Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.Za NH 6090 stół VARIO+przystawka do kukurydzy- umowa do podpisania za kwote 690 tys netto.

NH wydajniejszy od serii W systemem omłotu-do NH trzeba porównać JD serii T.

Opublikowano

Mówisz że wydajniejszy ale czemu podaj jakieś argumenty. Z tego pisał kolega @damianzbr cx6080 ma wyjdaność 18t/ha, cx6080 ma podobna bo samymi km nie pociagnie wydajnośći gdzie W540 ma wydajność 16-18t/h. A ty z seria T wyskakujesz, podaj chociaz model bo ten T660 ma ponad 30t/h mysle spokojnie.

Opublikowano

Zaraz, zaraz nie pisałem że model CX6080 kombajnu NH ma jakąś tam wydajność. Pisałem o rolniku z którym rozmawiałem całkiem przypadkiem że osiągnął wydajność 3ha/godz więc nie zostało stwierdzone ile t/godz jest w stanie przerobić. Są to tylko domysły.

Opublikowano

Porównaj młocarnie JD serii W a JD serii T,która jest według Ciebie bardziej podobna do NH??

Jeżeli twierdzisz,że moc nie poprawi wydajności to po co produkują kombajny np JD T660 i T670,przecież to ta sama konstrukcj?

Po co ktoś produkuje NH CX 8070 i 8090 to też te same kombajny,a przeskok wydajnościowy pomiędzy tymi maszynami to około 10-15 procent dziennej pracy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@damianzbr zgadza się w twoim przypadku jest to przypuszczalne 18t/h, ale kolega azi rozmawiał z użytkownikiem i stwierdził on wydajność 20t/h więc twoje przypuszczenia są zbliżone.

@FARMER76 przecież nie od omłotu wszystko zależy przy wydajności kombajnu, co z tego jak później to wszystko trafi na klawisze które nie nadążą tego przeżucić, a następnie sita tego przeciścic?? Ja nie napiałem że moc nie podniesie wydajnośći tylko że raczej nie podniesie i przy takich kombajnach to moc raczej ma drugorzędne znaczenie bo tego tam nie brakuje. Hmm budowy tych kombajnów trudno porównać w tym miejscu co mówisz bo cx ma separator w innym miejscu a W w innym. Do modełów T660 nawet niema co porównywac bo to inna wydjaność.

Opublikowano

Witam, widzę mocno dyskutujecie na temat wydajnoiści. mam CX6080, zrobiłem nim w poprzednie żniwa 250ha. Komputer pokazuje mi wydajność od 20t/h do 25 t/h. w zależności od rodzaju uprawy oraz plonu. Moim zdaniem bardzo dobra maszyna, zapas mocy, nawet na tęgie zboża, heder 6 metrów, śmiem stwierdzić że w słabych, zbożach można smiało czepiać szerszy. Spalanie ok 10l/ha, więc chyba nie za wiele. wziąłem model z wilgotnościomierzem oraz wagą, bardzo fajne zabawki, jest czym się zająć :) jedyne czego żałuję to to, że nie wziąłem hedera varifeed, w hederze extra capity stół jest troszeczke za duży do koszenia niskich upraw, poza tym trzeba bawić się z doczepianiem stołu do rzepaku. warto dopłacić moim zdaniem .

Opublikowano

Witam. Rozważam kupno kombajny JH W 540 a W 650. Co myślicie o tych maszynach i którą byście polecili jeśli miałby pracować na usługach i kosić rocznie ok. 500 ha zbóż i potem z 100-300 ha kukurydzy. Orientujecie się ile wynoszą koszty ubezpieczenia takiej maszyny i za jakimi kosztami wiąże się utrzymanie takiej maszyny rocznie?

Opublikowano

Generalnie nie znam nikogo kto by miał kombajn NH i narzekał. W kombajnach wg mnie New Holland to marka numer 1, czego nie można powiedzieć w kombajnach o John Deere.U nas o wyborze zaważył serwis i oczywiście wybraliśmy NH.