Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i ja się muszę pod tymi słowami podpisać jako małorolny :) mi wystarczy to co mam i nie mam powodu do narzekań, a kto chce niech sobie szaleje, więcej ode mnie nie zje a i do grobu tego nie zabierze, przypomina to trochę wyścig szczurów :)

Opublikowano

ano pęd za nie wiadomo czym u nas pokupywali ciagniki za 300tyś na 15 ha, i weź to odbij prędzej go amoryzacja zeżre niż on ten traktor, takie coś tak ale na 100 conajmniej aby maszyna nie stygła :D

Opublikowano

Tomek tylko Ty robisz prawie wszystko ręcznie a ja prawie wszystko maszynami jak sobie jeszcze usprawnię pracę to też więcej nie chcę niż mam.

Darek ziemia u mnie a u Ciebie to dzień a noc ja mam przeważnie 5 i 6 klasę a ty pewnie 3 i 4

Opublikowano

Ale ogólnie te klasyfikacje często są tylko poglądowe i zafałszowane. U mnie 17 ha fizycznych a przeliczeniowych 10, u kolegi w sąsiedniej wsi 30 ha fizycznych a przeliczeniowych 5 ha. U niego zawsze lepiej rośnie niż u mnie i to na pewno nie ze względu na dbanie o ziemię

Opublikowano

u mnie w terenie chlopak poznal dziewczyne,dostal od rodzicow wszystkie maszyny typu bizon ,ursus 912,c-360,c330,do tego 3 przyczepy ,cyklop czeski ,beczke 5 tys,litrow no i plug brony siewnik poprostu na 30 h ziemi w klasie 1-3 ,ojciec do puki zyl trzymal wszystko twarda reka,ojca zabraklo mlody zostal na ziemi,dostal kase na koncie ponad 50 tys,i zaczal plynac,,, po pieciu latach nic mu nie zostalo ,dziewczyna i jej rodzina tak go doila,,,, jaki z tego moral????

Opublikowano

witam morał taki że kotety to chu... :D a faceci to pip .. za przeproszenie . teraz to role sie odwróciły kobiety nosza spodnie a fceci chodzą z desperowani, żałosne lecz prawdziwe oraz hore , zawsze twierdziłem moze i polki są najłądniejsze na świecie lecz nie ma droszej kobiety jak Polki ile masz tyle wyciągnie :D nie twierdze tez że każda Polka taka jest ;) po prostu ludzia tez sie wgłowach popie... jak by nie tv i internet tak by nie było , prosty dowód na to w pewnej części Afryki nie było tv odkąd tv maja to 80% zamieszkałej ludnosci popadło w depresjie z prostej przyczyny dowiedzieli sie jak inni ludzie żyja, podobnie polki podchodza do sprawy w szybszy sposób chcę wiecej a krótkim czasiem a że mamy czasy leniwe wola wiecej nie wiem co robić hehehe niz pracowac to czego tu wiecej sie spodziewać, pozdrawiam czytelników :)

Opublikowano

Nom tak to mozna opisywac okreslac...i musze sie zgodzic internet pokazuje co na facebook"u nie robia,i inni tez chca a tak naprawde to najgorsi nudziarze taka prawda...internet...potrafii zawrocic w glowie dziewczynom ale zycie jakie bylo tak sie toczy dalej...moge powiedziec tez sie wyrazic ze nie jeden chlopak czy chlop stracil glowe przez kobiete...jest i znam przypadki ze kobieta tez stracila glowe przez chlopaka ale Mezczyzni 9x czesciej jak w zyciu widzialem...wszystko jest indywidualne a to moja grzecznosciowa wypowiedz.... slyszalem rady dobierac sie odobnie do siebie wzgledem stanu i atutow,tylko takie rady slyszalem od starszych ludzi.... :huh:

