Skocz do zawartości

Dziewczyna chce na gospodarke-rolników chętnych brak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e to widzę że kolega robi jak ja, ja mam o tyle łatwiej ze ładuję na niskopodwoziówkę kostkę i jest ok, :D

Opublikowano (edytowane)

O pewnie że prościej tylko kupić bubla za kilka tys też nie trudno a za dobrą prasę to trzeba zapłacić z resztą wolę kostki bo mam tego mało a wygodniej jest obrządzać z kostkami w małym gosp, :D Ale skrupulatna jak czytasz wszystko :D

Edytowane przez Landfarmer
Opublikowano

Trochę komiczne ale jak pomyślę że mam z kimś wozić i ma mi gderać to wolę sam, jest wcześnie ale wpadasz poźno tylko na chwilę i o to mi głownie chodzi :P

też jak parę lat temu robiłem kostki to zdarzało się zwozić samemu trochę, praca trochę upierdliwa ale da się, teraz nawet jednej kostki sie nie robi. koszenie zboża też sie zdarzyło robić samemu, rowerek na przyczepę, jazda po kombajn i dalej nieźle szło :)

Opublikowano

Kupić rolującą trzeba dać sporo kasy do tego jeszcze tur do ciągnika. A tak to kostką wszystko zrobisz, jeden dzień i słoma zwieziona i spokój, to raz do roku można poszaleć na polu ^^

Opublikowano

no widzisz, przy hodowli bydła już się sprawa trochę komplikuje bo dochodzi sianokiszonka więc belarka obowiązkowo zwłaszcza że w ostatnich latach coraz ciężej dosuszyć na siano. tur sam w sobie przydaje się też do innych rzeczy, a taki podstawowy sprzęt (belarka plus tur) to właściwie około 70 tys także, niby sporo ale jednak sporo sił sie oszczędza.

Opublikowano

wiesz będę musiał się zastanowić kiedyś i na belarce i turze ponieważ planuję piec na słomę na okrąglaki, trochę u nas mozna pozbierać kalkulowałem opłaciło by mi się :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

trzeba kalkulować, wpierw pomyśl o turze i jak go zastosujesz a niewątpliwie znalazło by się coś, zamiast warzywka nosić skrzyneczkami to skrzyniopaleta i jazda.

u mnie to standardowo przestawianie bel, czasami piach załadować na przyczepę, lub porównać trochę drogę, zimą odśnieżanie (co drugi dzień odbiór mleka) bo jest to wymagane do odbioru inaczej olewają sobie. regulowanie rowów, ładowanie obornika, ładowanie drzewa, jeśli by był potrzebny tylko kilka dni w roku to bym sie obszedł a tak niestety potrzebny i w tej chwili życia bez niego sobie nie wyobrażam

Edytowane przez daremw
Opublikowano

Do takiego działania mam wózek widłowy dla mnie bardzo super ponieważ zrobie nim wszystko i wjadę wszędzie. Tur to mały problem koszt pieca jest bardzo duży, do tego kocioł akumulacyjny można podłączać, no musze się zastanowić bo widzicie co się dziś dzieje na świecie jakie koszty energii. Trzeba isć do przodu, a nigdy do tyłu, mam jedno wielkie marzenie ale to narazie póki co poza moim zasiegiem finansowym, ale póki co ^^

Opublikowano (edytowane)

kryzys energetyczny w powietrzu, ruski zakręcą kurek i pojawi sie problem

fakt tur ustępuje znacznie wózkowi widłowemu w działaniach podwórkowych

Edytowane przez daremw
Opublikowano

Dlatego zakładam sobie małą plantację wierzby energetycznej mam podmokłe tereny około pół ha i zamiast walczyć z nimi postanowiłem je wykorzystać i w końcu jakis pożytek z tego mieć. Oj kryzys wielki widzicie co sie dzieje dziś na Ukrainie. A wszystko przez mój niewyparzony jęzor, na wiosnę jak zacząłem kampanię to kolega pyta kiedy się żenię a ja że wcześniej ruski ukrainę najedzie i będzie wojna niż mnie chyci, no i masz babo pacek normalnie :blink:

Opublikowano

Widać moi drodzy, główny wątek tego tematu sprowadził się do opowiadań o ładowaczach czołowych :lol: Nie chciałem być zgryźliwy wobec wypowiadających się, ale na prawdę teza postawiona przez autorkę tego zacnego tematu raczej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Abym nie był gołosłowny, temat ten z tego co mi wiadomo, połączył dopiero dwoje ludzi ;) Chciałbym się mylić, że tak mało. Zatem dziewczyny kochające gospodarstwa i szukające tam swoje szczęścia, ujawniajcie się :D

Opublikowano

Woli scisłości o ile mi dobrze wiadomo temat połączył wiecej ludzi, nie którzy przypadli sobie do gustu a nie którzy nie bo mieli inną wizję wszystkiego :P