Skocz do zawartości

Mycie wymienia u krów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy mycie wymienia u krów zimnym prysznicem jest dobre czy złe? Jaką wodą najlepiej myć wymiona zimną, czy ciepłą, szmatką, czy może lepiej prysznicem??? Czy od mycia zimnym prysznicem może wystąpić zapalenie wymienia????????

Opublikowano

raczej może wystąpić zapalenie po prysznicu,bo krowa ma mokre wymie które łatwo może zostać obwiane i zapalenie gotowe. Ja myje krowy specjalnymi szmatkami,kazda krowa ma oddzielną szmatkę,które są po każdym doju namaczane w specjalnym dezynfekującym płynie.

Opublikowano

my stosujemy dwie szmaty jedna do mycia druga czysta do wycierania do sucha, do namoczenia wymienia może być dobry prysznic tylko nie za zimny bo wtedy rozpuszcza się przylepione gó*no i inne takie i łatwiej to zmyć, no ale szmatka żeby to wytrzeć do sucha też by sie przydała.

Opublikowano
raczej może wystąpić zapalenie po prysznicu,bo krowa ma mokre wymie które łatwo może zostać obwiane i zapalenie gotowe. Ja myje krowy specjalnymi szmatkami,kazda krowa ma oddzielną szmatkę,które są po każdym doju namaczane w specjalnym dezynfekującym płynie.

a to w hali udojowej te weze co wisza na srodku to do czego sluza ? ;)

Opublikowano
Witam czy mycie wymienia u krów zimnym prysznicem jest dobre czy złe? Jaką wodą najlepiej myć wymiona zimną, czy ciepłą, szmatką, czy może lepiej prysznicem??? Czy od mycia zimnym prysznicem może wystąpić zapalenie wymienia????????

Lepiej jednak szmatką chyba, bo prysznicem i zimną wodą to można poważnie podrażnić wymiona krowy... ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Szmatką moment i umyte....

Opublikowano

u mnie tak samo szmatka, ciepla woda a potem druga do sucha. a slyszeliscie ze jak sie przetsze szmatka wilgotna, ciepla to krowy lepiej sie zdajaja tzn szybciej mleko "puszczaja";)

Opublikowano

chala udojowa, bieżąca ciepła woda na termostacie, i po sprawie.

pozatym krowy nie chodzą aż tak obsrane, jakaś czasem jedna menda się trafi że się walnie, ale to sporadycznie się zdaży

a jak są czyste to nie wiem czy latanie z tymi szmatkami i wycieranie nie jest przesadą z waszej strony.

stwóżmy warunki krowom i będą same dbały o swoją czystość

Opublikowano

s u wujka jest specjalne wiaderko z którego wyciaga sie na jedno mycie jednej krowy szmatke ;) ładnie potem strzyki pachna :D jest to szmateczka jednorazowa :)

Opublikowano
chala udojowa, bieżąca ciepła woda na termostacie, i po sprawie.

pozatym krowy nie chodzą aż tak obsrane, jakaś czasem jedna menda się trafi że się walnie, ale to sporadycznie się zdaży

a jak są czyste to nie wiem czy latanie z tymi szmatkami i wycieranie nie jest przesadą z waszej strony.

stwóżmy warunki krowom i będą same dbały o swoją czystość

Ciekawe ile ty masz bakterii??!!

Opublikowano
s u wujka jest specjalne wiaderko z którego wyciaga sie na jedno mycie jednej krowy szmatke :rolleyes: ładnie potem strzyki pachna <_< jest to szmateczka jednorazowa :)

hehe wąchałeś??

instrukcja obsługi krowy mówi wyraźnie nie nalezy doic na mokrym wymieniu

bo za bardzo kubek wrzyna sie w strzyk i wtedy łątwo o zapalenia, prisznic moze byc tylko wycierajcie wymie

szmatki tez mogą być ale aby były one wilgotne nie mokre

jednorazowe husteczki są tez bobre

a cielak może cymbolić nawet i brudne szczyki hehe

a w instrukcji obsługi krowy pisze tez wyraźnie stwórz krowie lepsze warunki w oborze niż sam masz w domu, a moze to poiwedziała soba z inspekcji weterynaryjnej?? heeh

wszystko mozna lecz należy robic to z głową

Witam nazywam sie ARSZCZECIN i zajmuje sie produkcja obornika, czynikiem ubocznym jest mleko ... heeh

