Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż ostatnio kupiłem takowy kombajn no iii... szczerze mówiąc po za kursem kombajnisty w szkole nigdy nie jeździłem kombajnem ;/

Może mi ktoś wytłumaczyć co i jak się ustawia (kosić będę jęczmień zimowy/latowy, pszenżyto, pszenice, żyto) 

Druga sprawa to na co trzeba zwracać uwagę, przy koszeniu. 

Z góry dziękuje ;)

Opublikowano

Sama jazda jest prosta ja 2 * 2 
Ale tak aby poprawnie ustawić kombajn potrzebna jest wiedza trochę szersza :D 
Pomóc Ci może książka która powinna być razem z kombajnem a jeżeli nie masz jej 
poszukaj na internecie albo pogadaj z posiadaczami owego kombajnu :) 
Na co należy uważać ja zaczął bym od sprawdzenie kombajnu czy nie ma luzów na jakich kołach/zębatkach 
nasmarował wszystko co trzeba a przy koszeniu trzeba zwracać uwagę na to czy heder nie jest za nisko czy 
nie ma za duzo materiału na wysokość motowideł itd. :D 
Pozdrawiam LubelskieTeam 

Opublikowano

Tak jak piszesz, kombajn przejrzałem, pozakładałem osłony, powymieniałem oleje/filtry, nasmarowałem robiłem to sam żeby zapoznać się z nim lepiej :D 

Niestety żniwa nie długo, a ja jakoś pewności siebie nie nabieram :D:P 

tak apropo... mam w nim dwa czujniki strat, jeden nad tylną osią, a drugi ch** wie gdzie, sprawdzałem ten z tyłu czy działa metodą pukania paznokciami, to zegar zareagował ale bardzo minimalnie ruszyła się tylko wskazówka.. ze zbożem będzie inaczej, czy po prostu te czujniki są bo są? :D

Opublikowano (edytowane)

ja bym i tak tym czujnikom nie wierzył ;) Wole iść za kombajn i spojrzeć czy dużo wywala zboża.

Ustawianie sit itp. Czy masz wgl dobre sito zalozone do odpowiedniego zboza itp. itd. :D

Edytowane przez Matey