Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Stoję przed kupnem ciągnika na moje 26 hektarowe gospodarstwo plus 5-7 ha dzierżawy od jesieni tego roku. Będzie to główny koń pociągowy. Do tych czas obrabiałem to ursusem c-360 i t-25 oraz ursusem 2812 ale został sprzedany. Przejdźmy do konkretów.

Zimie mam różne od 4 do 6 klasy w miarę lekkie w uprawie. Terem bardziej pofalowany niż pagórkowaty. Dodatkowo mam bardzo duże rozdrobnienie i rozrzucenie działek ale u mnie to norma. Szukam ciągnika z ładowaczem. Mój budżet to 80000 +/-. Po przejrzeniu alledrogo i olx w mojej bliższej i dalszej okolicy znalazłem parę typów. Będę wdzięczny za opinie komentarze wszystko co może być przydatne w podjęciu decyzji. Może ktoś zna tych handlarzy miał z nimi do czynienia. 

1.http://agriadamski.otomoto.pl/renault-temis-610-100km-2005r-klimatyzacja-A423202.html 

bez ładowacza ale z adaptacją to ładowacz z czasem się znajdzie jeszcze nie oglądałem

2.http://tofian.otomoto.pl/mccormick-mc120-tur-2005r-case-mx-A482689.html

sprzęt fajny ale opony do wymiany plus brak elektrozaworu od sterowania WOM ale cena jest kusząca oglądałem ale bez odpalenia bo po prostu nie było kluczyków 

3. http://olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-claas-celtis-456-rx-CID757-ID8iyAZ.html#dd58646c70 prawdopodobnie jutro zobaczę ale cena jest dość sztywna i handlarz nie skory do negocjaji.

Proszę o porady pomoc sugestie inne propozycje. 

Opublikowano

to nie chodzi o chęci bo od 10 lat sam prawie wszystko obrabiałem tyle co przy żniwach i sianokosach miałem pomoc a poza tym człowiek co rok to starszy i robotę trzeba sobie ułatwiać. A dwa dostałem młodego rolnika i z niego kupuję maszyny i co niektórych poczciwa 60-tka nie pociągnie.

Opublikowano (edytowane)

Maszyny kupuje z młodego rolnika, a ciągnik do maszyn ze swoich i jak dobrze czytam to sprzedał tylko 2812. C 360 zostawił.

blondynek2014 jeździłeś już oglądać tego Claasa? Trochę się spóźniłeś bo był ładny MF z turem u mnie w okolicy. Tylko, że długo nie stał.

Edit: Teraz doczytałem, że jednak nie dla Ciebie... On miał aby coś ok .75 KM.

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Maszyny ale jakie ? Samym ciągnikiem nic nie zrobi maszynami bez konia

także. 

Proponuję mało skomplikowany może jakiś Agrotorn do 120 KM . Pamiętaj naprawy starego bolą Classa nie dotykaj ma założone nowe byle-jakie gumy na Handel.... Lepiej kupić ze zjechanymi i kupić dobre używki lub nowe na traktor a nie taczkę.

80 tys zł prawda mało i dużo poszukaj a znajdziesz , i jak najmniej elektroniki bo zginiesz chłopie marnie aż ci się odechce.

Opublikowano (edytowane)

McCormick podejrzany, trochę niska cena. Co do claasa- cena + VAT i bez ładowacza. Pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł. Przerabiałem to samo trzy lata temu. Zwiedziłem Zbuczyn i okolice, znalazłem przez przypadek, kupiłem i jestem zadowolony.

Edytowane przez kasiak
Opublikowano

*Stoję przed kupnem ciągnika na moje 26 hektarowe gospodarstwo

"dostałem młodego rolnika i z niego kupuję maszyny"

Z młodego chce maszyny, nie ciągnik a Ty napisałeś ze nie kupi ciągnika za młodego, a on nawet o tym nie wspomniał :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v