Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam plan około 20 stycznia kupić 15/25 prosiąt i trzymać je na tak zwane (tuczniki) i sprzedać je w sierpniu. Chciałbym się dowiedzieć cy to się opłaci ??

Opublikowano

Przy cenie na dziś może ci zostać na 1 sztuce nawet 100 zł, ale jak pół roku temu było 4,2, to dokładało się do tego interesu nawet po 70zł/sztuka.

Oczywiście opłacalność zależy od wielu czynników. Masz może już pomysł czym je karmić, gdzie chcesz je trzymać itp?

Opublikowano

No to jak mówiłem, opłacalność zależy od ceny, i się nie zniechęcaj gdy pierwszy zut sprzedasz bez zysku, średnią sobie wylicz po 3 latach i wtedy zobacz :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez rolnik5551
      Witam.Mam pytanie od pewnego czasu zajmuje się małą hodowlą owiec i zastanawiam się czy można hodować również indyki.Konkretniej chodzi mi o to czy mogą przebywać w jednym pomieszczeniu czy będą w stosunku do siebie agtesywne czy mogą zarazić owce  jakąś chorobą
    • Przez akolt
      Szukam rolników z hodowlą zarodową powyżej 250 loch lub z cyklem zamkniętym powyżej 150 loch. Prowadzimy badania jak przyrastają knurki przy chemicznej kastracji. 
      Ważne: systematyczny i otwarty na innowacje gospodarz. 
      W ramach badań jest możliwość sfinansowania i pozostawienia na stałe wag pomiarowych i oprogramowania zarządzającego stadem. Oprogramowanie ma możliwość m.in. monitorowania zużycia paszy, ilości oproszeń w zależności od cyklu, zarządzania grupami technologicznymi itp.

• Przez lew-aleks
      ostrzegam o dziwnej metodzie skupu przez zakłady mięsne łuków partia tucznika którą odstawiłem sklasyfikowano o 20% gorzej niż sokołów 
    • Przez Piotrrak
      Dzień dobry ile sztuk gęsi lub kaczek mógłbym trzymać w budynku o wymiarach 15m na 35m (450m2)?
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
  • Dodaj nową pozycję...
v