Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,zamierzam zakup ciągnika i mam dylemat który kupić. Będzie on używany do orki, belarki i agregatu talerzowego 2,7 lub 3m, {siewnik mam 2.7 ale zamierzam zmienić chyba że uważacie ze może być większy} i kosiarka planuje boczna i czołowa { chyba ze lepiej tylko boczną- chodzi mi tu o szybkość pracy bo po drodze jest jeszcze inna praca} i jaki pług do nich ?Zależy mi na zwrotności ,chyba że macie może jakiś lepszy pomysł z ciągnikiem, bo ja już za dużo się zastanawiam i czytam ;) Ziemie mam lekkie 4/5 klasa.Z góry dziękuje.

Opublikowano

Taki  z 85KM ? Tylko mi chodzi ze będę chciał laki wyorywać i talerzowke przed orką pościć,więc  niekoniecznie muszę całą moc wykorzystywać żeby spalanie było mniejsze, a czasami wiadomo może się i przydać te parę koni ;) Dlatego potrzebuje porady fachowców bo ja niedawno zacząłem się tym zajmować.

Opublikowano

Ja  się zastanawiam nad tymi dwoma co napisałem ,albo może jednak coś mniejszego 85-90 KM może też by wystarczyło- sam nie wiem .Dzisiaj właśnie oglądałem 10345 w sumie fajny ciągniczek, ale chyba trochę już dostał napęd się nie wyłączał ,a na koniec zaczął  nawet dymić z tego wyłącznika rewersu  i jakoś słabo się wkręcał na obroty.

Opublikowano

to tak jak umnie ja to bym kupil 3 bo mam duzo kawaleczkuw by mi starczylo a prasa umnie sipma zwykla tylko tyle co by moze bylo problemem to talerzowka 3m i siewnik jako agregat niewiem czy by dawal rade bez potu

Opublikowano

znaczy zamierzam kupic dopiero bo siewnik to poznaniak ale bym chetnie go zmienil wiec temu patrze agregat 3m to link na olx

olx.pl/oferta/agregat-uprawowy-talerzowy-akpil-geparg-30r-waj-rurowy-CID757-IDcUaDT.html#65d459f44

Opublikowano

no cos w tym stylu bo bym chcial jeszcze wykorzystac talerzowke na wyorywanie lonk to czyli jednak patrzac takiego z 95km albo mniejszy zestaw

Opublikowano

no firma opisuje ze 80 km na ta talerzowke trzeba a moze ty moglbys cos doradzic z zestawow do siewu ta 3m wystarczajaco albo 2,7 sam juz niewiem

Opublikowano

no ok pisza 80KM ale  doloz  do tego siewnik ktory dodatkowo obciazy i wydluzy zestaw. Ja osobiscie oddzielnie agregatowalem i oddzielnie sialem teraz  kupilem siewnik talerzowy wiec po zaoraniu sieje samym siewnikiem tylko talerzowka  bruzdy zasypuje

Opublikowano

tez dobry sposob no ja wlasnie chce zrobic tak zeby za jednym przejadem wszystko robic a jak tym siewnikiem talerzowym robisz to nie zagleboko ci sadzi na takich ziemiach

Opublikowano

oki dzieki za rady zrobie moze tak ze talerzuwka bedzie oddzielnie do poplonow  chodzila a kultywator se przerobie na zestaw do siania

Opublikowano

no to tez bardzo wazna zecz i sam niewiem co do konca zrobic dzisiaj ogladalem program ze znowu ma byc suchy rok i dobrym sposobem zeby zatrzymac wode jest bezorkowy system uprawy roli wsomie juz dawno nad tym myslalem i moze takie maszyny na ciagnik 85 km to wychodzi wtedy 2,7 uprawy zeby to tyle wszystko nie kosztowalo to by sie czlowiek nie zastanawial

tak wogole z jakiego wojewodztwa jestes

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v