Skocz do zawartości

Jaki pług do Pronara 82 TSA II ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje zdanie jest podobne ,ale jesli to 6ta klasa to za głęboko nie orzesz więc moze i by poradził sobie , wolniej pojedziesz ,mniej zużywasz elementy robocze ,a skibe odkrecic można jak by miał za cięzko

Opublikowano

Wolniejsza jazda pługiem trochę nie ma sensu. Ogólnie jest określona średnia prędkość dla pracy pługiem. Jeśli będzie ona mniejsza może spaść jakość wykonywanej roboty i wydajność mimo dołożenia jednego korpusu.

Opublikowano (edytowane)

optymalna prędkość orki to tak 6-8 km/h a w tym przypadku z pługiem 5x40 nawet na 6 klasie to sie nie uda, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie 4x40

Edytowane przez deutzdx605
Opublikowano

według mnie kup sobie mix 40 bardzo fajna sprawa i cena adekwatna do jakości będziesz mógł regulować szerokość. .Bo tego pługu co napisałeś napewno nie da rady będzie się grzebal i tyle na lepszych ziemiach lepiej się orze niz ten cholerny piach wiem bo mam ziemię od 3 klasy aż do 6

Opublikowano

Pożyczałem od kolegi akpil 4x40 i przy głębokiej orce ciągnik nic sobie nie robił więc pomyślałem że może w 5-tce da radę. Jakby nie było od Pronara I generacji jest cięższy prawie tonę z tego co słyszałem.

Opublikowano

Proxima power 90 niema co robić z 4X40 ziemia 4a-b. Nawet z pogłębiaczem za każdym lemieszem nie jest za ciężko. Prędkość 8-9 km/h. czyli 1 szosowa na 2 przyśpieszaczach. 

Opublikowano

Na zwięzłej ziemi jeśli PRONAR TSA II miał ciężko to ten zetor jeszcze biedniej pójdzie. 

Mniejsza moc, mniejszy moment, mniejsza masa. 

Tak że pohamował bym swoje ambicję i został przy 4x40. Z tym pługiem na ciężkiej ziemi ma przesrane.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mam 95 KM i 3 obrotówke kvernelanda rozstawioną na 3x45 to miejscami czuje ten pług. 3x50 ew 4x40 ale to jak masz lekkie ziemie. Nie ma co szaleć to tylko 90 KM no chyba że chcesz  mieć wierzch podrapany i wajhować podnośnikiem.

Opublikowano

Na 6 klasie to można śmiało 5 ciągać ani tam głęboko niczego nie znajdzie ani to zwięzłe nie jest. Napisałem na jakiej ziemi ciągam proximą a co by było na zwięzłej glebie? to by było że traktor do tych 4 skib miał by 6 cyl i co najmniej 120 koni. W PGR przyszkolnym mtz 82 -3 grudziądzkich nie dał rady ciągać. 

Opublikowano

Mtz był nowy, nówka prosto z pronaru przyszedł jako ciągnik szkolny i czasem pomagał w PGR orał też ziemie szkolną gdzie były uprawy dla internatu. Wtedy to było marzenie taki ciągnik w porównaniu z 60 tką to była lux maszyna. Ciągał czasem agregat unia kombi coś koło 4m nie pamiętam w tej chwili ile to było dokładnie ale przy tym to podnośnik trzeszczał przód ledwo dotykał do ziemi w transporcie.  

Opublikowano

mój mtz też ciąga 3 grudziadzka na glinie przy głębokiej orce ma co robic a to przeciesz tylko 90 cm fakt dosyć szybko jeżdżę . dla porównania rok temu sasiad za miedza oral 2 skibowym proxima najpierw przyjechał 4 później 3 aż wkońcu 2 i mówi że holernie ciezko idzie az wkońcu plug pogiol

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy Pronar 82 TSA 90 KM drugiej generacji pójdzie w 5 skibowym zagonowym pługu Akpil 5x40? Dodam że będzie pracował na glebie o 6 klasie.

To już lepiej kup sobie 5x35 bądź 4x45. Nie wiem na ile ten ciągnik stać ale to na pewno mu wystarczy.

Opublikowano

Orze się gorzej z pługiem wąskim a korpusów dużo. Przykładowo lepiej ciągać 3x40 niz 4x30.  Nie wiem dla czego ale różnica w oporze jaki stawiają te pługi jest tak duża ze nie da się jej przeoczyć.

Opublikowano

coś dużo 4x45 na 82tsa. Ja mam swojego 82sa przerobionego na Tsa i 3x45 śmiga że miło. Optymalny pług do tego ciągnika. Jeśli chodzi o zagon to 4x40 to maks. Bo w większym nie osiągniesz tej prędkości 7-9km/h 

Opublikowano

Powinien bez zarzutów dać rade pronar z 5 skibowym pługiem

Wszytko zależy jak jest pług ustawiony i dostosowany do ciągnika z rozstawem kół jak wszystko jest dobrze ustawione to powinien iść a jak operator nie umie ustawić i jeżdzi po polu jak po d*pie że co chwila podnosi i opuszcza podnośnikem i wyora takich baranów na polu że na pole nie chce sie spojrzeć to wcal niech sie nie zabiera za orke