direx7

Sprzedaż jajek

Polecane posty

direx7    1

Witam mam pytanie. Czy sprzedając jajka np do restauracji itp muszę mieć jakiś papier, że prowadzę działalność ? Chodzi mi o jakieś 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

maroon88    0

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

O zwrot podatku to raczej by było ciężko bo wątpię aby kolega był VAT-owcem a tylko zwrot VAT-u wchodziłby w grę A jeśli rolnik jest na ryczałcie to może wystawić zwykły rachunek jeśli taki dokument jest potrzebny tej restauracji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tzn ja nie jestem ani na ryczałcie ani na vat. płacę normalnie składki krus nic więcej. mam tylko 4 ha. nic nie hoduje tylko zboże sprzedaje i mam 40kur i mysle zeby wiecej postawic i sprzedawać jajka bo aktualnie nie powiem dobrze mi schodzą po znajomych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Więc jesteś na ryczałcie Co do samego interesu sam myślę nad zwiększeniem produkcji jajek z tym że ja musiałbym postawić jakiś budynek więc się na razie zastanawiam nad tym ale sklepy czy restauracje mają tak tanie jajka fermowe, że byłoby ciężko z opłacalnością 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adas164    0

Kolego jakim cudem masz 500 jajek tygodniowo ? a piszesz ze masz40 kur licząc ze dziennie masz 40 ( przy dobrych wiatrach ) to wychodzi tygodniowo 280 jajek a gdzie  reszta ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tak mam 40 kur i chcę dokupić jeszcze 100 kur aby mieć te 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

No tak - ale żeby właściciel restauracji mógł odliczyć sobie VAT to musiałby ktoś ten VAT odprowadzić - to miałem na myśli Ale faktycznie w dochodowym mógłby to może odliczyć Co do rejestracji to jest kilka wymogów - jednym jest wymóg rejestracji w weterynarii i dotyczy to hodowli od 350 sztuk do 1000 sztuk (sama rejestracja na uproszczonych procedurach a powyzej 1000 sztuk jest więcej wymagań) A te 80 sztuk o których wspominasz dotyczy urzędu skarbowego - i przekraczając tą liczbę należy odprowadzić podatek dochodowy liczony ryczałtem od sztuki - kwota jest ogłaszana na każdy rok i jak się nie mylę to coś około 2-3 zł za sztukę rocznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Z tym Vat to już na samym początku napisałem że "lepiej było by legalnie...". A co do reszty to napisałem żeby kolega poszukał w necie, jak parę lat temu zakładałem swoją hodowlę też sporo rzeczy wyczytałem w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

No ale z VAT-em to rolnik ma wybór - albo się rozlicza jak firma albo nie I to i to jest legalne ale w tym drugim przypadku rolnik nie może odliczyć VAT-u od swoich zakupów - no i jak ktoś kupuje towar od rolnika który nie odprowadza VAT-u to ten kupiec nie może go odliczyć 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DUCH1986    3

Ale kolega napisał wyraźnie że nie chodzi o odliczenie VATu, tylko nawet jak restauracja kupi na zwykły rachunek (od rolnika ryczałtowego) to wciągnie to w koszty, a tym samym wykaże mniejszy zysk i zapłaci mniej podatku dochodowego. A co do ilości kur to też się zgadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yellowe    0

dzięki kolego poszperam na necie

 

Sprawdź na www.agrofoto.pl może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez casanovva
      Witam, wiem że podobne tematy były już wałkowane ale nigdzie nie jest podane konkretnie. Otóż planuję zakup 60 kur niosek, chciałbym karmić je naturalnymi składnikami. Prosiłbym aby ktoś z Was podał mi na swoim przykładzie proporcję oraz składniki. Planowałem aby głównie były to: pszenica, kukurydza śrutowana, soja śrutowana.

      Mam także pytanie odnośnie śruty sojowej, czy ta ze zdjęcia jest odpowiednia?
    • Przez mumio
      Czy obowiązkowa jest rejestracja kilku sztuk niosek hodowanych dla własnych potrzeb? Pytanie powiązane z tematem
      http://www.agrofoto....owaniem-w-krus/
      KRUS mówi, że hodowla musi być zarejestrowana i nie wypłaci odszkowania
       
      szukam przepisów, ustaw, artykułów i nic nie mogę znaleźć jedynie tutaj
      http://www.abc.com.p...u-2003-167-1629
      par.42,43 i 44 ale nic o obowiązku rejestracji hodowli
       
      http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2007-5-38?refererPlid=68376126
       
      jeżeli macie podstawy prawne to byłbym wdzięczny za pomoc
    • Przez Karolinaaa
      Witam. Mam 20 kurek rasy leghorn, niosą się od września. Od dwóch dni zaczynają mi padać. Czy to możliwe że od tego, że nie mogą znieść jajka? Dodam że na 20 kurek mam przeważnie 18-20 jaj. Jaja w ostatnim czasie były zakrwawione. Pierwsza kura która padla miała duże rozwarcie i czubek jajka wystawiał, następnego dnia padły trzy i obok każdej leżało jajko. Wszystkie miały rozwarcie po zniesieniu. Czy ktoś z bardziej doświadczonych hodowców miał coś takiego? Żywią się paszą dla niosek, pszenicą, kukurydza, trawą i obierkami z warzyw i owoców z domu . Proszę o pomoc.
    • Przez oadrian
      Cześć
      Mam 10 kur i koguta. Nie jestem specjalistą od chowu drobiu dlatego chciałbym Was prosić o porady jaki ikubator kupić, na co zwrócić uwagę, co poza inkubatorem bedzie mi potrzebne. 
      Zajmuję się tym hobbistycznie i chciałem powiększyć swoje stado. Nie zamierzam zajmować sie tym na skalę masową a jedynie dla własnej przyjemności.
      Na allegro są różne modele (już od 7jaj), może ktoś z Was ma któryś z nich i może podzielić sie doświadczeniami.
      Z gory dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.
      Pozdrawiam
    • Przez ZwolakPL
      Witam!
      Mam zamiar kupić inkubator półautomatyczny na 56 jaj głównie z myślą o kurach. Sprzęt będzie głównie dla własnego użytku, ale planuję także zbierać zamówienia ze swoich okolic na młode pisklaki. Nie posiadam gospodarstwa rolnego, a kury są jako w gospodarstwie domowym. Czy jest to opłacalne? Lepiej swoje jajka kupić z targu czy brać je od klienta? Odnośnie samego inkubowania macie jakies wskazówki? 
      Pozdrawiam
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.