Opublikowano
u mnie tak samo szmatka, ciepla woda a potem druga do sucha. a slyszeliscie ze jak sie przetsze szmatka wilgotna, ciepla to krowy lepiej sie zdajaja tzn szybciej mleko "puszczaja":rolleyes:

a jak przetrzesz sucha reką po wymieniu to sie nie zdajaja szybciej

mycie czy to prisznicem czy szmatką jest czynościa -nazwałbym to 2 w 1 , czyscisz i masujesz i uwalniasz oksyto... NIECH TO KTOS DOKONCZY

Opublikowano

u nasz jest 40 krówek i nie wycieramy tych wymion, a jak która brudna czy się upaskudzi to mycie pod bieżącą ciepłą wodą - oczywiście jest to możliwe na chli udojawej, a życzę powodzenia z wycieraniem tylko ile tych czustek zużyjesz i czy wymię będzie czyszciejsze niż po myciu takiej ugnojonej krowy,

nie mówię że wszystkie krowy myjemy tylko te które trzeba jak się uwali, a pozostałe jak czysta to nie zawracamy głowy myciem ani wycieraniem, a na bakterje jeszcze jest kilka czyników które wpływają aby nie poszły w górę- w każdym bądź razie nie mamy z bakteriami problemów.

a co do masażu wymienia to dużo od sztuki krowy zależy czy odrazu oddaje mleko czy też potrzebny jest masaż , a jak taką krowę rozpieścisz i przyzwyczisz to cały czas przed dojeniem będzie chciała masażu, a z tymi masażami to można bawić się przy 5-15 krówek a jak więcej masz to nikt tym głowy nie zawraca.

Opublikowano
a co do masażu wymienia to dużo od sztuki krowy zależy czy odrazu oddaje mleko czy też potrzebny jest masaż , a jak taką krowę rozpieścisz i przyzwyczisz to cały czas przed dojeniem będzie chciała masażu, a z tymi masażami to można bawić się przy 5-15 krówek a jak więcej masz to nikt tym głowy nie zawraca.

A ja mam masaż w aparacie udojowym ;) ;) .

W starej szopie ( dojarka przewodowa ) do mycia stosujemy szmatkę i wodę z jakimś płynem. W nowej szopie ( hala udojowa ) krowy zazwyczaj są czyste ale i tak je myjemy pod bieżąca, ciepłą wodą.

Opublikowano

Nie powinno się myć wymienia, a już na pewno nie zimną wodą ! !

Strzyki jeśli są brudne wycierać suchą ściereczką a nie mokrą, bo bakterie dostają się do strzyka jak woda po nim spływa ;)

Aparaty udojowe należy zakładać natychmiast po wytarciu strzyków, teoretycznie powinno się nawet moczyć aparat w specjalnym preparacie przy podłączaniu następnej krowy.

Opublikowano

ja staram sie czyścic wymiona na sucho, no ale jak jest mocno brudne ( od gnoju) to letnią wodą zmywam taką miękką szczotką a potem poleruje do sucha szmatą hehe ;)

pozdrawiam

Opublikowano
u nasz jest 40 krówek i nie wycieramy tych wymion, a jak która brudna czy się upaskudzi to mycie pod bieżącą ciepłą wodą - oczywiście jest to możliwe na chli udojawej, a życzę powodzenia z wycieraniem tylko ile tych czustek zużyjesz i czy wymię będzie czyszciejsze niż po myciu takiej ugnojonej krowy,

nie mówię że wszystkie krowy myjemy tylko te które trzeba jak się uwali, a pozostałe jak czysta to nie zawracamy głowy myciem ani wycieraniem, a na bakterje jeszcze jest kilka czyników które wpływają aby nie poszły w górę- w każdym bądź razie nie mamy z bakteriami problemów.

nie masz problemów z bakteriami to znaczy ile masz bakterii???? ja myje każdą krowe i zawsze włączam masaż na początku dojenia

Opublikowano

co cię bakterie obchodzą - "bayer".

mleko jest w najwyzszej klasie, jeżeli by tak nie było i za jakieś bakterie by dostawało się w plecy po cenie, to by nie opłaciło się robić przy tych krówkach.

widzę że odezwali się zwolennicy nie mycia i nie moczenia wymion dla krówek jeżeli jest to nieuzasadnione obesranymi cyckamki-dosłownie. popieram was i też uważam że nie ma co sobie dodatkowej roboty nadawać i problemów stważać, czyste ładne wymie u krówki przed dojeniem, szybka kontrola ręką po cycuszkach i zakładasz aparat udojowy.

40 krówek jedna osoba w 1 godzinę krówki wydojone. (no maksymalnie do 1godz.15min.)

Opublikowano

zacznijmy od tego czy wogóle używasz kubka do dipingu i zasklepiasz krowom strzyki?? po moim płynie Trzeba wymie umyć( godzina 15 min. to i tak długo,ja w godzine i 20 min. doje 60 krów)