Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a ja fairy 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

spacer.pngTak, jak kiedyś obiecałem, pierwsze 2 zdjęcia dragona, kolejne 2 bizon. wszystko siane koniec marca początek kwietnia. Wysokość 50-70 cm

spacer.png

dragon 11.jpg

bizon1.jpg

bizon.jpg

Dnia 31.05.2020 o 07:40, Agent007 napisał:

Kiedy zaczynacie z pikówki zrywać?

u mnie pod koniec przyszlego tygodnia ten który był sadzony z palet, ten z rozsady rwanej za ok 2 tyg. Chyba że będzie ciepło bo narazie to nie ma nawet jak kropić :)

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Ładny bób jak na ten skrzyp. U mnie na słabym polu ze skrzypem max w kolano urósł i po 4strąki max . W tym roku na bdb polu w tym momęcie gorszy dużo od twojego. Ponad miesiąc kiełkował

Opublikowano

Na jednym polu namaczane i suche powschodziło razem, sadzony w maju, tak więc miał wilgoć i różnicy nie widać pomiędzy namaczanym, a nie, ale zimne noce. Sprowadzacie trzmiele na swoje pola, czy szkoda zachodu?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, aezakmi666 napisał:

Ładny bób jak na ten skrzyp. U mnie na słabym polu ze skrzypem max w kolano urósł i po 4strąki max . W tym roku na bdb polu w tym momęcie gorszy dużo od twojego. Ponad miesiąc kiełkował

Nie zależy od skrzypu czy będzie ładny czy nie. ph na polu jest w okolicy 7,2    na jednym z dzierżaw jak wziołem wychodziło 4,5 :)  Skrzyp kropiony regularnie na zimę ale nie mogę się go pozbyć :) poza tym jest tylko od dolnej granicy wiec aż tak nie przeszkadza przy zbieraniu :)

2 godziny temu, radian123 napisał:

Kamil92K jaki masz rozstaw miedzy rzędami ?

Spod włóknin 60   (180-200 kg/ha )  ziarno 45 ( 300 kg/ ha )       nie licząc rzędów przejazdowych albo do kropienia.      Agent na 75 tez sadziliśmy ale plon u nas był mały z takiego rozstawu.

Agent, nie wiem ile jest prawdy w polu o trzmielach bo nigdy nie sprowadzałem, drugi rok mamy pod tunelami bez trzmieli i nie ma żadnej różnicy, wcześniej 3 lata sprowadzaliśmy bo przedstawiciele twierdzili że trzeba. Ziarna nie moczymy bo według nas ładniej wychodzi suche niż moczone.

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Sadząc co 75cm, w rządku idzie gęściej i na ha wysadzam około 220 kg. Większy przewiew ma i tak grzyb nie chyta późnego bobu, takie jest moje skromne zdanie.

Więcej miejsca jest do zrywania jak mam 75.

Ziemniaki lepiej mi plonują, jak redliny są co 75, a bób ma gorzej?

Opublikowano

W pierwszym roku jak sadzilismy sadzarką do kapusty i było co 50cm, zbiór był utrudniony i wcale nie pobiłem wtedy rekordu jeżeli chodzi o plon,  wedlug mnie lepiiej plonuje jak jest geściej w rządku, a rozstaw szerszy nie obniża plonu. Radian jak u Ciebie plonuje przy 70cm, bo ja sadząc co 75 lepiej wychodzę niż jak miałem co 50cm, a rzadko w rządku. Wolę gęściej w rządku, a miedzyrzędami więcej. Niech się inni wypowiedzą.

Opublikowano
19 minut temu, radian123 napisał:

Ja mam co 70 cm i nie wyobrazam sobie węższych międzyrzędzi właśnie ze względu na zbiór. 

to może co metr i plon 12 ton z ha 😂

6 minut temu, Agent007 napisał:

W pierwszym roku jak sadzilismy sadzarką do kapusty i było co 50cm, zbiór był utrudniony i wcale nie pobiłem wtedy rekordu jeżeli chodzi o plon,  wedlug mnie lepiiej plonuje jak jest geściej w rządku, a rozstaw szerszy nie obniża plonu. Radian jak u Ciebie plonuje przy 70cm, bo ja sadząc co 75 lepiej wychodzę niż jak miałem co 50cm, a rzadko w rządku. Wolę gęściej w rządku, a miedzyrzędami więcej. Niech się inni wypowiedzą.