Opublikowano

Ludzie jak ja was słyszę to mnie normalnie śmiech ogarnia, wy macie taki areał a co ja mam powiedzieć co mam zakichane 3,2 ha razem z ojcem i dzierżawą około 11 tylko że on mam jeszcze małego syna i musi go utrzymać więc mnie zostaje na początek tyle, siostra spłacona, postawiony dom 2 lata temu, do tego spieliśmy się i przechowalnie też postawione także pobudynki mam nowe, wiecej pola nie chcę bo i z tyma mam roboty do zesrania a jeszcze tunel chcę postawić. Nie mówcie mi żeby być gospodarzem to trzeba mieć hektarów do zesrania bo nie hektary robią z ciebie rolnika a chęci i zacięcie i na gównie możana hajs zrobić, i wcale nie mam wszyskiej pierwszej klasy. Kwestia troszeczkę pomyśleć jak masz mało to wiadomo nieukrywajmy z zboża się ni utrzymasz musisz co innego mieć i tyle. Gożś u nas ma 2ha pola sieje koperki i inne zx tego postawił dwie córki z tak małego areału. Ktoś jak ma kiepelę w głowie i z gówna hajs zrobi a ten kto nie ma i 200ha mu nie pomoże nie ukrywajmy. :D

Tomek no nie ważne ile masz ha tylko co potrafisz z nimi zrobic :) Jak ktoś nie lubi pracy i ziemi to i niech z 1000 ma a się nie dorobi, albo wszystko przepuści tak jak wielu, a potem patrzą że ty masz a oni nie.

I ja zaczynałam od 2ha dzierżawy zdegradowanego pola i to takiej gliny że pierwszego roku nie szlo tego zaorac dopiero jak nawieżliśmy obornika ziemia się zmieniła.

A zawsze mialam marzenie mieć duże obejście i łąki i pola przy domu żebym widziala jak moje bydlo się pasie to i to realizuje. Ale jeszcze bardzo dluga droga przed nami.

A za domem taki duuuzy sad żeby można bylo z kuchni od razu do sadu wyjśc, albo na werandzie posiedzieć. Tak jak to mi lekarz wczoraj kazal bujany fotel na werandzie i wodka z sokiem pomidorowym :P Wyciągając mi straszną igłą szwy z oka :wacko: kurde malo tam nie padlam

Gość konteno
Opublikowano

bez intercyzy czasem ani rusz , dobrze żeby chociaż taka miastowa "napalona" na wieś kobietka chciała się takiego traktora,czy kombajnu obsługi nauczyć i wio w pole do roboty , przynajmniej byłby pożytek gdyby lekkie roboty potrafiła, zdobić

papierologia i sprawy urzędowe (arimr,krus)to często podstawowe obowiązki kobiet więc chcąc z na wsi z chłopem żyć to trzeba się przyuczyć

Opublikowano

@kontento piszesz „ na wieś kobietka chciała się takiego traktora,czy kombajnu obsługi nauczyć i wio w pole do roboty " i jeszcze naprawy maszyn mogła by robić a ty byś mógł

w tym czasie iść z kolegami chlać pod sklepem :D

chcąc z na wsi z chłopem żyć to trzeba się przyuczyć " to ty musisz nauczyć sie życia i walczyć z gnojem jak młody żołnierz bo kobieta nie będzie latała wokół ciebie i płaszczyła sie

przed tobą na twojch ha bo nie wiadomo kim ty jesteś :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Taki program jest zrobiony dla publiki ,dużej oglądalności.Ten kto nie zna wiejskich realiów.na wsi,w dużym gospodarstwie,czy też małym również,małżonkowie muszą zapier... ramię w ramię,jeśli gospodarstwo ma przynosić dochód.Innej opcji zwyczajnie nie ma.Nie pracują w gospodarstwie tylko Ci,którzy,na wsi mieszkają,ale poza miniaturowym areałem zasadniczo gospodarstwa nie mają.A utrzymują się z innej pracy.Wątpię by tacy gospodarze wzięli wytapetowaną lale ,co czyści paznokcie,i w miarę możliwości może zaparzyć zupkę z torebki .ale jak to bywa happy end wszystko zakończy się swoimi pięknymi ideałami. Ale nie ma co Wiesław mi się podoba :D

