Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas za sadzeniaka trzeba dać 150zł za 100 kg.Sadzeniaka oczywiście od osoby która w tamtym roku brała w elicie lub orginale.Ja sam w styczniu sprzedałem mase sadzeniaka.......

chwal się bardziej. Sadzeniaka sprzedać nie możesz, chyba że jesteś producentem sadzeniaka. Urzędy też przeglądają to forum

Opublikowano

A czym ja się chwale? Nie mówie o cenie z centrali tylko od rolnika , który zakupił rok temu ziemmniaka w centrali a teraz sprzedaje.......to takie są ceny.

Opublikowano

Widze że jestes lekko tępy to powiem w prost co chciał przekazac @saszeta, wiec chodzilo mu o to abyś lepiej sie nie chwalił tym że sprzedajesz sadzeniaki gdyż jest to nielegalne a urzędy które temu zapobiegają również przeglądają forum :)

Opublikowano

btw, wczoraj mieliśmy kontrolę z WIORINu. Wszystko ok.

(ceny ziemniaka ostro idą do góry.

obecnie proponują nam 1,3zł/kg, ale musi być jednorazowo 20t. mniejsze ilości - 1,2.

1,5zł/kg to kwestia 2-3 tygodni. zostało ok 60-70t.)

sory za OT.

Opublikowano

dzięki @limusine. Nie chciałem wdawać się w dyskusje

@pawelec u ciebie WIORIN? Mnie zawsze kontroluje PIORIN. Ale to prawie to samo

Ja sezon ziemniaczany zakończyłem wczoraj.

Opublikowano

Proszę o pomoc. Czy Vineta to smaczny ziemniak do takiego domowego użytku? Czy jako wczesny ziemniak dobrze się przechowuje? Czy warto wybrać tę odmianę "dla siebie"???

Opublikowano

Wineta to bardzo dobre w smaku ziemniaki , równo się gotują, z przechowaniem jest przeciętnie bez rewelacji, choć ja już jej nie zasadzę bo była u mnie od 4 lat, i był z niej w zeszłym roku bardzo mały plon.Chyba że mnie coś najdzie i kupie nową w centrali

Opublikowano

Vineta to bardzo dobry ziemniak ale ma duże wymagania tak słyszałem i chyba prawda bo u mnie sie nie udała na słabszej ziemi. Na giełdzie w Sandomierzu wołają 1300 za niby Tajfuna ale nie jestem pewien czy kupię właściwą odmianę bo żaden ze mnie znawca, a w centrali mam pewne. A czy warto kupić Bellarose bo interesują mnie tez czerwone a Asterixa nie mogę dostać?

Opublikowano (edytowane)

limusine tyś chyba z kosmosu spadł , jak nie wolno sadzeniaka sprzedawać?????? Zapraszam na targ do mnie to zobaczysz ile osób handluje sadzeniakiem.Tydzień temy w środe na targu było z 10 osób które normalnie sprzedawały ziemniaka..........sadzeniaka.-----Jeszcze się nie spotkałem z czyms takim co pleciesz ze niewolno sadzeniaka sprzedawać :lol: .Zejdz na ziemie.

Edytowane przez zonk28
Opublikowano

nie wolno sprzedawać materiał niekwalifikowany.

na targu domyślam się że nikt nie ma takiego materiału, więc według przepisów jest nielegalne.

ja rozumiem ze forum jest od tego zeby sie pytac, ale czasem mozna uzyc tego co ma sie w głowie i dociekać samemu...

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Międzynrodowa grupa produkująca chipsy poszukuje rolników do podpisania kontraktów na sezon 2011/2012.

Fabryka znajduje się w województwie opolskim, jednakże przewidujemy transport ziemniaków z dalszych rejonów.

Zainteresowanych proszę o pilny kontakt mailowy na opoles@op.pl

Ilości kontraktowe od 200 ton do kilku tysięcy ton

Proszę tylko o powżne oferty

Pozdrawiam

Edytowane przez opoles
Opublikowano

Pawelec widze że ty po targach nie jeżdzisz i widze że nie wiesz co sie sprzedaje na targu.....cóż pozostaje mi współczuć.Po to są targi i jarmaki by sprzedawać ziemniaki , zboża itd .A czy to są kwalifikowane czy jadalne to już nikogo nie obchodzi.Tle w temacie.

