Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

słotys ale popatrz na to z innej strony...

1 bydło rosnie 20-30 miesiecy, nie musisz sprzedawac tak jak swini po osiagnieciu 120 kg

2 ile tego bydła opasowego przybedzie w całej PL ? milion szt ? co to jest ? w tej chwili mamy z tego co pamietam ok 6 mln szt bydła (krowy, opasy, cielaki) a w latach 70 i 80 było ponad 10 mln

 

Opublikowano

panowie spokojnie bydła jest tyle samo, tylko po prostu teraz choduje się go w większej ilości gospodarstw, przecież byki się skądś biorą? krowy przecież nie zaczęły się cielić 2x w roku :)

Opublikowano

masz rację w długim okresie może i będzie ok ale jak przyjdzie czas sprzedaży bydła przez tzw skoczków cena poleci niemiłosiernie.Dlaczego?Oni nie mają w większości zaplecza paszowego na przetrzymanie bydła tak jak napisałeś o te paredziesiąt kg. ale i tego też nie można robić za długo bo nawymyślali wiek to 24msc albo 30 a jeszcze jak się trafi kolejny taki rok jak 2015?Napisałeś że w latach 80 było większe pogłowie ok, ale jakie to było bydło??W większości mleczne opasówki wcale tak dużo nie było, a weź jeszcze porównaj spożycie wołowiny w tamtym czasie a teraz.Oczywiście teraz idzie masę na eksport, ale i oni tam nie chcą tego dziadostwa marki hf

Opublikowano (edytowane)

ozzborn przez te 30 lat czasy sie zmienily to nie ma sensu porównywac.A jak cena skoczy troche w góre kazdy się rzuca  jak na cieple buleczki A niestety nie masz  CHYBA  papieru i na nim stu procent pewnosci że za 24 czy 30 miesięcy bedziesz mial cenę super.Wszystko zalezy od rynku.I tak jak  soltys mówi pogada różna.

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

Baks

własnie jest co porównywac, 6mln to nie 10 mln !!!

takie obory i rozwiazania techniczne jakie teraz sa w tych dużych nowych oborach na kredyt były czesto juz w PGR-ach, naprawde

juz wtedy były tysiace swin na rusztach, byki na rusztach i głebokiej sciółce luzem, obory przejazdowe itd

Opublikowano

tak tylko zapomniałeś dodać o ich wydajności......gdyby wszystko było takie super to pomimo przemian ustrojowych by przetrwało,A wracając ro rozwiązań to jakie?ruszta? głęboka ściółka??

Opublikowano

chodzi mi o to ze dopiero teraz ludzie zaczynaja hodowac bydło luzem na ruszcie czy głebokiej sciółce a to juz było w latach 70-tych

Opublikowano

czyli mamy powtórkę z rozrywki, niedługo znowu wszystkie rypnie :P

Opublikowano

Większym zagrożeniem niz duza podaż w przyszłym roku mogą być jakieś przyczyny polityczne, choroby przez co rynek sie zamknie i sam zadusi. Natomiast skoro mamy zbyt nie powinno być az tak wielkich skoków cen. Świniaki w pół roku można rozmnożyc szybko, loszek napuszczają itp i szybko mamy nadpodaż. Liczba krów w Europie jest na takim samym poziomie lub teraz przez niskie ceny mleka może spadać. Krowa sie cieli raz w roku, jak przywioza do nas cielaki z zagranicy, to nie ma ich za granicą.

Opublikowano

a gdzie tam:) na dętki zostaje kiedyś był PGR a teraz RGR, tylko wtedy jak rypło to był koniec,a teraz jak rypnie to się jeszcze wnukom raty zostaną,

Opublikowano

Wołowina na pewno ma przyszłość. Ale z 2 strony z mleka jest systematyczny dochód. A nie każdy odstawia opasy co miesiąc.

 

Nie byłbym pewien tej przyszłości. Unia już negocjuje z USA o wolnym handlu. Jeżeli dojdzie do porozumienia to chyba wszyscy wiemy jak to się skończy. Druga sprawa tak jak @sołtys mówi jak wejdzie bydło dopłatowe może nie być różowo.

 

Opublikowano

Poszło dziś 3 sztuk

byk 700kg 8.20 zł brutto

byk 653kg 8.20złbrutto

jałówka 530kg 7zł brutto

strączka 7%

 

U sąsiada za jałówkę 610 kg dał 7.60zł

Ponoć od poniedziałku ceny w dół ale to jego zdanie.

Opublikowano

Nie byłbym pewien tej przyszłości. Unia już negocjuje z USA o wolnym handlu. Jeżeli dojdzie do porozumienia to chyba wszyscy wiemy jak to się skończy. Druga sprawa tak jak @sołtys mówi jak wejdzie bydło dopłatowe może nie być różowo.

 

 

a ja licze na to ze dogadamy sie np. z Iranem w sprawie wołowiny, zawsze mielismy dobre stosunki z tym krajem a to duzy rynek zbytu bo kraj  ma 80 mln ludzi

Opublikowano

to u nas za ładna krowę powyżej 600kg już można wziąć 6,5 ale u nas straszne braki są, jak dzwonił ostatnio handlarz do mojego wujka co się zajmuje takim wynajdywaniem byków dla kupujących to pytał się po jakiej cenie sprzedajemy, jak powiedzieliśmy 8,80 to chciał przyjechać :D oby tak dalej było to może coś więcej zostanie niż na waciki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v