Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwielbiam te komentarze typu że duże hodowle dają antybiotyków na potęge.. Nic nie wiecie a pier.dolicie głupoty aż miło.. Nie wiem kto Wam takie głupoty do głowy kładzie. Jak masz eko to ile sztuk odpadnie, i czy Cie na to stać?

Opublikowano

@Michalmeer co się dzieje na tych fermach to nie wiesz bo nikt Ci tego nie powie ani tam nie wpuści. Jeśli masz dobrą profilaktykę stada to antybiotyki są praktycznie wyeliminowane (nie mylcie antybiotyków z lekami stosowanymi profilaktycznie)

Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi się z Tobą kłócić ale skąd wiesz jak to wygląda? Na pewno ktoś Ci pokazał co i ile daje i stąd ta wiedza... Pobuduj budynek na tysiąc lub dwa i wtedy pogodamy..

No nareszcie ktoś tu mówi z sensem...

Edytowane przez rafal09086
Gość Profil usunięty
Opublikowano

najgorsze jest to ze taki co hoduje w tys sztuk, czyli hoduje kupe syfu, chemii i antybiotyków, dostanie lepsza cene niz ten co hoduje wrecz ekologicznie w porównaniu do tamtego, na słomie i normalnej paszy

Opublikowano

@piotrek1 z tego co napisałeś wnioskuje że ten lokalny lekarz wet kupił swoje papiery na rynku a świni z tych hodowli to nawet nie widział bo nikt go tam nie wpuści bo nie ma odpowiedniej wiedzy... Chyba że był pod pretekstem pobierania krwi na ałaszkiego i nabijania sobie portfela.

Opublikowano

najgorsze jest to ze taki co hoduje w tys sztuk, czyli hoduje kupe syfu, chemii i antybiotyków, dostanie lepsza cene niz ten co hoduje wrecz ekologicznie w porównaniu do tamtego, na słomie i normalnej paszy

Kolego powiesz mi jaka to jest ta normalna pasza ?

Opublikowano

Normalna pasza bez dodatków hormonów i innego szajsu potegującego wzrost mieśni , w holandi są hodowle gdzie prowadzą prace genetyczne nad skruceniem czasu ciązy to jest normalne ? ta zachłanność wykończy ludzi , nie potrzebna woja ludzie sami sie wytrują

Opublikowano

Jakiś mądrala podsunął pismakowi taki temat i napisał a Wy powtarzacie te pierdoły jak oni i przez takich jak Wy spada spożycie mięsa, także w pewnym stopniu możecie podziękować sobie za taka cene. A po drugie kup po tonie paszy z każdej mieszalni w PL i zrób badania i wtedy pokażesz mi te dodawane hormony..

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego powiesz mi jaka to jest ta normalna pasza ?

a ty kolego powiedz mi jak to mozliwe ze w 2,5 miesiaca swinia ma 120 kg na normalnej paszy  :D

koło mnie taki jeden tuczy usługowo to własnie takie wyniki osiaga, chyba mi nie powiesz ze na pokrzywach i parowanych kartoflach takie wyniki osiaga  :D

Opublikowano

a ty kolego powiedz mi jak to mozliwe ze w 2,5 miesiaca swinia ma 120 kg na normalnej paszy  :D

koło mnie taki jeden tuczy usługowo to własnie takie wyniki osiaga, chyba mi nie powiesz ze na pokrzywach i parowanych kartoflach takie wyniki osiaga  :D

2,5 miesiąca trwa tucz ale (sądze że około 3 miesięce) ale od przywiezienia prosiaków w wadze około 25-30 kg masy ciała czyli około 2 miesiące od urodzenia co daje nam łącznie około 5 miesięcy. Teraz kolega napisał że u niego ta świnia ekologiczna rośnie mu 5-6 miesięcy. Przeczytajcie sobie to i pomyślcie jakie wy głupoty piszecie.  

Opublikowano

Ja pier**l.e a kto w tych czasach hoduje świnie na parowanych kartoflach i pokrzywach? Po pierwsze jakiego dużego dostał warchlaka? Jak miał 30kg i w miarę dobry status to spokojnie i ja bym powiedział tak że to bardzo dobry wynik na gotowej paszy bo najwięcej tam jest kukurydzy, soji, makucha i innych odpadów...

Opublikowano

Cena spada przez takich ludzi, którzy mają tysiąc tuczników i później je desperacko sprzedają po 3,40 zł. A przez kogo cena spadła i inne kraje przestały od nas brać świnie przez tych na Podlasiu tam gdzie były ogniska ASF niczym nie ogradzają gospodarstw dziki chowają się razem ze świniami i potem się dziwić, że taka cena.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

kilka wiosek dalej pewne ludki hoduja tucznika w tysiacach rocznie, 10 tys to wchodzi na raz we  wszystkie chlewnie, ale dla siebie tuczniki kupuja od byle "papraka" co po 10 sztuk trzyma i przerabiaja na kiełbase bo wiedza co jest w sklepie  :D

daje do myslenia ? 

Edytowane przez odwajler
Opublikowano (edytowane)

Tak ma 10 tysięcy i Tobie powiedział że sobie kupuję kilka prosiaków dla siebie. Ludzie pier...lą takie bajki i to się niesie. No ASF przez ludzi na podlasiu no to przez tych ekologicznych na to wychodzi. Ktoś kto ma tysiąc sztuk to ich na pole z dzikami nie wypuszcza. Ja mam 15 loch i tuczniki sprzedaje w wieku +- 120 kg w wieku 5-5,5 miesiąca na własnej, dobrze zbilansowanej paszy i przy podstawowej profilaktyce stada. Daje do myślenia ?

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

@odwajler więc robi tak samo jak mój chory sąsiad, a ma tylko 800szt.. Ja mam trochę więcej i jeszcze tego by brakowało bym biegał za kimś żeby mi śwnie sprzedal, zresztą wolę jeść tą na gotowej paszy niż tą na zlewkach, pokrzywach itp chowana..

Gość Profil usunięty
Opublikowano

czy ty wiesz co ty gadasz ?

na pokrzywach i parowanych kartoflach to jest mieso cud miód,  a na tych suchych paszach to wiór nie mieso, a o smaku zapomnij...

wiadomo ze nikt juz parowanych kartofli nie daje bo za prad by wiecej zapłacił niz swinia warta ale takie sa fakty ze nie ma czego porównywac jezeli chodzi o smak miesa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v