Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bób porównał do buraków, bardzo zbliżone uprawy👍Bób to nie zboże że się krzewi tylko co najwyżej tworzy pędy boczne. Jak ma tworzyć pędy boczne jak będzie ziarko na ziarku jak w twojej wizji. Głupiego gadanie. Zgodzę się że późne sadzenia mogą być sadzone przy zwiększonej normie i węższym rozstawie ale nie wczesne. Przy wczesnym, jak sprzyjają warunki to są strąki nie dość że jak banany to i jeden na drugim. 

Opublikowano (edytowane)

A co niby w burakach jest jak nie precyzyjny punktowy wysiew. to tak trudno zrozumieć

A co to niby jest jak wyrastają pędy boczne jak nie krzewienie.

Nie dasz odpowiednio nawozu to nawet i w metrowych odległościach ci się nie puści pędów bocznych. tak samo w zbożu bez nawozu nie ma szans żeby zboże sie pokrzewiło

albo jesteś jakiś ułomny albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem 🤣

ziarnko na ziarnku ma nie być w rzędach bo się korzenie jednego krzaka na drugiego nakładają  i tam masz konkurencje o wodę i nawóz

napierdzielisz w rzędach ziarnko koło ziarnka albo jedno na drugim gdzie potem korzenie jedne na drugie sie nakładają to jest w porządku 🤣

z chęcią zobaczę bób który ma takie długie korzenie 0,45m 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, racyl napisał:

A co niby w burakach jest jak nie precyzyjny punktowy wysiew. to tak trudno zrozumieć

albo jesteś jakiś ułomny albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem 🤣

ziarnko na ziarnku ma nie być w rzędach bo się korzenie jednego krzaka na drugiego nakładają  i tam masz konkurencje o wodę i nawóz

napierdzielisz w rzędach ziarnko koło ziarnka albo jedno na drugim gdzie korzenie jedne na drugie sie nakładają to jest w porządku 🤣

Boże czemu matka natura trzyma takich wykolejeńców. W wąskich rzędach nie ma konkurencji o wode mistrzu? Uważasz że system korzeniowy to tylko parę cm? Chłopie sadź nawet co 10 cm mnie to lotto ale weź trochę przystopuj  z tymi mądrościami, i przede wszystkim nikt tu nikogo nie obraża dopuki racyl się nie pojawi

Edytowane przez karol19920
Opublikowano (edytowane)

nawet ułomny umysłowo zrozumie że jak ziarnko od ziarnka w odległości (ile tam w rzędach jest ) to ma bliżej do następnego w tym samym rzędzie  niż do tego oddalonego w następnym rzędzie o 45cm

może konkurować o światło bardziej przy 45cm niż przy 65 cm ale o nic po za tym

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jakby te twoje pierdoły miały sens że bób sadzony w rzedach z rozstawem 60cm daje większy plon

to ja w rządkach oddalonych o 90cm w drodze i skrajnych od miedzy powinienem mieć większy plon a tak nigdy nie było

w porównaniu to ciebie ja próbowałem różnych odległosci nawet i 60cm i niczym sie to nie różniło od 45cm

A co tu strzelać liczbami jak wszystko zawsze zależy od wody

Opublikowano

Ty naprawdę chyba wierzysz w to co mówisz. To jest naprawdę przerażające. Ale potwierdziłeś to co mówię że nie uzyskasz lepszego plonu przy mniejszym rozstawie, wreszcie do tego doszedłeś brawo👍

Opublikowano

przerażająca to jest twoja nie wiedza i sadzenie nasionka na nasionku w rzedzie

co doszedłem ? naucz się czytać chłopaku ze zrozumieniem

bez wody gdy jest rok suchy

A kto ci nawkładał do głowy że 65cm to jest idealny rozstaw ? próbowałeś innych czy tylko tatuś sadził i Ty w ślad za nim poszedłeś

Opublikowano

czyli nie próbowałeś i praktykujesz przyzwyczajenia ojca 🤣

]

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

czyli nie próbowałeś i praktykujesz przyzwyczajenia ojca 🤣

]

Tak się składa że tata nie zdążył zacząć sadzić bobu(jeżeli wiesz co mam na myśli) a ja nadal uczę się sam tej uprawy. 

Opublikowano (edytowane)

Opis  prosto od właściciela odmian typowo krzaczastych i wysokich  a rozstawy 😁 A nie niskich bizonków, bachusów co pół polski sadzi

I nie mów mi że odległość nasion w rzędach nie ma znaczenia na późniejszą konkurencję między nimi tylko aby rzędy między nimi

5f016a345668a.png 5bcb9605fb2bd.png

mi możesz nie wierzyć do puki gdzieś sam nie posadzisz na próbę kilku węższych rządków z boku to zobaczysz że oprócz węższego przejścia niczym to sie nie będzie różnić w ilości jak i wielkości strąków na krzakach

