Skocz do zawartości
direx7

Sprzedaż jajek

Polecane posty

direx7    1

Witam mam pytanie. Czy sprzedając jajka np do restauracji itp muszę mieć jakiś papier, że prowadzę działalność ? Chodzi mi o jakieś 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

maroon88    0

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

O zwrot podatku to raczej by było ciężko bo wątpię aby kolega był VAT-owcem a tylko zwrot VAT-u wchodziłby w grę A jeśli rolnik jest na ryczałcie to może wystawić zwykły rachunek jeśli taki dokument jest potrzebny tej restauracji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tzn ja nie jestem ani na ryczałcie ani na vat. płacę normalnie składki krus nic więcej. mam tylko 4 ha. nic nie hoduje tylko zboże sprzedaje i mam 40kur i mysle zeby wiecej postawic i sprzedawać jajka bo aktualnie nie powiem dobrze mi schodzą po znajomych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Więc jesteś na ryczałcie Co do samego interesu sam myślę nad zwiększeniem produkcji jajek z tym że ja musiałbym postawić jakiś budynek więc się na razie zastanawiam nad tym ale sklepy czy restauracje mają tak tanie jajka fermowe, że byłoby ciężko z opłacalnością 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adas164    0

Kolego jakim cudem masz 500 jajek tygodniowo ? a piszesz ze masz40 kur licząc ze dziennie masz 40 ( przy dobrych wiatrach ) to wychodzi tygodniowo 280 jajek a gdzie  reszta ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tak mam 40 kur i chcę dokupić jeszcze 100 kur aby mieć te 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

No tak - ale żeby właściciel restauracji mógł odliczyć sobie VAT to musiałby ktoś ten VAT odprowadzić - to miałem na myśli Ale faktycznie w dochodowym mógłby to może odliczyć Co do rejestracji to jest kilka wymogów - jednym jest wymóg rejestracji w weterynarii i dotyczy to hodowli od 350 sztuk do 1000 sztuk (sama rejestracja na uproszczonych procedurach a powyzej 1000 sztuk jest więcej wymagań) A te 80 sztuk o których wspominasz dotyczy urzędu skarbowego - i przekraczając tą liczbę należy odprowadzić podatek dochodowy liczony ryczałtem od sztuki - kwota jest ogłaszana na każdy rok i jak się nie mylę to coś około 2-3 zł za sztukę rocznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Z tym Vat to już na samym początku napisałem że "lepiej było by legalnie...". A co do reszty to napisałem żeby kolega poszukał w necie, jak parę lat temu zakładałem swoją hodowlę też sporo rzeczy wyczytałem w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

No ale z VAT-em to rolnik ma wybór - albo się rozlicza jak firma albo nie I to i to jest legalne ale w tym drugim przypadku rolnik nie może odliczyć VAT-u od swoich zakupów - no i jak ktoś kupuje towar od rolnika który nie odprowadza VAT-u to ten kupiec nie może go odliczyć 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DUCH1986    3

Ale kolega napisał wyraźnie że nie chodzi o odliczenie VATu, tylko nawet jak restauracja kupi na zwykły rachunek (od rolnika ryczałtowego) to wciągnie to w koszty, a tym samym wykaże mniejszy zysk i zapłaci mniej podatku dochodowego. A co do ilości kur to też się zgadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yellowe    0

dzięki kolego poszperam na necie

 

Sprawdź na www.agrofoto.pl może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Zaczyn
      Czy jest jakiś sposób, żeby kury bały się przychodzić w dane miejsce? Jakaś roślina której nie lubią?
    • Przez Manolo1986
      Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i może ten temat był już poruszany ale, ale potrzebuje informacji. 
      Chce zacząć hodowle kur niosek z wolnego wybiegu. To będzie 5000 kur, i chciałby jak najwiecej info na ten temat, a mianowicie jaki koszt budowy kornika z wyposażeniem, które kury wybrać i jaka będzie ich cena.
      będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
    • Przez Patitek285
      Witam,  niedawno(w czerwcu) kupiłem 22 sztuki kur. Wyglądały na zdrowe ale na przestrzeni 2 tygodni od zakupu stały się bardzo lekkie oraz pomimo że mają 7 miesięcy prawie wcale się nie niosą. Z 22 sztuk kur dziennie mam maksymalnie 2/3 jajka.  Dostają witaminy, Kurkę Naturkę, ugotowane tłuczone ziemniaki oraz zieleninę(drobno skoszona trawa lub koniczyna)(jeśli będzie potrzeba wypiszę całą listę tego co dostają). Mogę dodać że kury są wypuszczane na cały dzień na dwór a nocą chowamy je w kurniku.  Oczywiście dostają paszę zbożową.
    • Gość alkaprlka
      Przez Gość alkaprlka
      Witam, dziś rano jedną z kurek (w wieku około 3 miesięcy) zastałam leżącą w kurniku, wygląda jakby miała paraliż / skręcony kark. Nie jest w stanie unieść główki ani w ogóle się podnieść . Nie może jeść ani pić. Zastanawiam się, czy jest to choroba (jeśli tak to jaka?) czy może uszkodzenie , wczoraj kogut próbował się do niej "dobierać", został odgoniony. Być może dziś mu się udało i zrobił jej taką krzywdę? Wiadomo, różnica pomiędzy masą kurczaczka a koguciska jest spora. Czy mogę jej jakkolwiek pomóc? Bardzo proszę o rady!
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.