Opublikowano (edytowane)

@zonk28 widze ze ty malo wiesz o swiecie,

po pierwsze to @pawetec ma racje,ja zaplacilem kare za sprzedaz sadzeniakow bez badan (mandat+20% od wartosci parti+czeste kontrole z PIORiN). wpadlem przypadkiem bo ktos zadzwonil i zapytal sie czy nie mam sadzeniakow na sprzedanie i ze przyjedzie je zobaczyc...jak przyjechal to z drugim inspektorem i zrobili kontrol.

po drugie na zwylkym jarmaku raz widzialem nalot PIORiN z policja a na rynku hurtowym(ZJAZDOWA w Łodzi) PIORiN kontrolowal mnie dwa razy

wiec nie pisz ze "A czy to są kwalifikowane czy jadalne to już nikogo nie obchodzi" bo to nie prawda.

W PIORiN nie tylko sprawdza czy sprzedajesz kwalifikowany materiał siewny ale rowniez (w przypadku ziemniakow) czy jestes zarejestrowany w rejestrze producentów ziemniaka oraz czy w workach jest ten numer

nie mowie ze u mnie w okolicy nie ma handlu sadzeniakami na targowiskach ale od czasu do czasu wpada kontrola i pozamiatane

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Przemol87 u nas takich kontroli nie ma , przynajmniej ja nie widziałem ani nie słyszałem.Dla mnie to co piszesz jest niewiarygodne........pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. :blink:

Opublikowano

tak u mnie tez kontrole sa nawet do tego stopnia ze gdy wieziesz ziemniaki na przyczepach do krochmalni powinienes miec oznaczone przyczepy numerem lub w najgorszym przypadku posiadać go przy sobie .

Opublikowano (edytowane)

zonk, gdzie TY sie uchowałeś?? ;)

kontrole wśród plantatorów którzy wprowadzają w obieg sadzeniaka, oraz jadalnego, są na porządku dziennym. Nie mówię już o ziemniakach na eksport - tam muszą być badane, aby dostać świadectwo fitosanitarne.

Jeśli jesteś zarejestrowanym plantatorem, powinieneś mieć numer producenta, wtedy Inspekcja ma prawo kontrolować losowo jakiś odsetek producentów ziemniaka właśnie po tym numerze. Jeśli nie posiadasz go, a mimo to sprzedajesz ziemniaka jako producent, musisz się liczyć z odpowiednimi konsekwencjami w razie kontroli.

Edytowane przez pawelec
Opublikowano

Przemol87 u nas takich kontroli nie ma , przynajmniej ja nie widziałem ani nie słyszałem.Dla mnie to co piszesz jest niewiarygodne........pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. :blink:

Nie wiem gdzie ty mieszkasz, to co ci napisali to prawda, jak nie chcesz mieć kłopotów to lepiej nie sprzedawaj sadzeniaka komuś obcemu, może pare razy ci sie uda ale kiedyś i do was zawitaja insektorzy.

Opublikowano

limusine tyś chyba z kosmosu spadł , jak nie wolno sadzeniaka sprzedawać?????? Zapraszam na targ do mnie to zobaczysz ile osób handluje sadzeniakiem.Tydzień temy w środe na targu było z 10 osób które normalnie sprzedawały ziemniaka..........sadzeniaka.-----Jeszcze się nie spotkałem z czyms takim co pleciesz ze niewolno sadzeniaka sprzedawać :lol: .Zejdz na ziemie.

Kosmosu? Widze człowieku że żyjesz na jakiejś strasznej wsi i nigdy nie byłes na porządnym rynku dlatego piszesz takie bzdury, nie wiesz to sie nie wypowiadaj.

Opublikowano

dlatego dziwię się ludziom jak na allegro oficjalnie sprzedają sadzeniaki. Ja bym napisał ziemniaki o jakimś kalibrażu ale nigdy sadzeniaki.

Swojego czasu sprzedawałem kupę sadzonki malin bo był szał na ekologię. I też miałem z tym problemy bo do tego też trzeba mieć szkółkę i wszystko przechodzi przez piorin a do jeszcze doszły prawa własności do odmiany których nie miałem wykupionych.

Dlatego teraz wiem że zawsze lepiej się wcześniej zastanowić co się robi i mówi

Opublikowano

kolego ja do Krakowa mam 90 kilosów i kontrole z PIORIN-u mam min. 2 razy w roku. Po giełdach i targach też bytują, także poczekaj przyjdzie i na Ciebie kolej... Nie żebym się czepiał, tylko po prostu takie mamy na dzień dzisiejszy realia. ;)