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

plon przy rostawie na ok 60 cm to u mnie 5-6t / ha    sadze co roku kilka ha wiec pisze jak jest u mnie,  przy rostawie z ziarna na 45 cm  mozna dobic do 10 T wystarczy zaczekać aż bedzie ładny i gruby, spd włóknin nie ma co liczyć na taki plon, nie lubie nikogo przekonywać jeśli ktoś chce zdjęcia rozstawu 45 albo jakieś filmy można śmiało sie na priv umówić albo podjechać w pole jeśli z podobnych okolic to można sobie zobaczyć.   Sasiad ma ziarno 60kg na 40 arów nikt nikomu nie broni sadzić tak jak chce. Racyl szkoda nerwów, podobnie karol skąd wiesz jakie pola są u ludzi. Sadzi się tak żeby w swoim regionie jako tako to wyszło możesz mieć nawet i 80 rozstaw jeżeli plon Cie zadowala.  Już kiedyś komuś pisałem ze z 75 cm moze miec tyle co i ja z 45 jesli warunki na to pozwolą. 

Co do ceny bobu w krakowie wczoraj  po 35 zł schodził  i  po 30 zł ktoś spier**** rynek  taki drobiazg z pola przywiózł.  i zaraz ludzie zaczeli puszczać. Jak nie macie ładnego dużego bobu to sie na gielde nie wybierajcie bo sami sobie cene zbijacie.

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Na poniedziałek mam robić próbkę a od  wtorku , środy  tonę   co dzień po 20 zł  na miejscu .  Cenę mam raz w tygodniu ustalaną . 

Siwe wczesnego to  dwie redliny między kołami   a na późny można i cztery , bynajmniej ja tak robię i jest ok. 

Opublikowano
3 godziny temu, Kamil92K napisał:

plon przy rostawie na ok 60 cm to u mnie 5-6t / ha    sadze co roku kilka ha wiec pisze jak jest u mnie,  przy rostawie z ziarna na 45 cm  mozna dobic do 10 T wystarczy zaczekać aż bedzie ładny i gruby, spd włóknin nie ma co liczyć na taki plon, nie lubie nikogo przekonywać jeśli ktoś chce zdjęcia rozstawu 45 albo jakieś filmy można śmiało sie na priv umówić albo podjechać w pole jeśli z podobnych okolic to można sobie zobaczyć.   Sasiad ma ziarno 60kg na 40 arów nikt nikomu nie broni sadzić tak jak chce. Racyl szkoda nerwów, podobnie karol skąd wiesz jakie pola są u ludzi. Sadzi się tak żeby w swoim regionie jako tako to wyszło możesz mieć nawet i 80 rozstaw jeżeli plon Cie zadowala.  Już kiedyś komuś pisałem ze z 75 cm moze miec tyle co i ja z 45 jesli warunki na to pozwolą. 

Co do ceny bobu w krakowie wczoraj  po 35 zł schodził  i  po 30 zł ktoś spier**** rynek  taki drobiazg z pola przywiózł.  i zaraz ludzie zaczeli puszczać. Jak nie macie ładnego dużego bobu to sie na gielde nie wybierajcie bo sami sobie cene zbijacie.

Zgadza się. Ja naprawdę nikogo nie przekonuje do swoich praktyk. Chodzi o to aby umieć również zrozumieć innych metody a nie od razu wypisywać mądrości że sadze niby jak mój ojciec i nic nie zmieniam jak to racyl raczył podumowac. Tak się składa że sądzę bób dopiero 6 rok a nie mam skończonych jeszcze nawet 28 lat. Powtarzam co roku się uczę i staram się co rok coś innego praktykować. Ja temetu rozstawu nie zacząłem. Pomijając już temat, jak z kupcem na Krakowie? Dużo bobu już na giełdzie bo to moje strony? 

Opublikowano

Ja tam na swoje 10a powiem że bida. 3 strąki są kwiat na górze ale znając moje krótkie doświadczenie to z tego nic nie będzie. Miejmy nadzieje że na ryneczkach w detalu cena będzie. W tamtym roku po 10zł z szparagówka był. Narzekali ale płacili . potem max na 7zł spadł na ryneczku . 

Opublikowano
2 godziny temu, karol19920 napisał:

Zgadza się. Ja naprawdę nikogo nie przekonuje do swoich praktyk. Chodzi o to aby umieć również zrozumieć innych metody a nie od razu wypisywać mądrości że sadze niby jak mój ojciec i nic nie zmieniam jak to racyl raczył podumowac. Tak się składa że sądzę bób dopiero 6 rok a nie mam skończonych jeszcze nawet 28 lat. Powtarzam co roku się uczę i staram się co rok coś innego praktykować. Ja temetu rozstawu nie zacząłem. Pomijając już temat, jak z kupcem na Krakowie? Dużo bobu już na giełdzie bo to moje strony? 

co masz teraz powiedzieć jak pokazałem czarno na białym odległości jakie  właściciel odmiany przewidział do sadzenia żeby osiągnąć zbliżony plon do tego co on przewidział

Ty mi wciskasz że ja co mam zbliżony najbardziej rozstaw zbiorę plon tak jak Ty z większym rozstawem

