Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,
interesują mnie te dwie prasy. Ceny podobne 120 fendt z lepszym komputerem a lely 125 z gorszym. W fendzie wszystko steruje z komputera w lely przy prasie. W fendzie na komputerze pokazuje w którą stronę skręcic bo jest mniej materialu w komorze prasowania a w lely tego nie ma. W fendzie jest więcej czujników i elektrozaworów bo wszystko steruje się z kabiny a w lely tego nie ma. 

ktoś ma jakieś cenne uwagi? chetnie czegoś się dowiem. :)

Opublikowano

Z Mojej opinii po użytkowaniu Lely to powiem Ci że byłem zadowolony, dodam że miałem na pokaz prasę która dość dużo przede mną przeżyła :D

Ale z drugiej strony sąsiad miał Fendt'a na pokaz to też chwalił i był zadowolony i jeśli dobrze pamiętam to była bardziej wydajna niż Lely. Jedyny problem co z nią miał to jakieś czujniki wariowały na samym początku, co się później okazało to źle były jakieś kabelki podłączone czy coś w tym stylu :D

Opublikowano

Wiesz ile taki jeden czujnik kosztuje? W Lely za czujnik indukcyjny na odrzutniku chcieli 600 zł. W Fendzie i innych pewnie podobnie, a jak jest tego więcej to większe prawdopodobieństwo, że się popsuje. Ja mam podstawowy komputer i nic więcej mi nie potrzeba. Średnicę beli, ilość siatki i noże ustawiam może ze 3 razy w roku, wiec po co mi ten lepszy komputer? Maszyna musi być możliwe najprostsza moim zdaniem. Chyba, że nie masz wymaganej liczby złączy w ciągniku to wtedy bierz z elektrozaworami.
W prasach pasowych nie potrzeba wskaźnika, którą stroną jechać, gdyż widać to po pasach. Szczelina między pasami się zwiększa, bądź zmniejsza i na tej podstawie wiadomo jak jechać ;)

Opublikowano

A myślałeś nad new holland roll-belt 150 jest to naszym zdaniem najlepsza prasa która zrobili. cena jest przyzwoita budowa jest bardzo stabilna i wytrzymała. a z tych 2 które wymieniłeś to bym polecił lely ponieważ mam ja jest wytrzymała prosta w obsłudze. zrobiła juz ponad 2500 beli i wszystko działa bez żadnych problemów.

Opublikowano

Na moje, to nie ma co słuchać opinii na tak dobry sprzęt bo nie ukrywajmy oby dwie to wysokie pułki ;) 

A wiadomo każdy swoje będzie chwalił więc większość opinii będzie mało adekwatna dla rzeczywistości :D(nie chce nikogo obrażać, ale każdy wie jaki jest polak :P zadowolony z tego co ma i to będzie chwalił :P)

Najlepiej sam się zastanów która będzie u Ciebie się lepiej spisywała, weź pod uwagę co będziesz nimi prasował i jakie ilości ;) A jeszcze lepiej to załatw sobie na pokaz obie prasy :D (U Korbanków z tym nie będzie raczej problemu, a Lely nie wiem jakiego masz Dilera w pobliżu ) :D 

Opublikowano

Nie wiem jak chodzi Fendt ale mówi się, że Lely chodzi lekko. Pierwszy rok prasowałem NH TL100 i jakoś dało radę, ale pod górkę było ciężko.

Opublikowano

Lely chodzi lekko? :o Człowiek mojego 125 konnego MF przy 180cm balotach i dość dużym zgniocie przyduszało :/ Max prędkość jaką dałem radę osiągnąć w jęczmionce to 14km/h. Nie mówiąc już o sianie czy siano-kiszące bo pewnie bym go zadusił :/ Kolega z klasy te same prasę miał na pokaz i JD 180km leciał z nią 17km/h

Nawet ten co mi ją wypożyczał, mówił żeby w pełni wykorzystać te prasę to potrzeba około 150/160 km ;) 

A ta prasa Fendt o której wyżej pisałem chodziła z Fendt'em 115 konnym :)

Opublikowano

No to albo masz słaby ciągnik albo coś masz z prasą nie tak. T6.155 nie ma takiej słomy, żeby jechać mniej niż 8 km/h. Maksymalnie w jęczmieniu jechałem 25 km/h. Zgniot na +/- 200 bar.

Opublikowano

Słaby ciągnik? nie sądzę ;) ile ten NH ma koni? jaki model prasy masz? :) 

25km/h?? bez obrazy ale nie wierzę ;) Chyba, że rzędy słomy po hederze od bizona i licha słoma, innej opcji nie widzę.

Opublikowano

może jest ta lely bez przedkładni powersplit czy coś takiego i dlatego tak ciężko mial? hmm.. 
tu jest film na którym taki ciągnik jak mój z jakim ewentualnie miałaby współpracować prasa ciągnie lely i dość dobrą prędkość osiąga ;) 

I jeszcze jedno pytanie. Jest na prasie jakiś wskaźnik napełnienia komory? 
Opublikowano

Słaby ciągnik? nie sądzę ;) ile ten NH ma koni? jaki model prasy masz? :)

25km/h?? bez obrazy ale nie wierzę ;) Chyba, że rzędy słomy po hederze od bizona i licha słoma, innej opcji nie widzę.

Realnej to chyba 115 KM, ale na wałku maksymalnej 155 KM wg jakiejś tam śmiesznej normy. Może używałeś WOM 540/E ? Wtedy ciągnik może mieć  czasami ciężko. Słoma była po jęczmieniu i po Bizonie więc szału nie było. Musi być monstrualnie wielki pokos żeby jechać wolniej niż 10 km/h.

może jest ta lely bez przedkładni powersplit czy coś takiego i dlatego tak ciężko mial? hmm.. 

tu jest film na którym taki ciągnik jak mój z jakim ewentualnie miałaby współpracować prasa ciągnie lely i dość dobrą prędkość osiąga ;) 

I jeszcze jedno pytanie. Jest na prasie jakiś wskaźnik napełnienia komory? 

Znajomy używa z Forterrą 11441 i daje sobie radę, jeździ troche wolniej niż ja ale do Sipmy nie ma co porównywać.

Na prasie jest wskaźnik położenia ramienia napinającego pasy, czyli wskaźnik wielkości beli. W sterowniku jest lampka i sygnał dźwiękowy.

Opublikowano

Dlatego lepiej mówić o ilości zebranej słomy na godzinę niż o prędkości, chociaż i tak zależy jaki kto ma zgniot i rozmiar beli.
Na YouTube jest cała masa filmów z tą prasą, więc każdy może zobaczyć do jakich prędkości tej klasy prasy są zdolne

Opublikowano

oj panowie teraz czytam ten temat i niektórzy to mało wiedzą a dużo piszą. Kupiłem lely i ciągnik 110 konny w słomie wcale jej nie czuje i belka nawet można i po 45 s robić w sianokiszonce z 13 nożami 10 km/h spokojnie można jechać

Opublikowano

Chce kupic lely 445. Pytanie do posiadaczy czy te starsze lely 445 do 2013 r naprawdę mają takie wadliwe lozyska? Która prasę używana polecacie z lat 2010-2013 lely 445 czy mchale v660?