Skocz do zawartości

Dobry(=zachodni) paszowóz na 30-35 krów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zalezy z ilu chcesz podniesc, jesli startujesz od 5 tys litrow to nawet o 2tys Ci podniesie przy odpowiednim zbilansowaniu dawki, u mnie tak wlasnie bylo

mam sano 10m3, jestem w 100% zadowolony

mialem na tescie 5m3 i dawal rade z bela i kukurydza

odradzam wszelkiego rodzaju wznalazki polskiego pochodzenia

Opublikowano

A mi właśnie dealer, który oferuje sano , bo mówił, że ma ubogie wyposażenie i skromną ilość opcji, którymi można uzupełnić wyposażenia. Oferuje jeszcze metal fach Sokółkę ,metal tech Mirosławiec i Pronar. Radził mi wybrać Metal Tech Mirosławiec, bo jest w miarę tani, dobrze przemyślany i wykonany. Nawet w dodatku do Top Agrar Polska dziennikarz dobrze go ocenił, a jak wiadomo dziennikarze są wybredni.

Opublikowano

no fakt w tym sano nie ma za duzo opcji do wyboru

bierz na pewno z przekladnia redukujaca, mniejszy ciagnik bedzie spokojnie dawal rade

co do metal fachu to uciekaj i to bardzo daleko bo tez go mialem na tescie przez miesiac, wiecej nerwow mialem niz pracy

Opublikowano

Siema! Jakby ktoś chciał kupić wóz paszowy Sano to proszę pisać w temacie. Wóz na gwarancji mało używany, właściciel sprzedaje ponieważ jest za mały na jego gospodarstwo.

Opublikowano

RMH Mixell 8 zastąpił RMH WAV 8 a różni się: nowymi napisami na paszowozie, jeśli jest wóz wzięty z wysypem paszy z przodu poprzez taśmę to jest zrobione okienko przez które widać ile paszy znajduje się na taśmie. Z tymi przekładniami chińskimi to chyba jakaś plotka. Części do wozów RMH produkowane są w Izraelu a składane są np. w Polsce. Ja swój paszowóz RMH użytkuje już ponad 2 lata i jestem z niego zadowolony.

Opublikowano

na temat marki to trudno co kolwiek powiedziec chociaż moim zdaniem tez RMH.

tylko pytanie czy dla opasów i jałówek masz chyba różne dawki więc jeżeli bedziesz miaeszał dwa razy to wystarczy z powodzeniem mniejszy. lecz jeżeli nie dzielisz stada na różne grupy to rzeczywiście weź 7m3

a ten mini to jakie ma zapotrzebowanie mocy???

Opublikowano

Sano ma dobre wozy paszowe. Nie słyszałem żeby ktoś miał z nimi jakieś większe problemy. Jeżeli masz sianokiszonkę w belach to ten 3m zdecydowanie odpada. Warto zainteresować się od razu większym wozem. Wóz wypełniony w 3/4 paszą lepiej i szybciej miesza. Inaczej rzecz wygląda jeżeli nie masz całym rokiem możliwości przejeżdżania przez oborę na przykład zimą. Małym wóz do cofania będzie bardziej poręczny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mój najbliższy zakup to właśnie wóz paszowy o wielkości 7-9m3. Mam do wyboru takie firmy jak Italmix-Agro-serwis, Faresine- adler agro, RMH- contractus, Sano - Sano. Ceny tych wozów są na podobnym poziomie interesuje mnie tylko jakość wykonania i pracy.Mam wyrobiona opinię o Sano i Italmixie a nie znam nikogo kto by miał faresine i rmh a opini na ich temat na forum jest mało( kilka). Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia i obserwacje na temat ww.sprzętów to proszę o jakieś informacje, porade, ocenę.

Opublikowano

Diler RMH to jeszcze np. Jeżewo nie pamiętam nazwy firmy oraz Belima z Łap.

Polecam paszowóz firmy R.M.H. gdyż jest on dobry jakościowo i cenowo. Sam jest użytkownikiem wozu paszowego R.M.H. VR 10m3 od 2,5 roku, współpracuje on z ciągnikiem 70KM, ale przed zakupem wozu widziałem że i C 360 dobrze sobie radzi z tym paszowozem. Noże się nie tępią i nie łamią, posiada on przekładnie co wpływa że nie potrzebne jest duże zapotrzebowanie mocy, jest również taśma dzięki której można wysypywać pasze na obie strony.

Polecam ci również abyś kupił paszowóz obojętnie jakiej firmy z wysypem TMR poprzez taśmą z przodu co daje ci równomierny wysyp paszy przy każdej krowie oraz możliwość zatrzymania taśmy na chwilę gdy leci za dużo paszy. Gdy wysyp paszy dokonuje się bezpośrednio przez dziurę znajdującą się z boku wozu to możesz mieć taką sytuację że dla jednej krowy może ci się wysypać tyle paszy co powinieneś dać dla 3 krów a ty nie masz żadnej możliwości na to zareagować co innego jest w wozie z taśmą gdyż możliwość cały czas kontroli ilości lecącej paszy i możesz w każdej chwili zatrzymać taśmę. Trochę się rozpisałem. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam

Opublikowano

mam zamiar kupić wóz paszowy R.M.H mixell 10 czy on nie będze za mały na 45 krów rozdając raz dziennie. I czy on wymiesza dwie bele 120x120 i 600 kg kukurydzy + dodatki .

Opublikowano

Posiadam wóz paszowy firmy R.M.H. 10m3 i mieszam w nim pasze dla 55 krów raz dziennie, około 2400kg. Wymiesza Tobie 2 bele sianokiszonki na pewno bo ja też na początku po 2 bele mieszałem i kukurydzę i dodatki.

Opublikowano

W zimie mieszam o godz. 16 a potem wjeżdżam do obory z paszowozem aby TMR się ogrzałi z rana rozdaje krowom. Mieszam ciągnikiem Lamborghini Lampo 70KM + paszowóz R.M.H. 10m3. Zrobienie TMRu zajmuje mi 20-25min. Słoma 50kg, sinokiszonka z pryzmy 700kg, kukurydza 1200kg, młóto 400kg.

Opublikowano

Ja również polecam RMH, chociaż teraz to chyba AlimaBis, bo Polacy wykupili i teraz u nas robią. Ogromna zaleta to to, że dostosowują wóz do Twoich potrzeb (wysokość, szerokość), przynajmniej mi tak zrobili.