Skocz do zawartości
direx7

Sprzedaż jajek

Polecane posty


direx7    1

Witam mam pytanie. Czy sprzedając jajka np do restauracji itp muszę mieć jakiś papier, że prowadzę działalność ? Chodzi mi o jakieś 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

stg    21

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


maroon88    0

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

O zwrot podatku to raczej by było ciężko bo wątpię aby kolega był VAT-owcem a tylko zwrot VAT-u wchodziłby w grę A jeśli rolnik jest na ryczałcie to może wystawić zwykły rachunek jeśli taki dokument jest potrzebny tej restauracji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

direx7    1

tzn ja nie jestem ani na ryczałcie ani na vat. płacę normalnie składki krus nic więcej. mam tylko 4 ha. nic nie hoduje tylko zboże sprzedaje i mam 40kur i mysle zeby wiecej postawic i sprzedawać jajka bo aktualnie nie powiem dobrze mi schodzą po znajomych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maroon88    0

Więc jesteś na ryczałcie Co do samego interesu sam myślę nad zwiększeniem produkcji jajek z tym że ja musiałbym postawić jakiś budynek więc się na razie zastanawiam nad tym ale sklepy czy restauracje mają tak tanie jajka fermowe, że byłoby ciężko z opłacalnością 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Adas164    0

Kolego jakim cudem masz 500 jajek tygodniowo ? a piszesz ze masz40 kur licząc ze dziennie masz 40 ( przy dobrych wiatrach ) to wychodzi tygodniowo 280 jajek a gdzie  reszta ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

direx7    1

tak mam 40 kur i chcę dokupić jeszcze 100 kur aby mieć te 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

stg    21

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


maroon88    0

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

No tak - ale żeby właściciel restauracji mógł odliczyć sobie VAT to musiałby ktoś ten VAT odprowadzić - to miałem na myśli Ale faktycznie w dochodowym mógłby to może odliczyć Co do rejestracji to jest kilka wymogów - jednym jest wymóg rejestracji w weterynarii i dotyczy to hodowli od 350 sztuk do 1000 sztuk (sama rejestracja na uproszczonych procedurach a powyzej 1000 sztuk jest więcej wymagań) A te 80 sztuk o których wspominasz dotyczy urzędu skarbowego - i przekraczając tą liczbę należy odprowadzić podatek dochodowy liczony ryczałtem od sztuki - kwota jest ogłaszana na każdy rok i jak się nie mylę to coś około 2-3 zł za sztukę rocznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

stg    21

Z tym Vat to już na samym początku napisałem że "lepiej było by legalnie...". A co do reszty to napisałem żeby kolega poszukał w necie, jak parę lat temu zakładałem swoją hodowlę też sporo rzeczy wyczytałem w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maroon88    0

No ale z VAT-em to rolnik ma wybór - albo się rozlicza jak firma albo nie I to i to jest legalne ale w tym drugim przypadku rolnik nie może odliczyć VAT-u od swoich zakupów - no i jak ktoś kupuje towar od rolnika który nie odprowadza VAT-u to ten kupiec nie może go odliczyć 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

DUCH1986    3

Ale kolega napisał wyraźnie że nie chodzi o odliczenie VATu, tylko nawet jak restauracja kupi na zwykły rachunek (od rolnika ryczałtowego) to wciągnie to w koszty, a tym samym wykaże mniejszy zysk i zapłaci mniej podatku dochodowego. A co do ilości kur to też się zgadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez MiGr
      Witam czy ktoś doradzi jaką pasze stosować dla kur niosek 23 tygodniowe 300 szt i ile dziennie podawać
    • Przez tomek1990
      Witam, planuje przerobić oborę wymiary ok 400m2 na kurnik, i mam kilka pytań które mnie dręczą:) Prosiłbym o pomoc
      1. Jeżeli planuje hodować 2000-3000 kur, czy warto robić automatyczny system pojenia, karmienia. Czy dopiero przy większym stadach to się opłaca ?
      2. Planuje na 100% zainwestować w oświetlenie i wentylacje, ogrzewanie. Czy ktoś wie mniej więcej jakie to są koszta na 400m2 ? 
      3. Jaka najlepiej rasę wybrać?
      4. Co robić z kurami przy wymianie stada?
      Pozdrawiam
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
    • Przez Ptak69
      Witam,
       
      Chciałbym podzielić się przemyśleniami na temat taniego sposobu ogrzewania kurników. Jak wiadomo, powszechnie stosowanym rozwiązaniem są nagrzewnice gazowe. Jaka jest ich zaleta? Są przyjazne w obsłudze i tańsze w eksploatacji niż kotły olejowe i na tym chyba lista ich zalet się kończy.
      Szukałem ostatnio innych pomysłów na tanie ogrzewanie fermy drobiu. Jak wiadomo, gaz jest dość tanim paliwem. Istnieją jednak paliwa tańsze, a dokładnie takie, z których koszt uzyskania 1GJ energii cieplnej jest niższy. Są to paliwa stałe. Jak dość łatwo obliczyć znając cenę paliw oraz sprawność kotłów/nagrzewnic, koszt uzyskania 1GJ energii z węgla lub biomasy jest ok. 50...60% niższy niż koszt uzyskania GJ energii cieplnej z gazu. Obrazuje to np. ten wykres: http://mediaenergy.pl/wp-content/uploads/2013/10/Koszt-uzyskania-1GJ-energii.pdf
      Oczywiście, taki wynik otrzymamy jedynie w przypadku zastosowania nowoczesnych, wysokosprawnych, automatycznych kotłów na paliwa stałe, takich np. jak te: http://mediaenergy.eu/uniwersalne-energooszczedne-kotly-na-paliwo-stale-brutus/ , których sprawnośc wynosi 93%.
      Tak więc, przy zamianie nagrzewnic gazowych na nowoczesny kocioł na paliwa stałe mozemy zaoszczedzić ok. 50...60% kwot przeznaczanych rocznie na ogrzewanie kurników. W przypadku zamiany kotłów olejowych, oszczędności sięgają ok. 70%!
      Żeby uzyskać takie oszczędności, oczywiście najpierw trzeba zainwestować. Trzeba zakupić i zainstalować kocioł, wykonać instalację rozprowadzajacą ciepłą wodę pomiędzy kurnikami i wykonać instalację grzewczą wewnątrz kurników (nagrzewnice woda-powietrze lub podłogówka).
      Według wstępnej analizy, w przypadku ogrzewania kilku kurników z jednej kotłowni, inwestycja zwraca się po ok. 3 latach. Wygląda więc że gra jest warta świeczki. Co o tym sądzicie?
    • Przez ZwolakPL
      Witam!
      Mam zamiar kupić inkubator półautomatyczny na 56 jaj głównie z myślą o kurach. Sprzęt będzie głównie dla własnego użytku, ale planuję także zbierać zamówienia ze swoich okolic na młode pisklaki. Nie posiadam gospodarstwa rolnego, a kury są jako w gospodarstwie domowym. Czy jest to opłacalne? Lepiej swoje jajka kupić z targu czy brać je od klienta? Odnośnie samego inkubowania macie jakies wskazówki? 
      Pozdrawiam
×