-
Podobna zawartość
-
Przez tommy66692
Witam
Założyłem ten temat poniewaz chce aby Ci którzy maja mailny, truskawki czy porzeczki podawali w tym temacie po jakiej cenie sprzedają
Proszę o zestawienie cen z 2 dni np. oddawalismy 05.06.2008 i 06.06.2008 to piszemy posta w jakiej cenie oddawalismy przez te dni. Nie piszemy ceny za jeden dzien.
Teraz proszę o podawanie cen ogolnie, poniewaz sezon sie jeszcze dobrze nie zaczął a wiem ze niektorzy juz mają owoce wiec być moze ze juz sprzedawali.
Ostatnio w AgroBiznesie mówili ze cena wyjsciowa ma wynosic 6,60 zł Czyli bardzo dobrze. Z ceny malin rolnicy maja byc takze zadowoleni, ale okaze sie to w praktyce.
-
Przez Badi23
Jestem zielony w temacie rolniczym ale muszę coś robić z moimi 7 ha gruntów . Do tej pory uprawiałem rzepak i zboża (jęczmień pszenżyto)ostatnim rokiem rzepak nawet ładnie plonował 4,4 z ha .
Niestety nie mam czasu i siły na tą ziemię dlatego postanowiłem dać w dzierżawę . Pierwszy i jedyny telefon miałem od faceta który chciał w dzierżawę na 12 lat z przeznaczeniem na porzeczki. Proponował 1 tyś zł na rok od ha + podatek płaci on i on odbiera dopłaty . Cena nie najgorsza chyba bynajmniej u nas ale problem z tymi porzeczkami. W tej chwili uważam że ziemia jest w bardzo dobrej kondycji jako że nawozu i innych dodatków (obornik) nigdy nie żałowałem ale co będzie za 12 lat gdy tam będzie porzeczka czy ta ziemia będzie się jeszcze do czegoś nadawała.
Z drugiej strony dziwię się że facetowi porzeczka się kalkuluję ale to jego problem.
Proszę o wasze opinie jako fachowców jestem ciekawy jakie kwoty za dzierżawę u was się płaci
-
Przez darekn
Witam posiadam jakieś 4 h czarnej porzeczki z czasem pewnie trochę jeszcze powiększę plantację i myślę nad kupnem jakiegoś kombajnu (raczej używanego ) . Proszę a rady jaki wybrać , mechaniczny czy hydrauliczny fabryczny czy z rzemiosła .przeglądając internet trafiłem na kombajn taki jak na zdjęciu i nawet mi się spodobał mały sprytny i lekki co sądzicie o takiej konstrukcji ??
-
Przez tomek83
Witam!
Jak ustawić prawidłowo pocżątek wtrysku w Renault I55-54? Są tam jakieś żnaki podobnie jak w Ursusach?
-
Przez kamilus1025
Czy ktoś użytkuje takie kombajny do zbioru jagodowych ( aronia, porzeczka i w przyszłości agrest takie jak JOANNA 4 z weremczuka, aronoic z karmaszu czy AREK 3 z sfamaszu ? Jak one sprawują się Wam, jak dokładnie zbierają.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Czarna porzeczka (dużo wit. C) zrywana ręcznie
Rozrzutnik Czarna Białostocka