Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać czy ktoś stosował już może na swoich polach wapno z celulozy, pocelulozowe to chyba to samo. Mam możliwość zakupu  takiego właśnie wapna, takie wapno wygląda jak z cukrowni, lecz po zbadaniu próbki wychodzi 48- 50 %  metali ciężkich prawie brak,no coś tam jest ale mniej niż norma. I teraz zachodzi pytanie czy takie wapno coś da na pola czy nie za bardzo. Jest mokre to chyba tyle co mogę powiedzieć na ten temat. Bardzo proszę o to aby wypowiedzieli się na ten temat ci co już może stosowali takie cuda.

Pozdrawiam

Opublikowano

W latach 80-tych stosowałem to wapno. Po przywiezieniu dość długo musiało leżeć na pryzmie żeby obeschło. Glebę chyba odkwaszało bo jęczmień nie ginął.

Opublikowano

Płacę jakies 45-55 zl za tone.Ale z tego właśnie co jest napisane to wygląda na to ze muszę sypnac na pole jakies 5 ton wapna z celulozy żeby było na równi z wapnem gaszonym, czy źle coś rozumiem.

Opublikowano

odpuść sobie to wapno z celulozy, rok temu mogłem wziąć ile chciałem za darmo i jeszcze mieli mi przywieźć, ale z tym za dużo zachodu nawet za darmo, lepiej kupić zwykłe wapno za 100zł