Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, proszę o wyjaśnienie co służy do czego.

1.Gaz mam po prawej stronie, do czego służy ten ,,mały " pedał koło hamulca okrągły?

2. te dwie krótkie wajchy są: od strony gazu biegi, polowe, szosowe lub luz, od strony hamulców(lewej) do włączania podnośnika i wałka? nie da się włączyć podnośnika bez wyłączenia wałka

3. z prawej i lewej strony są 2 dłuższe wajchy podobne do ręcznego w samochodzie, do czego służy lewa a prawa

4. Czym jest ten nagwintowany ka końcu przełącznik? znajdujący się przy tych 2 mniejszych wajchach?

5.Pod siedzeniem mam jakiś przełącznik, ale luźno chodzi w lewo i prawo nie wiem do czego i czy w ogóle działa?

6. Przy ramieniu podnośnika prawego jest wajcha i też nie wiem do czego służy

Proszę o wyjaśnienie:) Pozdrawiam

https://drive.google.com/file/d/0Bwyz6vyltlZ1ZXRQUXdDdmkySEk/view?pref=2&pli=1

https://drive.google.com/file/d/0Bwyz6vyltlZ1MXN3c1hfY2tKQkk/view?pref=2&pli=1

Opublikowano (edytowane)

odp.1 to jest blokada mechanizmu różnicowego

2 zależy od typu zetora

3 od prawej hamulec ręczny i  od lewej dzwignia ręczna od wyłączania drugiego stopnia

4 to jest dzwignia od ustawianie obrotów  womu 540/1000

5 to jest  dzwignia od szybkosci reakcji podnośnika

6 ta krótka wajcha to jest od systemu regulacji

Edytowane przez bartek1992
Opublikowano (edytowane)

A  do czego służy  ten pedał , co  się  go lewą noga naciska? 

a do  czego ten co prawą? A  taki  długi drążek  na środku podłogi?  :D  :P

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Mam pytania do użytkowników zetorków:

1. Do jakich maszyn używacie 1000obr wom?

2. Do pługa jak ustawić najlepiej dźwignie P,M,D a jak do rotacyjnej czy brony talerzowej?

Opublikowano (edytowane)

Jak do rotacyjnej to p czyli pozycyjna do talerzowki moze byc m czyli mieszana. Z tymi obrotami 1000 obrotow to lepiej ich zbyt czesto nie uzywac bo wtedy pompa tez sie szybciej kreci i podaje az 50 l\min, i to jest dobre np do wykipowania przyczepy na wolnych obrotach ale juz przy robotach w polu np orka lepiej miec ustawione na 540. A wałka 1000 mozna uzyc jako ekonomicznego np przy rozladunku rozrzutnika na pryzmie, wtedy juz przy ok 1000 obrotach silnika WOM ma ok 540 czyli oszczędność paliwa.

Edytowane przez adrian2
Opublikowano

Co do pompy to nie wiedziałem że też ma większe obroty po przełączeniu na 1000 obr/min. Podczas prac na wiosnę miedzy innymi podczas orki, siania itp zauważyłem że najlepiej pracuje mi się na M co do obrotów 1000 zamiast 540 to używałem własnie przy kiprowaniu na pryzmę rozrzutnikiem bez adapteru i piękna sprawa minimum gazu a wałek śmigał jakby normalnie ze 2000 obrotów miał:)

Opublikowano

Ciekawe jak zmianą obrotów WOM będzie się miała do pracy ładowaczem? Czy będzie szybciej reagował?  I czy przy okazji coś się nie rozpier. 

Kiedyś włączyłem 1000 obr w ramach testu  na prasie łańcuchowej to prasa prawie podskakiwała:)

Opublikowano

pewnie reakcja sie poprawi tzn bd szybciej podnosil i reagowal itp ale tak na dluzsza mete to bym tego raczej nie polecal chyba ze na niskich obrotach to wtedy pewnie nic sie pompie nie stanie