Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

8t /ha spod tuneli to mało ? nie rozumiem ludzi, chcecie miec po 10ton z ha i sprzedawac po 15/kg.  Pisze jak jest, pokażcie zdjęcia waszych krzaków jeśli macie po 10t z ha. Jeśli ktoś ubezpiecza bób to wie jaki jest średni plon... Poza tym ludzie u mnie łupią na automacie więc przynajmniej w naszej okolicy nierealne aby w tym roku było 10t / ha :)   Sam prywatnie u nikogo w polu nie byłem żeby ktoś mi się takim plonem prosto w oczy pochwalł :)

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Teoretycy w swoich opracowaniach podają średnie plony z 1 ha 10 ton, ale pewnie nigdy 1 ha nie mieli w realu tylko na papierze😎co się tak teoretyk Racyl nie udziela, czyżby kampanię dudusiowi prowadził, czy tyle ha ma wsadzone, że nie ma nawet minuty odpisać i poobrażać, bo inaczej nie potrafi. Po ile w hurcie sprzedajecie?

Opublikowano (edytowane)

A to trzeba zerwac 1ha zeby plon policzyc? Zrywam codziennie pewien obszar, lcize powierzchnie i licze plon. Zrywam 9 rzadkow tyle co pod włokniną czyli 6m pasek o dlugosci 50m, i jaki tu problem wyliczyc plon

Edytowane przez mds212
Opublikowano (edytowane)

racyl kiedys pisał ze ma 1 ha bobu tylko z ziarna, nie pisze bo może zrywają,  na krakowie wczoraj po 7 schodzil wieczorem, po 6 w poludnie. Troszkę cieżko jest z kupcem bo bób jest cenowo drogi, swojemu od poczatku czerwca nigdy nie zawiozłem wiecej niz 400kg na dzień, z reszta trzeba było sie bujac, w zeszłym roku nawet i tone brał, z ziarna jest wiecej towaru niz z włókniny to bedzie troche tańszy.

mds jesli mozna wiedziec jaka odmiane sadzisz ?

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Czajnik kumulacja będzie, ale ceny wysokie dzięki pis. Dzisiaj na rozkaz prezesa, aby duduś z rafałkiem nie przerżnął morawiecki ogłosił, że wirus nie groźny już, aby emeryci szli głosować na dudusia, zatem , jak emeryci rzucą się dzięki pis jutro na bób to będzie po 15zł/kg. Jak tak dalej hipokryzję uprawiać będą, to ludzie się w...i duduś przerżnie z rafałkiem. Żeby nie było, ani za jednym ani drugi nie jestem i nie będę😎dzięki pis bób będzie miał cenę, bo wirusa nie ma się już co obawiać, według morawieckiegobezpieczniej 12 lipca będzie w lokalu wyborczym niż w Kościele. Po tych bredniach duduś nie dostanie głosa, liczyłem, że jest ciutkę mądrzejszy od jarusia, alenie jest😂

A wczoraj Pani z sanepidu obywatelom IV RP wystawiała mandaty na 500 minus za brak masek, a dziś mateusz ogłosił, że nie ma co się obawiać wirusa. Dokąd ten pis z Polaków będzie robił idiotów? Dokąd?

Jak jaruś 14 nie wypłaci emerytom przed 12 lipca to jest po pisie, bo duduś przerżnie, a rafałek rozpieprzy rząd pisu.

Wiecie ile produceni bobu, którym grad zniszczył uprawy bobu mają otrzymać, bo duduś zapewniał o szczodrej pomocy państwa pis. Jak to w realu wygląda, a nie tvp info?

Bardzo dużo strat grad wyrządził w małopolsce, gmina sułoszowa i trzyciąż. Na jaką realną pomoc państwa mogą liczyć producenci bobu?

