Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Seler
Opublikowano (edytowane)

odmiana asterix i diament.ale czy to zależy od odmiany.w tamtym roku sporadycznie trafiało mi się na ilona.

myślę czy za szybko nie rośnie,dopiero teraz coś takiego się pojawiło.a seler uprawiam już 20lat przynajmniej.

w tym miejscu popękania robi się brązowy.czy możesz coś doradzić będę wdzięczny.

poz....

Edytowane przez matingus
Opublikowano

kolego wydajność jaka można uzyskać to zalezy od roku bo w tym jakies super wydajności nikt nie miał. Obsada selera na przemysł 45-50 tys na ha w dobrym roku przeciętna sztuka selera ma 1,2kg wiec juz masz wydajnosc.

Opublikowano

w tym roku cena na przemysł nie jest zła,a co będzie za rok nie wiadomo.

rewelacji to nie ma.

selera uprawiam już 20lat,wiem co piszę.pamiętam jak sprzedawało się po 0,35 jaki jest zysk żaden.

Opublikowano

ja też kolego uprawiałem selera na przemysł kilka lat ale jak zaczeli sobie robić jaja ze mnie to kontraktu już wiecej nie podpisałem teraz produkuje seler handlowy po płuczce mam stałą cene i stałego odbiorce jestem bardzo zadowolony wiec szczerze przemysłu nie polecam srednia cena wychodzi 0,45gr w tym roku kumpel odstawił 80 ton cena 65gr ale niski plon i znowu wielkie narzekanie

Opublikowano

Witam byłem dziś na polu obejrzeć seler i zauważyłem że nie które są zwiędnięte odgrzebałem i znalazłem małe białe robaczki w środku w sercu selera które zjadają serce i przedostają się do korzenia. spotkał się już ktoś z tym?? co to może być za robak?

Opublikowano

witam.

na polu zauważyłem,że nie które selery są popękane.co może być za przyczyna.

może ktoś kiedyś też coś takiego miał.

za info dziękuję.

poz.....

 

Podejrzewam problemy z borem i wapniem.

Zrób próbę ogrodniczą w szczególności z obszarów gdzie popękania są intensywniejsze.

Jeśli od ponad 20 lat uprawiasz warzywa to często się zdaża pomoimo wysokiego odczynu, stosunkowo niska zawartość wapnia.

Jeśli analizy gleby to potwierdzą to rozwiązaniem będą granulowane saletry wapniowe najlepiej z borem.

Jeśli masz problem z interpretacją wyników analizy zapraszam na prv

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez stojanow
      sieje seler pod folie preferowke i slabo rosnie 3 klasa ziemi moze ktos ma pare cennych wskazowek
    • Przez Cbe1508
      Witam:) Sam produkuje rozsade selera , seler jest zasiany na torfie i podłożu specialistycznym klassmana i teraz co zauważyłem to małe roślinki maja niektóre listki na dól , wyrywając takie zobaczyłem ze korzenie są brązowe . Co może być przyczyna koledzy?????
    • Przez Rolnik276
      Witam, od 15 lat z tatą sadzimy Kapustę białą i nigdy nie mieliśmy takich problemów z nią jak w tym roku. Zaprawialiśmy korzenie rozsady opryskami:
      -Sumi Alpha
      -Topsin
      Czy mogło to spowodować uszkodzenie korzeni kapusty. W ubiegłych latach używaliśmy inny oprysk zamiast Sumi Alpha i nie było żadnych problemów z jej korzeniem.
      Czy może to także być wina zgorzela, ponieważ po posianiu nasion na rozsadę bardzo padało i było zimno.
      Oto kilka fotek tej kapusty.
      Korzeń:

      Czy z tej kapusty coś będzie czy zostaje jej likwidacja?
      Proszę o szybką odpowiedź.

    • Przez maxhack0303
      sprzedam maszynę do obierania naci selera samoróbkę. maszyna bardzo dobrze wykonana na solidnej ramie. kontak 666089696 raz używana
    • Przez borsuk1891
      Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
      Dokładnie chodzi o seler korzeniowy (odmiana Diamant).
      Liście rozsady selera zaczęły żółknąć i usychać , a korzenie brązowieją i obumierają . Nasiona były zaprawiane. Podłoże nie jest przenawożone .
      Jaka może być tego przyczyna ? Proszę o pomoc.
      Dołączam zdjęcia. 






×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v