Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 1 sierpnia zamierzam kosić (1 pokos) łąki z programu rolno środowiskowego. Są to stare i twarde trawy. Zastanawiam się nad dodaniem melasy i kwasu mlekowego prosto na wałek. Czy to wystarczy by bele się zakisiły?

Opublikowano

wg mnie teraz pierwszy pokos to już tylko na pościelenie się nadaje bo ma minimalne wartości odżywcze i jest pewnie strasznie twarde

a program rolnośrodowiskowy nie pozwalał kosic od pierwszego ale lipca?

Opublikowano

5.1 ochrona siedlisk ptaków od 1 sierpnia. W tamtym roku trzymałem na tych belach krowy zasuszone nawet 4 miesiące oraz całą zimę jałówki jadły. Po 15-16 miesiącach miały wagę 400kg. Bele choć były w miarę ciężkie (50% SM) słabo się kisiły więc chcę to wspomóc. Przez zimę poszło mi 100bel w tym roku panuję spaść 200.

Opublikowano

jedna dysza to troche mało ja też dodaje melase starym opryskiwaczem zaczepionym na przednim tuz nie mam wałka wiec załozyłem silnik hydrauliczny i pryskam 4 dyszami  melase stosuje  tylko do koniczyny efekt jest super rok wczesniej wywaliłem 30 balotów a w tym roku nawet jednego

Opublikowano

Taka stara trawa to zapchaj kicha, zero wartości odżywczych, choć od biedy można tym karmić :) Co do zakiszania to powinno coś pomóc, osobiście nie mam z tym doświadczenia ;)

Mam gospodarstwo od roku i średnia wydajność z krowy jest na poziomie 7.5tyś są takie które dają 9-10 ale można je policzyć na palcach jednej ręki. Paszę robię dla jałówek gdyż nie widzę sensu ich odchowu kupując bele po 150zł

Ile dać melasy na jedną bele?

Jeśli jedna dysza to za mało to np można będzie wyregulować tym że będzie pryskany wałek od początku jego formowania zgrabiarką 7 gwiazdową więc można będzie pryskać za ciągnikiem mocując opryskiwać z tyłu. Koszone będzie dyskową z konduktometrem wiec pokosy będą szerokie i nic na trawę nie ścieknie a do tego pryskając jeden wałek trzy razy lepiej się rozejdzie.

Czy taki kwas mlekowy będzie dobry? Cena widzę że niska(?) w porównaniu z innymi na tonę paszy http://allegro.pl/kwas-do-zakiszania-zakiszacz-traw-kukurydzy-100ton-i5238996084.html

Opublikowano

Czemu nie? Bakterie żywią się cukrami(sacharoza) które są w węglowodanach zawartych np. w trawie. W motylkowych jest ich za mało by przebiły poziom białka dlatego są niszczone przez inne bakterie. Melasa też zawiera sacharozę ok. 40% co stanowi pożywkę dla tych bakterii. Jest to koniecznie potrzebne do odżywiana się i namnażania. Są to bakterie beztlenowe więc trzeba szczelnie owinąć balota i najlepiej wypompować resztę powietrza.Bakterie są wszędzie ale jeśli dać je do materiału zakiszanego zwiększymy je na start co da przewagę nad tymi niepożądanymi do tego pożywka by miały dobre warunki do namnażania się.

Pytanie brzmi ile tego dać by się dobrze zakisiło?

Opublikowano

W tym roku po raz pierwszy zastosowalem zakiszasz labascil bakterie + labascil acid. Wystarcza na 50 ton trawy. koszt 380 zł, zrobilem na tym okolo 90 balotów z lucerny z mala domieszka festulolium, koszt na szt 4,2 zł. Efekt: kolor oliwkowy a nie brazowy, mniej plesni, ogolnie wyglad i zapach bezporownania lepszy niz bez zakiszacza. Calkowity koszt 4,2 + 2 zł drozej prasa jezeli z aplikatorem. co do melasy i kwasu nie wypowiadam się bo nie wiem.