Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukasz zgrabiarki którą będziesz ciągał 30 proszę bardzo.

Nowa kosztuje 30,000

Dzięki tej nie wiem nazwać podporze hydraulicznej te piąte koło na hydraulice umożliwia ciąganie tej zgrabiarki 30 bez żadnych problemów.

Sam  diler mówił że ludzie pryjeźdzali 30 i podpinali i prosto z placu na pole i bardzo zadowoleni.

Ci co mieli 60 kupywali zwykłe z 410 bo 60 dawała rade podnieśc.

Ale lepiej kupić uno 410 bo jak chcesz to ciągasz dużym ciągnikiem i jak muszisz małym to i małym pociągniesz ze względu na dostosowanie konstrukcyjne do małego traktora

Opublikowano (edytowane)

No to klops...

I co tu teraz wymyśleć żeby robota szła sprawnie? Bo teraz przy zgrabiarce będzie chodzić 255 to czym ja będe prasować skoro 3050 będą zwożone bele?

Czyli mam rozumieć, że żeby szerokość karuzeli wynosiła 3,9 m to łączna szerokość razem z plandeką musi wynosić co najmniej 4,5 m? Bo ja nie chce jakiejś małej 3 m

Ale nie chce nowej

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy w ogóle są takie co sama karuzela będzie 3,9 ale jak już to rzadko i to już na pewno nawet nie do mf-255. Jest jeszcze opcja dwu gwiazdowej bo z tak c-330 sobie poradzi a i robota pójdzie szybko bo jeden przejazd i pokos jest gotowy ale to wszystko zależy ile się ma łąki. Biorąc pod uwagę te maszyny które podałeś to za tą cenę podwójną gwiazdę ciągniętą byś kupił też

Edytowane przez pawlo36
Opublikowano (edytowane)

Mógłbym dużą zawieszaną do 255 ale wtedy za bardzo nie miałbym czym prasować..., chyba że macie jakiś pomysł na sprawną robote jak za czasów gwiazdówki?

Do obrabiania mam 24 ha łąk.

2 karuzelówki nie chce bo mam taki 14 hektarowy obszar łąk który jest podzielony na wąskie "pasy" przez rowy, więc nie miałbym jak wykręcać.

A z tych co wymieniłem to sama karuzela ma pewnie 3 m? To chociaż tak 3,5 żeby sama karuzela miała, to pewnie łączna szerokość do plandeki by miała 4,2 m

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

Tylko że do niego też za dużej nie podczepisz, sam oglądałem fajne ale to już musi być większy ciągnik a skoro tyle masz to spokojnie powinieneś brać dwu gwiazdową i po problemie

Opublikowano

No tak ale jak przed chwilą wspomniałęm mam 14 hektarowy obszar który jest podzielony na wąskie pasy przez rowy i za bardzo nie miał bym jak wykręcać

A ZARAZ

Czy c 330 dałby rade z nową sipmą zk 450 wir? 

Opublikowano

Patrząc na gabaryty to może też być kiepsko ale to najlepiej jakby ktoś napisał co taką ma (musisz poszukać w galerii czy nie ma takiej i zapytać właściciela do czego podczepia itp).

Co do wąskich pasów to te ciągnięta mają tylne koła skrętne czyli zachodzą przy nawracaniu czy skręcaniu i dobrze się tym manewruje a chyba nie masz pasów jakiś po 5 metrów nie? a chociażby to raz przejedziesz i zgrabione, zawracasz i jedziesz na inny

Pozostaje takie coś

,
lub taka opcja
Opublikowano (edytowane)

A jak się sprawdzają te zgrabiarki jedno karuzelowe z piątym kółkiem z przodu?

Coś średnio mi się chce wierzyć że c 330 da rade w 2 karuzelówce

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

Dobrze bo lepiej kopiuje teren, nie musisz za każdym razem po zaczepieniu ustawiać maszyny na górnym łączniku, no i przy odczepianiu też jest lepiej bo nie potrzeba otwierać żadnej nóżki itp.

c-330 poradzi sobie z taką bo sama maszyna nie jest ciężka do ciągnięcia a na wałku też takiego obciążenia nie daje, nie mówimy tu o największej maszynie tylko o mniejszych modelach np Niemayer RS 620

Opublikowano

Kolego nikt tu bajek nie opowiada bo sam szukałem zgrabiarki i wiem że z tą co pisałem to da rade bo sam sprawdzałem u jednego bo akurat miał c-330 a co do filmów po podsyłam po to żeby chociaż wizualnie to przybliżyć

Opublikowano

Widocznie Pottinger idzie ciężej niż tamta co sprawdzałem, a lepiej jechać na dwie gwiazdy na czwartym biegu niż na jedna na piątym (co nie jest wcale takie oczywiste że pójdzie) bo i tak będzie szybciej skoro to musi być do c-330. Wszystkiego się nie przeskoczy choćby nie wiem co

Opublikowano (edytowane)

Chyba, że macie jakiś sposób na sprawną robotę jak bym 255 zgrabiał.
Od razu mówie że odpadają takie sposoby jak:
- zgrabianie dzień przed prasowaniem, ponieważ ja zawsze prasuje 2 dni po koszeniu, a na pierwszy dzień po koszeniu nie zawsze zdąży przeschnąć a jak bym to zgrabił, to w wałkach raczej dobrze by nie schło, szczególnie jeżeli w nocy napada to już w ogóle masakra,
- zgrabianie tuż przed prasowaniem, bo ja zawsze zgrabiam i jednocześnie prasuje i zawsze robota idzie szybko, a jakbym zgrabiał przed to robota by była jeszcze w nocy, a ja jestem już przyzwyczajony do szybkiej roboty.

To jak?

O właśnie znalazłem używke felle ts 425 t hydro co o niej sądzicie? Dobra do c 330? Proszę o odpowiedź.
http://allegro.pl/zgrabiarka-do-siana-fella-ts425-t-hydro-krone-i4929721425.html

Nie pisz posta pod postem! Do tego służy "edytuj"

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Właśnie :P

Ale czy na pewno c330 da rade z tą fellą bo zaniepokoiło mnie jej zapotrzebowanie na moc: 41 kM

A jak da rade to na jakim biegu mógłbym maksymalnie nią zgrabiać? Z 7 gwiazdową zgrabiałem na 5-tce.

Nie pisz posta pod postem!

Opublikowano

Juz wczesniej pisałem, przy krone o szerokosci 2,60 (okolo) w 30-tce na dolkach buja przodem, a ty chcesz wieksza - pomysl co bedzie z wieksza, gdy ciezar bedzie jeszcze bardziej z tylu.