Co tu rozumieć właściciel odmian doskonale określił jaki odległości stosować aby osiągnąć plon zbliżony do tego co przewidział

na początku czegoś nowego zawsze się kopiuje czyjeś rozwiazania, te 0,65m od tak sie nie wzięło

to nie są żadne metody 😂 pryskanie tylko powschodowe nalistne i gracuszka 😂 i to jest Twoja niby skuteczna walka z chwastami jeszcze przy tym dostępie światła to tylko pogratulować roztropności

na początku zawsze się czyjeś rozwiązania kopiuje

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

co masz teraz powiedzieć jak pokazałem czarno na białym odległości jakie  właściciel odmiany przewidział do sadzenia żeby osiągnąć zbliżony plon do tego co on przewidział

Ty mi wciskasz że ja co mam zbliżony najbardziej rozstaw zbiorę plon tak jak Ty z większym rozstawem

Co tu rozumieć właściciel odmian doskonale określił jaki odległości stosować aby osiągnąć plon zbliżony do tego co przewidział

na początku czegoś nowego zawsze się kopiuje czyjeś rozwiazania, te 0,65m od tak sie nie wzięło

to nie są żadne metody 😂 pryskanie tylko powschodowe nalistne i gracuszka 😂 i to jest Twoja niby skuteczna walka z chwastami jeszcze przy tym dostępie światła to tylko pogratulować roztropności

na początku zawsze się czyjeś rozwiązania kopiuje

100 % racji,👍

Opublikowano

Szanowny Panie Racyl, żaden hodowca odmian nie zakłada w tych niby instrukcjach sadzenia w maju, czy też w czerwcu, a ludzie sadzą. Instrukcja topboba 50×35, miałem tą odmianę i nie jest taka krzaczasta, aby jakiś niby hodowca osiągał najwyższe plony przy roztawie 35. Apropo tych dla mnie śmiesznych instrukcji to większość hodowców wychwala się, że ich odmiana jest najwcześniejszą na rynku. Apropo głębokości jakiegoś teoretyka, a nie praktyka niby zalecana głębokość siewu topboba to minimum 3 cm to totalna bzdura, chyba, że hodowca używa gracki i konewki. Teoretycy twierdzą, że bób nie potrzebuje też azotu, twierdzą i piszą doktoraty oderwane od praktyki i rzeczywistości. Kolejna bzdura, że bób namaczany wschodzi kilka dni wcześniej. Jeżeli jest wilgoć w glebie jednakowe wschody, a namaczany ma tendencję wschodząc mieć już grzybka.

Opublikowano (edytowane)

A czego nie zakłada ? bo plonu nie ma nawet zbliżonego do tego zakładanego.

Ludzie sadzą w maju i czerwcu bo później jak go zbierają to bób zaczyna być droższy i ceną odbija sie stratę plonu

Jakby ktoś zagwarantował ci takie odpady jak ostatnio chodzą przez lipiec to mógłbyś mieć plon takiego bobu na poziomie wczesnego

5 czerwiec to jeszcze jako tako ale po 20 czerwca to już przesada

No widzisz nie jest krzaczasty Top bób, rambos podobnie to po co ci rozstaw 65cm między rzędami ? a no tylko bo ktoś tak sadził to i ja będę sadził 😂 czy przeciskał d*pę cholera wie za czym

głupota powielana po raz enty

Każdy się wychwala że jego odmiana najlepsza tak jest ze wszystkim czy to z truskawką czy ze zbożem. kiedyś ludzie nie patrzyli na instrukcję i siali zboże ile popadnie a teraz zboże zasiane 140-160kg/ha wygląda jakby ktoś zasiał więcej niż 200

nawet jak go nie przysypiesz to ci i tak wzejdzie tylko że później niż ta reszta przysypana a po za tym głębokość sadzenia ma znaczenie przy zastosowaniu potem środka doglebowego. także jakieś minimum musi być i nie wiem co cie tak śmieszy

to bardzo ciekawe że ma grzyba namaczany wschodząc 🤣 i że w ogóle on już jest 🤣 i raczej to nie jest czekoladowa plamistość, askochytoza 🤣 to może warto zaprawić taki bób 😂

trochę tam daje moczenie ale całej wilgoci w ziemi nie zastąpi a po za tym to już raczej tylko ręczne sadzenie pozostaje

Na samym azocie też ci nie urośnie, jak dla mnie bób nie jest wrażliwy na chlorki

Edytowane przez racyl
Opublikowano

zależy jak wsiany ten hydrocomplex , czy w rządki czy po całości

bo jak po całości to się mija z celem przy jego cenie

pierwszy raz mam topa, bachusa nie mam i nie chce mieć

u mnie figaro, rambos, kiedyś dragon

sąsiadka lubuje się w bachusach, bizonach to na późny 1-2 strąki na krzaku  kompletnie się to nie nadaje

w rządki siałem polifoskę 6 lub 4  i lepiej rósł niż teraz po wysianiu na zimę soli i fosdaru a przy sadzeniu azotu

hydrokomplex a zamienny nawóz  bezchlorkowy polifoska start u mnie cały czas jest bo idzie na truskawki