Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie płacą po 250 brutto?? :o mi udało sie opchnąć w czwartek po 350 netto. Cena do d..py a sie ciesze jak głupi że nie będe na minusie jak w tamtym roku

Opublikowano

dzwoniłem do kilku odbiorców kukurydzy mokrej ale ceny jakie mi zaprononowali wprawiły mnie w szok nie będę pisał jakie one były bo bym się naraził co niektórym co myśleli że za mokrą w tym roku dostana np. po 500

Opublikowano

to jaki sens dla nich byloby zawierać umowy po 400netto jak tu piszą niektórzy skoro można po 250 kupić?co oni niby nie wiedza po ile będzie kukurydza przed sezonem?chcą wywołać panikę żeby nachapać sie teraz taniego ziarna ,bo czuja ze bedzie droższe,spekulanci na to pracują dla tych ku..sów co skupują.

Opublikowano (edytowane)

SPRZEDAŻ z 2016-09-24 20:33

cena:  300.00 PLN kilogram treść ogłoszenia:
Kupię proso kukurydzę MOKRĄ Pszenicę Jęczmień PsEnzyto RZEPAK!!! ogłoszeniodawca:  Fhu adres:  39 województwo/region:  świętokrzyskie telefon:  505XXX XXX pokaż numer

porządny kupiec :D

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

to jaki sens dla nich byloby zawierać umowy po 400netto jak tu piszą niektórzy skoro można po 250 kupić?co oni niby nie wiedza po ile będzie kukurydza przed sezonem?chcą wywołać panikę żeby nachapać sie teraz taniego ziarna ,bo czuja ze bedzie droższe,spekulanci na to pracują dla tych ku..sów co skupują.

bo tez niewiedzą jaka będzie cena, handel  polega na tym ze kupujesz i sprzedajesz z marzą, więc jak podpisują po 400 to na tą kukurydze juz mają kontrakt po 450, oczywiście jakąś część kupują bez kontraktu i liczą na wzrosty Ale to jest 10 do 30% całego skupu

Edytowane przez patfilmax
Opublikowano

To się nazywa zmowa cenowa. Przy kukurydzy jest to bardzo klarowne zjawisko. Dziwnym trafem cena kukurydzy suchej osiąga taki poziom, by suszenie mokrej praktycznie nie dawało zysku. Ciekawe jakby piszczały paszarnie jakby rolnicy się zmówili i mniej wyprodukowali? Tyle, że oni wiedzę, że to niemożliwe, a my tańczymy jak nam zagrają. Niesamowity efekt daje najpierw plotka, później fala spadających cen. Im cena szybciej leci - tym więcej chętnych na sprzedaż.

Opublikowano (edytowane)

Ja też ruszę w tym tygodniu.Wilgotność około 26% ,zobaczę jak przejdzie przez kombajn.Cena 380 netto.

Tak jak kolega Albercik99 pisze:różnica między ceną mokrej a kosztem suszenia i ceną końcową znikoma.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

u nas nie wiadomo bo jeszcze nikt nie kosi na ziarno,u mnie wilgotnoś na polach dzis od 28 do 32%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v