A gdzie Ty chcesz dziecko wchodzić 😂 podrywać grubsze stonki 😂

ja mam 45cm co roku i nic mi to nie przeszkadza

Opublikowano

co ci z rozstawu jak nie będzie roku z opadami. dwa ostatnie to kiepsko było bez podlewania

kiedyś jak opady były regularne podobnie jak w tym roku w maju to do 10 dobijałem

w jednym rzędzie sadzić gęsto to głupota bo jest większa konkurencja między roślinami o wodę i nawóz

Opublikowano

Jeżeli rozstaw 45 cm jest komfortowy do zbioru według racyla, to albo krasnoludki dokonują zbioru, albo maszynowo. Jeżeli co 45 cm na zbiór na zielono to na nasiona co 10cm?😅

Albo 500 plus mają płacić do 45cm i dlatego taki rozstaw jest najlepszy i najbardziej plonotwórczy😆

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agent007 napisał:

Jeżeli rozstaw 45 cm jest komfortowy do zbioru według racyla, to albo krasnoludki dokonują zbioru, albo maszynowo. Jeżeli co 45 cm na zbiór na zielono to na nasiona co 10cm?😅

Albo 500 plus mają płacić do 45cm i dlatego taki rozstaw jest najlepszy i najbardziej plonotwórczy😆

chłopie Ty pewnie z tych co latają po plantacji kilka razy i podrywają grubsze strąki albo nie wiesz o czym piszesz 😁

Przy pierwszym najwcześniejszym to trochę skubie w drodze od pryskania z 2 rządków bo zawsze one najszybciej dojrzewają

Jakbyś miał trochę pojęcia to bzdur byś nie pisał. tam gdzie się skubnie na początku to co zostało na krzakach momentalnie dojrzewa i takie pieprzenie sie z bobem nie ma sensu

Jakie maszynowo ? 😂kiedy dojrzeje zrywa się stronki za koleją wszystko co jest na krzaku  i to nie ma najmniejszego znaczenia jaki  będzie rozstaw

krzaki się gniecie i do przodu. a to się nie zdąży zostaje na nasienie a nie gdzieś pojedyńcze stronki na całym polu

Jak ktoś ma troszeczkę na jeden rzut to może się bawić w przerywanie

więcej niż 10cm w rzędzie. przęcież pisałem że nie ma sensu walić nasionka koło nasionka bo konkuruje jedno z drugim

też kiedyś sadziłem co 50cm ale jak sadzę co 45 wygodnie jest mi zrobić drogi do pryskania w postaci 2 pustych rządków pod koła. wychodzi mi tak że 2 rzędy chowają się pod ciągnikiem i po 10-11 po bokach

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Owszem zbieram na 2 razy, a co racyl nie wolno? U mnie towar świeżutki😎

Chyba, że masz odmianę bobu co jednocześnie zawiązuje strąki? Ja takowej nie mam.

Nie sadzę 50 ha dlatego mogę zrywać na 2 razy.

Opublikowano

kiedyś babunie tak zbierały i do banki po mleku apotem na litry sprzedawały

A to co niby jak się zbiera za koleją to nie jest świeży ?😂 I w drodze do pryskania też nie sadzisz nic 😁

jak to by powiedział jeden z użytkowników tego forum przedszkolaki bobowe 😂

Opublikowano

Napisał profesor doktor habilitowany nauk uprawy bobu Racyl, który ściemnia, że bób sadzony po 6 czerwca nie plonuje. Akademia Szwedzka Nobla nie przyznała jeszcze za takie odkrycie? Kto tu jest przedszkolakiem? Obrażać racylowi najłatwiej się pisze, merytorycznie niekoniecznie😥

Apropo babci, że na litry sprzedawała racyl, ona na litry, a inni tony przeżucają po 2 zł i więcej mają z tego bobu niż ta babcia sprzedając na litry?

Nie sztuka dużo sprzedać poniżej kosztów,tak więc trochę szacunku do naszych przodków, bo to, że ktoś ma dziesiątki ha posadzone bobem z automatu nie gwarantuje, że jest już milionerem racyl.