Skocz do zawartości

Wywożenie szamba domowego na łąki i pola

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie tak samo nie wezmą jak samemu zawieziesz bo musisz zadzwonić zamówić szambiarke która przyjedzie i wyciągnie jak u mnie w gminie to jest taka 8000 l i za na sie płaci 120 zł nieważna czy jest pełna czy nie tobo to od szt liczą i tak cena ta sama ale, ja tam wole roślinki podlać ale raz w roku robie wyjątek bo świstek wrazie kontroli potrzebny żeby był

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No bo trzeba chyba mieć umowę podpisana na wywóz ścieków na oczyszczalnie. Jak bym widział jak ktoś se podlewa to zaraz zgłoszenie w odpowiednie miejsce i życzyłbym 5 lat na Syberii w kamieniołomie, co to w ogóle ma być za dzicz ogarnijcie się ludziska !!! śmieci to samo do lasu dziady wożą. paluchy poucinać i 100 tyś grzywny może się opamiętają....

Opublikowano (edytowane)

@frytek ma rację że tak się nie powinno robić ale dlaczego jeśli mam swój sprzęt nie mogę wywieść towaru na oczyszczalnię, bo nie mam działalności i wpisu że mogę wywozić! ale jest furtka która kosztuje jednorazowo trzeba znaleść osobę z uprawnieniami (meljoranta) i kupić u niego projekt na rolnicze wykorzystanie ścieków, zatwierdzić go w gminie i śmiało podlewać roślinki czy kawałek ugoru. rośliny mają bardzo dużą zdolność oczyszczającą. ale jak w temacie wylewać ścieki na łąki i paść na nich zwierzaki to przegięcie takie jak wylewanie tego do rowu meljracyjnego. ogólnie temat trudny bo nie każdy ma kanalize a ona ułatwia sprawę.

projekt = operat wodno prawny na rolnicze wykorzystanie ścieków

@mateusz99813 masz rację, się pomyliłem uzgadniasz w starostwie powiatowym a nie w gminie

Edytowane przez piotrjako
Opublikowano

u nas też tak robią. Dopóki nie będzie kanalizacji to się nie zmieni, a narazie na budowę kanlizacji się nie zanosi, natomiast gmnia niechętnie wydawała pozwolenia na budowę przydomowej oczyszczalni ścieków, ale z tego co wiem to na dzień dzisiejszy po owe zezwolenie trzeba isć do Starostwa Powiatowego ale nie jestem pewien, wie ktoś moze jak jest dokładnie teraz z tymi pozwoleniami???

Opublikowano (edytowane)

a co to niby szkodzi jak ktoś na orane czy na łąkę wywiezie przecież to prawie sama woda. Gnojowica jest dużo mocniejsza.

Wiesz co, tutaj nie chodzi o zapachy.

W fekaliach występują bakterie kałowe oraz fosforany i azotany pochodzące z używanej w gosp. domowym chemii powodujące skażenie wód gruntowych.

Poczytaj sobie trochę chociaż o tych bakteriach http://www.instalato...akterie&lang=pl

Co do przydomowych oczyszczalni, mamy takową, sprawuje się bezproblemowo, z pozwoleniami nie było żadnych problemów.

Edytowane przez kris14
Opublikowano

Ja tej ludzie ogarnijcie sie! Skoro tak robicie to chociaz sie niechwalcie, bo tylko wstyd robicie "pozadnym rolnikom".

Myslicie ze wylejecie na pole zaoracie i posprawie... O.o

Chodziliscie kiedys do szkoly? Sami siebie trojecie! Np. Wylejesz na pole obok domu...popada deszcz i jak masz studnie to oczywiste ze bakterie sie moga tam dostac i trojecie zwierzeta i siebie!

Opublikowano

Ale nie rozumiem, jak mozna wylewać ścieki domowe na pole? Przecież chyba tam juz nic nie wyrośnie, w ściekach poza fekaliami są przeróżnego rodzaju substancje chemiczne takie jak proszek do prania, płyn do WC itd... Przecież to raczej zatruwa te glebe.

Opublikowano

Według mnie to leppiej wywieź to na pole lub łąkę gdzie ulegnie to rozkładowi niż (co tez się nie daleko zdarzało) wylewać do rowy który 100 metrów dalej kończy swój bieg w rzece

@Dawidg2 Zgadza się to stankowo jest w wlkp powiat gmina gostyń, kojarzysz miejscowość??

Opublikowano (edytowane)

U nas w ramach "rekompensaty" za niedoszłą obwodnicę Doliny Rospudy gminy przez które ta dolina prowadzi dostały środki na budowę kanalizacji i przydomowych oczyszczalni. Od miesiąca taka oczyszczalnia działa już u nas http://pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305526964&middleTemplateName=oc_middle_left_content_sub&bmLocale=pl

Prosta eksploatacja i montaż pozwalający na umiejscowienie na niewielkiej powierzchni, możliwość odprowadzenie odpływu do studni chłonnej a jeśli płytkie wody gruntowe lub gliniasto-ilaste podłoże na to nie pozwalają to do rowu, oczka, stawu lub na "górkę chłonną"

Edytowane przez darek1972
Opublikowano

Niektórzy załatwiają sprawę samba w inny sposób w naszej wsi o tym nie słyszałem ale podobno w niektórych wsiach ludzie porostu nie robią dna w szambie ! Słyszeliście o czymś takim ? Nie wiem jak to im wychodzi przecież po roku i tak ziemia stanie się nie przepuszczalna...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie nie wierzyć się nie chce jeden od drugiego mądrzejszy a potem o dzieci chore, zwierzęta chore, plony marne, Człowiek robi wszystko żeby nie zatruwać ekosystemu a drugi ma wszystko za przeproszeniem w d*pie. Szambo a gnojowica to dwie różne rzeczy ale co tam.. lejmy do rowu dalej. prędzej czy później człowiek wykończy człowieka....