Skocz do zawartości

co to za chwast i jak go wytepic

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

na takich slabych ziemiach   jeczmien jary i pszenica jara to strzal w kolano ,   ja bym posial pszenzyto dlugoslome ,  jeden oprysk na jesien  po wschodach  drugi na wiosne i powinnno byc czysto , zyto sie nie nadaje na swin

Opublikowano

Randapem po zniwach nie wytępisz owsa głuchego, jeżeli masz chwasty wieloletnie typu perz to zabieg ma sens w innym przypadku daruj sobie. Chcesz obsiać mieszanką pszenicy jęczmienia i owsa słabą glebę V/VI klasy, świerzo wapnowaną wapnem które działa bardzo wolno i dodatkowo zachwaszną owsem głuchym. Niewiele z tego wyjdzie ale życzę powodzenia.

Za słaba gleba na pszenicę w dodatku susza pewnie da jej popalić na takiej klasie. Jęczmień wymaga uregulowanego pH a takiego nie uzyskasz zaraz po wapnowano słabo reaktywnym dolomitem. Niczym nie zwalczysz owsika w owsie więc jeszcze bardziej zachwaścisz pole.

Nie idź na siłe w stronę zbóż, może lepiej jak radzą wyżej zasiać grykę i ją sprzedać a będzie za co kupić dobrego zborza. Łubin to dobra pasza dla świń, na V i VI klase najbardziej nadaje się żółty . Groch wymaga podobnego stanowiska jak jęczmień, może peluszka dałaby radę na tej glebie

Ogólnie jestem negatywnie nastowiony do wszelkich mieszanek. Zbyt trudno dopilnowac i porządnie zadbać. Rzadko widac gdzieś ładną mieszankę czy to zbóż czy zbórz i strączkowych, zazwychaj są strasznie zachwaszczone, o ochronie fungi nawet nie ma co wspominać, a co leci do zbiornika kombajnu mozna się domyslać

Na jednym z pól randup trochę pomógł, mało głuchego jest. Te wapno jest węglowe z dodatkem magnezu więc myślę że do długo działających nie należy jak dolomitowe. W moich okolicach nikt nie uprawia gryki i nikt nie kupuje, wiec miałbym problem ze sprzedażą. Grykę da rade kosić bizonem??? Zastanowię się nad łubinem, dużo dobrego białka. Ja ogólnie też nie siałem mieszanek zbożowych, zawsze w śrutaku mieszam zboża. :)

Obornik i wapno w jednym roku to nie jest dobry pomysł

Roundap jak chcesz pryskać to na ściernisko a nie na podorywke to wtedy spokojnie zdązysz ozime zasiać i problem rozwiazany

Czyli rozumiem że jak po żniwach rozsypie wapno, wymieszam z glebą i za dobry miesiąc obornik, to nic nie da efektu?

Jeżeli chodzi o wapno to posyp szybko działające rozsiewaczem już zapomniałem jak się nazywa, działa odrazu drogo wychodzi ale jeżeli nie ma dużych braków to akurat

Szybko działające nie wchodzi raczej w grę, bo to są tlenkowe, a klasa ziemi V-VI. Szybka reakcja zaburzy całkowicie wzrost roślin. :(

na takich slabych ziemiach   jeczmien jary i pszenica jara to strzal w kolano ,   ja bym posial pszenzyto dlugoslome ,  jeden oprysk na jesien  po wschodach  drugi na wiosne i powinnno byc czysto , zyto sie nie nadaje na swin

Jęczmień rośnie, mam dobry gatunek na słabe gleby. Jest króciutkie, słomy mało, ale się nie przewróci ;p. No ale wiadomo jak będzie susza do odjedzie jak i inne gatunki na pisaku w susze. Samego żyta nie daję świnkom, tak samo jak i owies, stanowią one drobne ilości (na tonę po około 100kg).

Opublikowano

Same specjalisty. pierdoły jakich mało

2 tygodnie po żniwach wjazd z glifosatem

wapno

2 tygodnie potem orka siewna

nawozy

siew żyta hybrydowego w pierwszej dekadzie września

opysk na chwasty wg potrzeby

I bez pie**olenia i efekt pewny

A żyto dla świń pasza super, ale od 50 kg.

Opublikowano

Same specjalisty. pierdoły jakich mało

2 tygodnie po żniwach wjazd z glifosatem

wapno

2 tygodnie potem orka siewna

nawozy

siew żyta hybrydowego w pierwszej dekadzie września

opysk na chwasty wg potrzeby

I bez pie**olenia i efekt pewny

A żyto dla świń pasza super, ale od 50 kg.

Czy ja wiem czy pierdoły, dla mnie każda mądra wypowiedz jest cenna ;).

