Skocz do zawartości

Wybór prasy pod ciągnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie całe forum Ostatnio po głowie chodzi mi zmiana prasy rolującej. Jak w mojej galerii można zobaczyć Mam Renault Ceres 95x silnik John Deere 85KM i stąd moje pytanko bo poszukuje prasy pod niego czy te jego "koniki" dadzą sobie rade z rotorem. I czy w ogóle wchodzić w  temat rotoru na 25ha pola . Przeglądałem ostatnio internet w poszukiwaniu kandydatek i natrafiłem na takie egzemplarze który z nich był by najlepszy który wybrać:

http://olx.pl/oferta/prasa-new-holland-5930-bardzo-dobry-stan-CID757-ID5Ln7N.html

http://olx.pl/oferta/new-holland-CID757-ID5Yav5.html

http://olx.pl/oferta/fort-maxicut-1200-siatka-rotor-nozne-carraro-morra-sipma-simpa-CID757-ID7XfYD.html

http://olx.pl/oferta/prasa-krone-130-CID757-ID6ge55.html#80afc86bc4

Jak widać biorę pod uwagę tylko belarki łańcuchowe bo innej nie chce na swoim podwórku. Proszę o opinie i komentarze bo chce wybrać raz a konkretnie kapitał około 25tys 

Opublikowano

Wole mniej zbite bele bo pracuje później nad nimi ręcznie a miałem już sezon po belarce JD 550 i to była męczarnia dawanie muckom po niej. Po 2 często beluje bardzo zielona trawę w tym towarze pasówka często ma problemy owijanie się materiału na wałkach napędowych ślizganie się pasów. Łańcuch mi się nie poślizgnie nie ma takiej opcji. Po 3 ojciec chce tylko łańcuch. Nie ma zamiaru kupować spinek kilometrami :D  

Opublikowano (edytowane)

Prasy Krone są bardzo dobre sam taką posiadam i nie narzekam

Tylko ta krone z tego linku jest bardzo mocno wypracowana bo na trzecim zdjęciu widać że ma dorabiane u ślusarza dwie główne zębatki odpowiadające za obrót łańcucha i walca to pewnie łańcuch też jest wyciągnięty i na niższej zębatce widać że komora była rozerwana bo jest świeża wstawka z blachy zrobiona 

158265299_1_644x461_prasa-krone-130-zwol

Edytowane przez Spyke1004
Opublikowano

ta z pierwszego linku jest chyba najlepsza, ale jeżeli jest łańcuch komory wyciągnięty i do wymiany to trzeba liczyć się z kosztem 3 tys za orginał niemiecki

Opublikowano (edytowane)

Nie kupie belarki bez siatki bo szkoda ropy a wąski heder jest nie wygodny wiec te 2 rzeczy musi belarka mieć 

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.1 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

zalezy jak szybko owija sznurkiem i jak tanio go kupujesz :P

druga sprawa ja mam New Holland 648 i jakos nie owija mi sie na walkach pod pasamia ni pasy nie przeskakują, spinek tez kilometrami nie kupuje bo kupilem prase z pasami do wymiany i pasy mam nowe ze spinkami, zrobilem pod 3 tys balotów i problemu z tym nie mam.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie krone ponieważ one podobno bardzo lekko chodzą, mój sąsiad ma krone VP 1800 i cały czas przez jakieś 5 lat prasował mf 698, tylko ostatnio robił renault 115 km, a baloty robi nie raz od razu po skoszeniu.

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano (edytowane)

Ale kolega innej nie chce na podwórku tylko łańcuchową i najlepiej z rotorem, wiec albo ten NH albo kr 130 s, poza tym w walcowych zatrzymuje sie słoma więc odpada.

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano (edytowane)

Koledzy doradźcie ,czy jest sens kupować belarkę -sianokiszonka,słoma ,siano-do ciągnika mf255 ?jeżeli tak to jaką ,może ktoś ma taki zestaw jak się to sprawuje ?Robił bym nią ok 500 bel rocznie ,tylko dla siebie .

Edytowane przez Gazda999
Opublikowano

Bedziesz sie męczył. Bedziesz mial 20-30% mniej zbite bele niż po porządnym zestawie z pasówką. Co za tym idzie więcej zwożenia, więcej siatki/sznurka i w końcu wiecej paliwa i czasu.