Opublikowano (edytowane)

kurcze jeden użytkownik szczególnie za mną tęskni. nie wiem czym mu tak przypadłem do gustu 😂

wyluzuj, życie to nie tylko bób, czym wcześniej zrozumiesz to tym lepiej. końcowego konsumenta nie interesuje to że trzeba masę pracy i srodków w jego wyprodukowanie włóżyć. dla niego liczy się cena najlepiej w okolicy 5zł 

cały czas od ponad 3 tygodni mam truskawkę, obecnie pożna robię. mniej roboty i kasa pewniejsza

tak zaczołem sprzedawać od  wtorku bób, normalnie siany bez przykrywania. szybko doszedł aduqence , z czarną d*pą ale zielony

cóż cena na razie mi nie spadła poniżej 10zł

dokładnie, kompletnie nie ma znaczenia dla ceny kto rządzi

niby mają socjal, 13 itp a tak samo jak zawsze marudzą że drogo. kto ma kupić to kupi za tyle ile chodzi i nic tego nie zmieni

Dnia 30.06.2020 o 06:59, kellyq napisał:

Panowie co robię źle że bób w woreczkach mi się pompuje jak balon? Łuskam, płucze trochę postoi w skrzynkach żeby woda ściekła i pakuje. 

może strąki są gorące jak je łuskasz

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Chodzi Ci chyba o aquadulce, u mnie nie preszlo ze względu na to czarne znamię, wszyscy wybrzudzali. Co do obecnej ciągle na bobowym forum polityki to pamiętam jak jeszcze 6-7 lat temu sprzedawałem truskawke w detalu po 3,5 za kg. Teraz od 3 lat nie oddaje taniej jak 7 zl/kg.. reguły nie ma

Opublikowano

tak o to mi chodzi, ziarko z czarną ale zielone i przyciąga. strąki do luskania to masakra, pokrzywione , krzaki poprzewracane

nie wiem może kogoś obrażę ale bób to jak dla mnie cena nie adekwatna do nakładu pracy

Opublikowano

Racyl w końcu mądrze piszesz o cenie bobu, po moich politycznych niby postach forum się ożywia, jak pisze 100% o bobie, forum martwe jak po śmierci organisty, jak tu nie wołać dzięki Jarosław😎Racyl jaki plon z ha u Ciebie? O 23 forum ożywiłem dzięki pis😎

Karol to jaruś ma problem, bo bez 2 goryli obok nie wyjdzie nawet na krok, a teraz to zamkli go jak macierewicza, napisz po ile sprzedajesz, bo nawet Racyl napisał, skoro zarzucacie brak merytoryki to piszcie o bobie, a nie brońcie tylko pisu przed agentem, kiedyś jaruś wylansował agenta tomka😎

Karol ja za rządów pis osiągnąłem rekord 1.8zł/ kg, 2015, albo 2016 lipiec😎

A kto zabrał wyższe doplaty do bobu, jak nie pis? Głosujcie na pis, ale nie piszcie głupot, że polityka nie ma nic do cen! Kto pozamykał targi, granice, kto pozwala importować co popadnie od ruskich? Krasnoludki, czy pis, po, psl i inne dobrodzieje rolników?

Z niemiec do polski przychodzi polska truskawka na papierze, Racyl nie widzisz tych przekretów, czy nie chcesz widzieć?

Opublikowano

Nikt nie odpisze aezakmi merytorycznie, nawet karolek? Agent pis nie lubi, to rozumiem, że 2 sortowi pis nie odpisze, ale kolega nie napieprza na forum na prezesa to mu łaskawie merytorycznie odpiszcie, a nie to zamknijcie to martwe forum o bobie, które agent ożywia jedynie pisem nawet o 23.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Agent Ty powinieneś się udzielać w temacie "obecna sytuacja polityczna ....

Marnujesz się tutaj tylko a tam byś rozwinął skrzydła

Mnie żadne przekręty nie interesują bo do niczego nie są mi one potrzebne. truskawka mi schodzi a bób wiadomo nigdy nie zastąpi jej

Jeden czy drugi wygra i tak niczego to nie zmieni w cenie bobu.

trzeba sie oswoić z tym że w przyszłym i następnym tygodniu będzie dno bobowe

Edytowane przez racyl