Skocz do zawartości

Uzupełnianie wapna roślinom odżywko wapnovit

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam wszystkich kolegów, chciał bym się was poradzić czy zastosowanie wapnovitu uzupełni roślinom jednorazowo niedobór wapna ?

Z góry dziękuje za wasze porady :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ok dzięki :-) poniewaz fundusze nie pozwalają na zakup wapna granulowanego musze zastosowac wapno w tej postaci :-P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po zniwach mam i tak zaplanowane wapnowanie :-) tylko ja chce tą wiosno podratować rośliny po to żeby dały lebszy plon. Gdyż wapnovit jest tani. A nie wiesz po jakim czasie można stosować gnojowice, po tym wapnovicie? :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

teraz, gdyż ja gnojowice stosuje zamiast nawozów i rozlewal ją pogłównie na zborza :-)

Opublikowano

farmall95 gnojowice możesz zastosować od razu nie powinno nic się stać bo wapnovit bendzie pobrerany przez liście a gnojowica idzie do ziemi jak byś zastosował granulowane wapno to by nie zadziałało jak byś od razu zaplikował gnojowice. a powiedz mi jeszcze w jakiej ilości stosujesz gnojowice czym jom rozlewasz i w ilu dawkach

Gość Profil usunięty
Opublikowano

rozlewam ją normalnie beczko na zboże w ilości jakiejś 4x8tyś/ha, nie dając żadnych odżywek i nawozów to wydaje mi żyto na VI klasie jakieś 5,5t/ha

Gość Profil usunięty
Opublikowano

nie, tylko nie wylewać w słoneczne dni i jak jest sucho. Ras na jesieni i na wiosne wraz z ruszeniem wegetacji, koło liści flagowegi, i potem aż po wykłoszeniu

Gość Profil usunięty
Opublikowano

nie, rozlewam normalnie łyżko i nie ma problemu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v