Opublikowano

@kontento piszesz „ na wieś kobietka chciała się takiego traktora,czy kombajnu obsługi nauczyć i wio w pole do roboty " i jeszcze naprawy maszyn mogła by robić a ty byś mógł

w tym czasie iść z kolegami chlać pod sklepem :D

chcąc z na wsi z chłopem żyć to trzeba się przyuczyć " to ty musisz nauczyć sie życia i walczyć z gnojem jak młody żołnierz bo kobieta nie będzie latała wokół ciebie i płaszczyła sie

przed tobą na twojch ha bo nie wiadomo kim ty jesteś :D

nie wiadomo kim jestem bo próżno mnie szukać w okolicznych klubach, dyskotekach pubach czy w pobliży sklepów monopolowych

kolegów nie mam bo większość chłopaków we wsi należy do OSP i pije dużo więcej ode mnie ( czasem siedzą do późna w nocy w remizie ,chlają, rozrabiają , w nocy zdejmują bramy we wsi, mam dość alkoholu bo poprzednie pokolenie piło dużo więcej niż powinno a na młodszym pokoleniu się to źle odbija a z gnojem no cóż muszę sam walczyć widłami (ojciec bierze do tego pijaków spod sklepu a sam wtenczas butelki nosi ) znajomy sprzedawał trola (troszkę wypracowany ale cena zachęcająca) chciałem ojca na to namówić bo to nie majątek (koło4tysi) a z płyty gnojowej czy głębokiej ściółki wywali gnój to nie zgodził się a gruba kasa poszła w mało wszechstronny traktor

Opublikowano

nie wiadomo kim jestem bo próżno mnie szukać w okolicznych klubach, dyskotekach pubach czy w pobliży sklepów monopolowych

kolegów nie mam bo większość chłopaków we wsi należy do OSP i pije dużo więcej ode mnie ( czasem siedzą do późna w nocy w remizie ,chlają, rozrabiają , w nocy zdejmują bramy we wsi, mam dość alkoholu bo poprzednie pokolenie piło dużo więcej niż powinno a na młodszym pokoleniu się to źle odbija a z gnojem no cóż muszę sam walczyć widłami (ojciec bierze do tego pijaków spod sklepu a sam wtenczas butelki nosi ) znajomy sprzedawał trola (troszkę wypracowany ale cena zachęcająca) chciałem ojca na to namówić bo to nie majątek (koło4tysi) a z płyty gnojowej czy głębokiej ściółki wywali gnój to nie zgodził się a gruba kasa poszła w mało wszechstronny traktor

No tak,młodzi myślą że jak piją, czy palą to są fajniejsi, a nie zdają sobie sprawy jakie to niesie za Sobą konsekwencje;)

Wez mnie na tydzien do Siebie :D

Już ja Ci pomogę z obornikiem :D

Mam wprawę :D

i Jeszcze Tatusia do pomocy zachęcimy :D

Opublikowano

Konteno wez Ty chlopie czasem obal ta flache ze znajomymi. Człowiek potrzebuje grupy. Znajomych przyjaciół. Jak sie tak od wszystkiego odcina to znaczy ze coś nie halo. A jak nie masz z kim wypić to ja zapraszam. Jakas imprezę sie zrobi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radas
      Witam jestem Nowy na tym Mega fajnym forum od kilku lat jeżdze do wujka Pomagać mu w 100hektarowy gospodarstwie !! Mega podoba mi się ta praca !! mam 18 lat i Marzy mi się Własne gospodarstwo !! ale niemam pojecia jak mogę zacząc realizować swoje mażenie !! czy w ogóle mam jakieś szanse ?? z kąd wziąć kase Itp. ?? POzdrawiam wszystkich !
    • Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Czy podlega temu zakup busa bądź chłodni? Chciałabym z niego korzystać w celach rolniczych i nie tylko. Jak wyglada teraz sytuacja jeśli o to chodzi? Czy ktoś z was ubiegał się w podobnym celu? 
    • Przez Paula98r
      Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie młodego rolnika. Czy mam szanse dostać 
      - mając skończone technikum mechanizacji rolnictwa
      -zdany egzamin zawodowy na M1 i M2 
      - nie zdany egzamin na M 43
      Czy jak mam nie zdanej ostatniej kwalifikacji to mam jakieś szanse czy musze mieć wszystkie 3 kwalifikacje?

• Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Ile procent dotacji muszę przekazać na dany cel? 80% czy 100%? Chciałbym wiedzieć czy zostaje jakiś procent dla siebie, który nie będzie sprawdzany na co został przekazany. 
    • Przez rolnikk70
      Witam złożyłem wniosek na mr w lipcu jak długo mam czekać za decyzją?
  • Dodaj nową pozycję...
v