Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w przerwach od pracy prowadzę z ojcem małe gospodarstwo rolne nastawione na produkcje prosiaków. 15 loszek i knurek(był pbz teraz bedzie d&p). Moje pytanie brzmi następująco czy w gospodarstwach które trzymają powiedzmy 100+ macior zapładniają tak samo naturalnie kunurkiem albo kilkona ? Czy to już tylko sztucznie ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

przy 15 lochach knur wg. mnie nie jest oplacalny ;) min od 50 loch...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ale knur jako szukarek sie sprawdza

Opublikowano

WITAM.Odświerzę trochę temat i Ja tez jestem zdania ze co Polskie to dobre,choć z tymi prosiaka jest różnie.A mam takie pytanie jak narazie mam trzy maciory i od nich chowam tuczniki ale wiecie to jest dodatkowe zajęcie i tam sobie myśle czy nie było lepiej mieć ze 18sztuk dobrych Polskich pbz i sprzedawać prosiaki.Tak od sześciu sztuk naraz tylko ciekawe czy znajde kupców na taką ilość bo tucz narazie odpada z powodu braku miejsca co o tym sadzicie POZDRAWIAM

Opublikowano

hmm ja mam około 20 macior na prosięta, w ciągu 3 tyg sprzedałem aż 12 sztuk, zamiast 35 sztuk, które normalnie by poszły, ale jest czas nienormalny i zastój taki, którego nie pamiętam, jak nic nie odbije się od dna to po nowym roku będziemy strzedawać po stówie w wadze 25 kg i większe, więc gdzie tu opłacalność, popyt śmieszny, górale nie kupują, bo dziki im się na polach pasą,

To taka u mnie sytuacja, a jak u Ciebie? przejedź się na okoliczne targowiska, dowiedz się czy warto, a jak będziesz miał towar to tam albo z internetu kogoś dorwiesz,

Jak będziesz miał dobrą markę to będą dzwonić, ale jak nikt nie będzie hodował tuczników, to nawet marka nie pomoże i pośrednik je od ciebie wydrze za pół darmo, a wtedy opłacalmość żadna

Opublikowano

nie pytaj... ostatnio jak się kto chciał pozbyć to i po 140 popychał, jak handlaż po tyle pociska to po ile i gdzie kupuje? takie 25-30kg,

mi się udało parkę opchnąć po 170, i tyle ze sprzedaży, jutro na Suchą Beskidzką, jednym słowem zastój, jakiego nie pamiętam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Macie jakies sposoby na ograniczenie wypadania odbytów u warchlaków 30-60 kg? 
      Czasami zdarza się u kilku sztuk z dostawy a czasem u kilkudziesięciu. 
      Jak sobie z tym radzicie? 
    • Przez MichałMalec
      Jaką paszą najlepiej karmić trzodę i zaoszczędzić kasy mam około 60 sztuk 
    • Przez Mateusz100
      Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 
    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
  • Dodaj nową pozycję...
v