Skocz do zawartości

DAWKA RSM

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, 

chciałbym zakupić rsm i wylać go na rzepak i pszenice, jaką dawkę zastosować ile litrów rsm-u 30 % na ha i czy ktoś wie jaka jest cena za 1000 l. Z góry dzięki za odp.  :)

Opublikowano

Witam.

Zależy ile chcesz przeznaczyć azotu na 1 ha uprawy ogółem. 100 litrów to RSM 30% to 39 czystego N(azotu). Cena około 1000 zł za 1000 kg. A pamiętaj, że 1000 litrów RSM 30% 1300kg. Czyli za 1000 litrów zapłacisz 1300 zł. Na I strzał walnij 200 litrów i na drugi też, ale to wszystko zależy ile zamierzasz przeznaczyć czystego azotu na hektar:)

Opublikowano

ja wczoraj rozlalem na pszenice, zobaczymy czy to byla dobra decyzja, jaj narazie temperatura sprzyjajaca, teraz 10st. Rozlalem bo sucho jest, a od dzis juz deszcze na kilka dni nadaja.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy to nie za wcześnie ja myśle tak za dwa tygodnie a zresztą nie bardzo da sie wjechać w moich terenach w granulacie dają dopiero tak w drugiej połowie marca na rzepak a rsm zdaje sie ze szybciej działa bo jest płynny  prawda  pytam bo będe rozlewał w tym roku poraz pierwszy zawsze robiłem w granuli co powiecie nie będe zawiedziony ?

Edytowane przez telega-pawel
Opublikowano

Ja podziele się swoim doświadczeniem bo z 10lat stosuje RSM. Jeżeli rzepak masz ładny z zimy i spodziewasz się około 4ton z ha to proponuje dać dawkę 250litrów i za maksymalnie 10dni drugą 250litrów. Czyli łącznie 195kg czystego azotu. Jeśli chcesz powalczyć o wyższy plon to proponuje dać RSM26+3% siarki. Ja w tym roku daje pod rzepak pierwszy raz. Zobaczymy co będzie. Siarka wpływa na lepszy pobór azotu. Na ładny rzepak 200kg azotu to wcale nie za dużo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v