był robiony chromowany pompa po regeneracji tłoczysko zrobione siłowniki wspomagające zrobione filtr hydrauliki wymieniony olej wymieniony jak w specyfikacji . Traktor jest z turem tur chodzi dobrze szybko podnosi tak samo kiper. Proszę o pomoc  bo nie wiem co tu jeszcze zrobić by ten podnośnik chodził jak należy . 
    • Przez dolti44
      witam posiadam traktor deutz fahr agrotron 135 i nie wiem czemu nie działa mi klimatyzacja. klimatyzacja była nabita , załączała się dobrze, wąż co idzie do klimatyzacji był zimny ale w kabinie leciało tylko ciepłe powietrze. Co może być przyczyną???
    • Przez sbastian19891411
      Witam gdzie jest korek spustowy oleju z podnośnika  ?? 
    • Przez dammianoss
      Witam!
      Mam problem z podnośnikiem w moim agrotronie 6.15 z 97r, mianowicie od razu po odpaleniu ciągnika podnośnik sam się podnosi do góry, do samego końca i próbuje dalej gdyż ciągnik przygasa, dopiero jak aktywuje centralkę to mogę go zatrzymać i opuścić na dół. Gdy ustawie przełącznik na pozycje neutralną to podnosi do góry, jak ustawie na podnoszenie to podniesie do ustawionej maksymalnej wysokości i delikatnie unosi się dalej. Wydaje mi się, że to rozdzielacz się zaciął, a na panelu EHR nie wyświetla się żaden błąd. Miał ktoś podobny problem? Nie długo trzeba jechać w pole a ciągnik niesprawny, a awaria stała się w trakcie żniw.
      Pozdrawiam
×