Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4,3 z vatem 17 sztuk. songo ma trochę racji najważniejsze że nie ma kredytu wtedy trochę lepiej trochę gorzej ale zawsze jakoś idzie a jak jest kredy to już bank nie poczeka na spłatę. Co do kosztów weterynarii to według mnie najgorzej jak ma się zdrowe stado i zacznie się sprowadzać z różnych miejsc swinie wtedy najłatwiej o choroby.

Opublikowano

knur za darmo się nie wziął ale lepiej puścić świnie u mnie za 25 niż u weterynarza za 70. zwykle knur zarobi na siebie podwójnie. Mi się to póki co opłaca, z produkcji roślinne przy 20ha było by mi zdecydowanie ciężej. A tak to jakoś idzie chociaż brakuje tych czasów tucznika 5zl/kg

Opublikowano

Songo nie rób z siebie pajaca przy cenie 4 zł z vat to jedynie co masz to obornik. Ludzie likwidują świnie a ty piszesz że to interes... No ale dobra młody jestes jeszcze zmadrzejesz :-) świnie to minimum 5 zł bo po to się robi by zarabiać a nie tylko robić.

Opublikowano

Dajta spokój koledze songo. Ma swoje racje a jak mówią kto zabroni biednemu bogato żyć. Ja też mówie, że ze świnek zawsze będzie więcej jak ze zboża i to najlepiej przy chowie ekstensywnym u mnie zero wetmena białko swoje ze strąków + premix 2,5%. Ja mam elewator Roli 5 km od chałupy i nic tylko zboże sprzedawać. Tylko jak masz 20 ha to nie wyżyjesz i coś musisz chować. Sąsiad nic nie chowa sie napioł na wydajność po słabych cenach pokontraktował i na to susza to cienko to widze. Ja też jeszcze bydło mięsne trzymam. Świnek mało teraz. Czekam na te 5 zeta kilo. Chyba jeszcze dożyje takich czasów?

Opublikowano

Oj   ma rację  :D  prosiak 50  po kosztach .....   pasza  [pewnie  myśli   o koncentracie  ]  50 na stukę  :D   kurcze jeszcze  się muszę dużo nauczyć  by zejść na takie koszta.    :blink:  ;)   

Opublikowano

Ostatnio liczylem po ile musze sprzedac zeby wyjsc na zero cena wyszla mi 3, 40. Oczywiscie swojej pracy nie liczylem poniewaz to moje hobby ; ). .... No tak jak macie kredyty to nie przezyjecie. No teraz jak zobaczą mieszczuchy to powiedza ze nawsi to ludzie bogaci.....

Opublikowano

z takim podejsciem to tylko lepiej dla mnie może jak w końcu zakonczycie produkcje bo sie nie opłaca to mi cena wzrośnie... najlepiej kurcze siedzieć na d*pie krzyczeć ze nic się nie opłaca i nic nie robić, brawo podejścia. Mi się nie opłaca produkcja roślinna. Bo do tego to bym musiał mieć areał około 40ha

Opublikowano

Dobrze że byś musiał mieć te 40.Pisz w notesie sobie bajkopisarzu a nie na forum agrofoto bo nieprzyjemnie się robi jak ignorant nie wie co pisze i swoje wypociny wylewa tu.Koniec ze świnkami !!! TO NIE DLA MNIE TO BAGNO. 4 zł + vat.

Opublikowano (edytowane)

tak wy bedziecie likwidowac ta na pewno. SONGO, ci co mowia ze likwiduja to tylko zeby wykluczyc rywali. Ale beda i tak trzymac bo poco trzymaja i dokladaja z czego ze swin. A ci co maja kredyty to jecza na tym forum ze to sie nie oplaca. Lepiej niech idą sprzedawac w Biedronce. To po prostu smierdzi nygustwem i tyle. Takie moje zdanie. U mnie swinki po 4, 10zl + vat

Edytowane przez bambrzwlkp1
Opublikowano

Popieram kolege wyżej, narzekają a i tak trzymają. Sprawa wygląda tak że nie wszystkim chce sie robić a z roślinnej 40ha nie wyżyjesz chyba że jak paru moich sąsiadów tyle żeby na chleb było a z domu tynk odpada.

Opublikowano

Ha ha ja do tego zlodzieja nie sprzedaje. Do nas przyjezdzal i mielismy na sprzedasz 17 swiniakow mialy po 125-135. A u niego na tej elektronicznej wadze wyszly po 115kg. Dostalem lepsza oferte 30-40gr wiecej niz on placi ;/.

Opublikowano

Popieram kolege wyżej, narzekają a i tak trzymają. Sprawa wygląda tak że nie wszystkim chce sie robić a z roślinnej 40ha nie wyżyjesz chyba że jak paru moich sąsiadów tyle żeby na chleb było a z domu tynk odpada.

Na pewno? 40 ha w ekologii plus 15 wymaganych opasów ledwo starcza na chleb? 40 ha łąk lub traw na gruntach ornych - to jest ok 70 tys dopłat rocznie - ok 6 tys zł na miesiąc. Opasy na podatek i koszty. Drogi ten chleb :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v