Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja w tym roku sprzedawałem po 100 za tone ale po sipmie to snopek suchy ważył 130 kg to lipa;/ ale i tak sporo da sie zarobić. W tym rokubęde zwijał swoją prasą (classem rollant 66) i snopki będą o wiele cięższe bo lepiej zbite no i większe. a co do odbiorców to w golinie nawet dobre miejsce ale jak gadałem to że trzeba samemu zawieść a ja mam 30km więc bym musiał specjalną przyczee kupić do transportu bo takto wożąc mało słomy to nei interes. Ale odbiorce juz prawdopodobnie mam spod warszawy;) dzwonie tydzien przexd zbiorem ja presuje on przyjeżdza i mu łąduje i po 90 za tone z pola a po 100 jak ją przechowam kilka miesiecy w suchym stanie;)

Opublikowano

to policz sobie ile Ci wyjdzie jak sam sprasujesz. a jak ktos musi zaplacic za usluge sznurek to dopiero biznes. nie liczac juz tego ze wypadalo by ja zwiezc w jedno miejsce. z ha mozna zebrac ok 3t pod warunkiem ze jest duza sloma no i SUCHA przede wszystkim. ja gdybym mial sprzedac to wolalbym 100 razy z pokosa i niech sie ten co zbiera martwi czy pogoda dopisze czy nie.

Opublikowano

Mam takie pytanie ile można wziąść za słome z mieszanki: owies, jecznień, peluszka.?????

pierwszy rok sieje peluszke i nie wiem nawet jak wygląda słoma po niej i czy nadaje się do czegoś

Opublikowano

w tamtym roku mi sasiad sipma prasowal ale sabo zbijal i snopeczki po 130 kg;/ to nawet do transportu sie nei nadaje bo ledwo sie koszty wszytskeigo zwroca a nie mowiac juz o zarobku. chociaz i tak zle w tym roku nei wyszlem;)

Opublikowano

Bartek72511 to zapytam Ciebie czy jakby przyszedl rolnik i dal Ci 200 zl za hektar slomy z zyta to co bys zrobil? sprzedal czy zakupil prase sam zwijal, zwozil i pozniej sprzedal po 100 czy 120zł za tone?

Opublikowano

Witam, jak co roku będę kupował słome i nie chce przepłacić, powiedzcie mi ile u was kosztuje bela słomy o wymiarach 120x120, słyszałem że u nas ludzie płacą po 13-15 złotych,

po ile chodzą u was?

Opublikowano
Witam, jak co roku będę kupował słome i nie chce przepłacić, powiedzcie mi ile u was kosztuje bela słomy o wymiarach 120x120, słyszałem że u nas ludzie płacą po 13-15 złotych,

po ile chodzą u was?

chcesz kupić słomę bo mam do zebrania po żniwach ok 6 ha

Opublikowano
ja takze za 100zl kupuje :( powiedzcie mi ile bel okraglych 120/120 srednio wychodzi na hektar?

to zależy z jakiego zboża,jaka jest jego odmiana i oczywiście od tego jakiej było jakości ,no i zależy jaką prasą zwijasz, wiadomo że z pasówki będzie mniej niż z sipmy. Mi kiedyś znajomy zrobił 40 belek :) z ha pszenżyta tylko,że to była sipma

Opublikowano
to zależy z jakiego zboża,jaka jest jego odmiana i oczywiście od tego jakiej było jakości ,no i zależy jaką prasą zwijasz, wiadomo że z pasówki będzie mniej niż z sipmy. Mi kiedyś znajomy zrobił 40 belek :( z ha pszenżyta tylko,że to była sipma

sloma glownie z przenzyta i przenicy a prasa walcowka Metal-fachu

Opublikowano

ja jestem własnie w trakcie prasowania sobie słomy, zytnia pszenżytnia i owsiana po 10zł, troche słaba ta słoma bo z 2 ha zyta było 18, 2 ha owsa 14, a z 1.10 pszenżyta też 14, a reszte dopiero w poniedziałek jade prasowac

Opublikowano

Jaką cenę wziąść za bele słomy. jaka jest wogóle cena słomy tony. bela waży około 200kg to myślę że z 15zł od beli.

bela 120x120 o masie 200kg, to chyba nie istnieje taka, no chyba że po jakiejś mocnej zmiennokomorowej prasie, znajomy woził od ludzi bele na brykiety, to jak bela 120stka miała 120-130kg to max, a belki które prasowane były sipmą klasik na sztuki nie miały nawet po 100kg, nawet 70-80kg wychodziły :) także tylko na wagę słoma :)

Opublikowano

U nas na brykiety cenią właśnie po 80 zł za tonę, więc Twoja 200 kg bela wyszła by po 16 zł/ sztuka, można też sprzedać siano w tej samej cenie. Transport własny brykieciarni, jak sfinalizuję, to napiszę dokładnie jak wyszło. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v