Opublikowano

Glifosat zniszczy zielsko, ale i tak wzejdzie ono z powrotem z nasion. Ja dałbym wapno na ściernisko zaraz po żniwach, i wymieszał go agregatem talerzowym. Poczekał aż wzejdą samosiewy z zielskiem. Teraz powiem coś z czym się sporo ludzi, nie zgadza. Na te zieloną masę, dał obornik.(tak, dałbym go na ziemię wymieszaną z wapnem,)i przyorał. Cały ten zabieg wykonał przez samym siewem(tu też się wielu ludzi nie zgadza). Podpinam siewnik zaraz po odczepieniu pługa. Ja sieję z wałem Campbella na przednim tuzie, ale to nie jest konieczne. Po zasianiu wał uprawowy(aby zatrzymać parowanie). Teraz pytanie co zasiać. Na tak przygotowane stanowisko, i jego problemy z chwastami, najlepiej chyba by było żyto. Zasiej żyto hybrydowe. Może trochę gęściej i wcześniej niż zaleca producent. Odchwaścić go jeszcze na jesieni, a i dać mu trochę nawozu, aby się ładnie rozkrzewiło. Żyto jest chyba najlepszą rośliną na zachwaszczane pole. Jak wykonasz na nim wszystkie odpowiednie zabiegi, to ono samo z siebie będzie niszczyć inne chwasty. Jak jeszcze zastosujesz odpowiednie herbicydy to problem powinien się zmniejszyć. Po ścięciu żyta można zasiać poplon np. gorczycy, w taki sposób by rosła z jego samosiewami. Po przyoraniu takiej mieszanki pole powinno już być czyste. 

Opublikowano

Glifosat niszczy tylko to co zielone, całą roślinę razem z korzeniami, nie niszczy nasion. Owsa głuchego nie da się zlakwidowac w jeden czy nawet kilka sezonów. Osypane nasiona będą kiełkować latami, nawet z dużej głebokości. Słyszałem że owies głuchy potrafi dawać płodne mieszańce z owsem siewnym. Pszenżyto czy żyto jak koledzy pisali wcześniej są bardzo dobre i doskonale opisali ich agrotechnikę tyle że potrzeba też płodozmianu aby przełamać monokulturę zbożową. Sam obornik tylko trochę złagodzi skutki monokultury podobnie jak poplony. 

Z tą reczką to trochę tak na siłę bo wcześniej ktoś o tym wspominam. Skoro hodujesz świnie łubin żółty będzie doskonałym komponentem do paszy a owsik zwalczysz w nim bez problemu za 30zł

Opublikowano

Glifosat niszczy tylko to co zielone, całą roślinę razem z korzeniami, nie niszczy nasion. Owsa głuchego nie da się zlakwidowac w jeden czy nawet kilka sezonów. Osypane nasiona będą kiełkować latami, nawet z dużej głebokości. Słyszałem że owies głuchy potrafi dawać płodne mieszańce z owsem siewnym. Pszenżyto czy żyto jak koledzy pisali wcześniej są bardzo dobre i doskonale opisali ich agrotechnikę tyle że potrzeba też płodozmianu aby przełamać monokulturę zbożową. Sam obornik tylko trochę złagodzi skutki monokultury podobnie jak poplony. 

Z tą reczką to trochę tak na siłę bo wcześniej ktoś o tym wspominam. Skoro hodujesz świnie łubin żółty będzie doskonałym komponentem do paszy a owsik zwalczysz w nim bez problemu za 30zł

Tego roku mam pszenżyto zimowe i plance przesiane pszenżytem jarym. To jeszcze raz siać ozime zboża?

Opublikowano

Możesz zasiać jeszcze raz zboże ozime. W tym roku mam kawałek pszenicy ozimej zasianej po pszenicy a resztę po grochu. Ta po pszenicy pomimo tego że dostała więcej nawozu i lepsze fungicydy wygląda gorzej niż ta po grochu. Ciekawe jak będzie przybywać w zbiorniku kombajnu bo to jest najważniejsze.

Poplon na słabej glebie niezawsze się uda, ostatnio po zniwach sią problemy z opadami. Dodatkowo poplon siany przed ozimymi bardziej wysuszy glebę i mogą być problemy ze wschodami. Kiedyś tak mi się zdażyło i od tego czasu poplony tylko przed jarymi

Opublikowano

Więc rozumiem, że po żniwach dać wapno, wymieszać. Następnie jak zielsko wzejdzie rozwieść obornik, orka i siać. Siać Prędzej żyto,10-15 wrzesień i powinienem zdążyć opryskać na ziele?? Najlepiej hybrydowe mówicie?

Opublikowano

Hybrydowe jest trochę bardziej wymagające niż zwykłe, ale się lepiej rozkrzewia, oraz potencjał plonowania ma wyższy. 

Opublikowano

Gdybyś miał krowy, to mógłbyś i to i to. Żyto ściąć na kiszonkę, a potem zasiać łubin :P

Opublikowano

Gdybyś miał krowy, to mógłbyś i to i to. Żyto ściąć na kiszonkę, a potem zasiać łubin :P

Opublikowano

Witam mam duży problem z polem gdyż rośnie na nim dzika trawa dwa sezony było pryskane na chwasty w tym rundopem nic nie podziałało ph jest w normie bo robiłem badania dawki nawozów były takie jak mi rozpisali czego w ziemi brakuje wapno było 2 lata temu sypane obornik rok temu nic nie pomaga ciągle tą trawka rośnie rozkrzewia się i dusi zboże i opryski nie działają jeśli ktoś miał taki problem to proszę o pomoc ziemia 4 a lekko gliniasta pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli możesz to zrób parę fotek tego zielska (trawa)

Opublikowano

ja w takich przypadkach przynajmniej 2lata sieje w tym miejscu kukurydze zaraz po siebie najlepiej po deszczu lub w trakcie prysnac doglebowka i spokój używam lumaxa lub adengo