Skocz do zawartości

Dziewczyna chce na gospodarke-rolników chętnych brak?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja jeszcze ani kostki nie zwiozłem a potrzeba sporo oj potrzeba, piecyk na słomę zrobiony a tu narazie paliwa jeszcze brak :unsure:

Opublikowano

Słoma, hm, ja bym chciał w końcu wymłócić resztę zbóż, zanim całkiem wszystko porośnie :> W sąsiedniej miejscowości dzisiaj mieli dożynki, tylko że prawie nikt nie zakończył żniw, po prostu organizowali wszystko miesiąc temu sądząc, że do tego czasu wszyscy skończą, cóż, kapryśna ta nasza pogoda... :>

Opublikowano

A ja jestem dopiero w połowie młócenia a słoma jeszcze w polu, część zbelowana. Ta pogoda w tym roku normalnie nic nie daje zrobić, żniwa nie skończone a tu kukurydza dojrzewa :(.

Opublikowano

U nas zamiast dożynek to wszyscy w polach i robi się akcję od jednego do drugiego pola bo kombajn jedzie i nagle kombajn fik i znik, i ciągniemy, rekord dziś clasa targali na 12 traktorów ale uratowany i bez uszczerbku na zdrowiu :D Wiolka myślę że damy rade ;)

Opublikowano (edytowane)

ja myślałem zawsze że podlasie i mazury jako ostatnie żniwa kończą a tymczasem u mnie na polach pusto a byłem dziś u Iwony (Yvonne) na mazurach a tam też 90% sprzątnięte a na południu zachodzie i centrum sie obijają jeszcze ;)

Landfarmer... u mnie to 4 nieduże gospodarstwa (do 20ha) i sie 12 ciągników uzbiera a to tylko część wsi :)

Edytowane przez daremw
Opublikowano

daremw bo w tym roku na południu co drugi dzień leje i nie ma jak żniw zebrać :( a z tego co słyszałem to na północy było mniej deszczu i tam żniwa trwały a u nas lało.

Opublikowano

@darek3 trochę uogólniasz ponieważ u mnie na podkarpaciu w zasadzie w promieniu 50km ode mnie wszystko pozbierane było już w poprzednim tygodniu, fakt, że było tak że do południa pogoda cud a ok 2 wychodziło i padało tyle, że się nie dawało kosić a z tego co z ojcem widziałem w sobotę to jadąc od Kielc w kierunku Jędrzejowa i Tarnowskich Gór to strasznie dużo jeszcze jest nietykanych a co gorsza dużo jest wyległe i przerośnięte trawą :\

@Landfarmer u mnie we wsi co w zasadzie najwięksi gospodarze mają po ok 5 ha, a jest ich ok 4 to się by uzbierało ok 10 ciągników a we wsi to ok 25 - 35 w tym najwięcej c330 i t25 :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ej no co Wy... to u mnie jest 3,5 ha i dwa ciągniki... ale ze mnie bamber :D

Opublikowano

jestem lepszy 3,2 ha i też dwie bestie są a w planach 3 zielony diabełek :D

Opublikowano

u mnie wczoraj naprawialiśmy zetorka i mina 3 facetów bezcenna gdy kobieta wie co się posypało i jak to rozebrać żeby się do tego dostać ;) i jeszcze mialam rację :P

Opublikowano

nie zapnę do ciapka głębosza ani pługa obrotowego bo by ducha wyzionął, zależy co kto do czego potrzebuje ja mam ciężkie ziemie nawet z 130km by się przydało :P

Opublikowano

@darek3 trochę uogólniasz ponieważ u mnie na podkarpaciu w zasadzie w promieniu 50km ode mnie wszystko pozbierane było już w poprzednim tygodniu, fakt, że było tak że do południa pogoda cud a ok 2 wychodziło i padało tyle, że się nie dawało kosić a z tego co z ojcem widziałem w sobotę to jadąc od Kielc w kierunku Jędrzejowa i Tarnowskich Gór to strasznie dużo jeszcze jest nietykanych a co gorsza dużo jest wyległe i przerośnięte trawą :\

@Landfarmer u mnie we wsi co w zasadzie najwięksi gospodarze mają po ok 5 ha, a jest ich ok 4 to się by uzbierało ok 10 ciągników a we wsi to ok 25 - 35 w tym najwięcej c330 i t25 :D

Nie wiem jakie u was są gospodarstwa ale w mojej okolicy są 30-40 hektarowe gospodarstwa i przy takiej pogodzie jak była nie dało się tego zebrać w dwa czy trzy dni ( czas pracy kombajnu nie przekraczał 3-4 godzin dziennie bo przeszkadzał deszcz ) Mi jeszcze zostało 6 ha do wymłócenia i ok 8 ha słomy do zbelowania i do zwiezienia 350 bel słomy. Ale już powoli jest z górki i może uda mi się wszystko pozbierać zanim się zacznie kukurydza.

Opublikowano

Landfarmer no tak to już jest, ale coś trzeba w życiu robić i z czegoś te pieniądze muszą być a plusy takiego gospodarstwa jak moje są takie że jak nie ma ceny np. na pszenice to są pieniądze za mleko albo za opasy i jakoś to wszystko się kręci. Zobaczymy może w przyszłym roku ,,ciocia unia" coś dorzuci ;):D I byle się nie cofać tylko iść do przodu to już będzie dobrze ;)