Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam nieubłaganie nadszedł czas pisania pracy inżynierskiej z agrobiznesu związany z opłacalnością uprawy BOBIKU.

proszę o pomoc w wyszukaniu odpowiedniej literatury do tego tematu

chodzi mi o tytuły książek ciekawe artykuły z prasy rolniczej itp........

każda pomoc się przyda :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ahh ja tak samo zabieram sie do pisania pracy inzynierskiej. Poszukaj po znajomych, rodzinie czasopismo np Top Agrar dużo zagadnień jest na temat żywienia czy uprawy roślin naprawde polecam.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No i marsz do biblioteki tam tez napewno cos znajdziesz

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Temat mojej pracy inżynierskiej to Sposoby zywienia trzody chlewnej a efektywność tuczu. W pracy chcę uwzglednic zywienie do woli, dawkowane-normowane, na sucho na mokro, uwzględnie płeć, stopień rozdrobnienia pasz, na koniec omowie pasze tradycyjne, ekologiczne może dodam coś o dodatkach np smakowych itp zalezy ile bedie stron :P no i oczywiscie jakieś wnioski jak te pasze przekładaja sie na efektywnosc czyli przyrosty, itp.

Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Moja praca jest na podstawie literatury także nie widze rzadnych przeszkód w pisaniu pracy inynierskiej i chcąc czy nie bedie to w powenym stopniu "streszcenia" książek, publikacji itp.

Edytowane przez Frytek
Opublikowano

Czyli nic nowego nie wymyślicie. Wybaczcie, ale streszczenie kilku książek i na końcu napisanie, podsumowania to nie praca dyplomowa tylko referat na poziomie liceum. Praca dyplomowa ma dotyczyć czegoś nowego, czegoś czym inni się nie zajęli. Rolnictwo to nie tylko teoria ale i praktyka. Chcecie pisać o uprawie bobiku na podstawie książek i czasopism? Proszę Was.

Opublikowano

Ale niestety tak jest... Praca magisterska to już trochę większy wysiłek, dochodzą badania, obserwacje itp. Ja obecnie tez muszę pisać prace inżynierską. I szczerze, nie jest to takie łatwe jak się wydaje, szczególnie jak jest problem ze znalezieniem źródeł.

Opublikowano

pomyliłes rodzaje prac praca magisterska lub doktorancka wymaga zakładania doswiadczeń badan ankietowych itp pracą inzynierska mozna nazwac dobrze napisany biznes plan

co do tj uprawy bobiku wiedze praktyczna oraz teoretyczna to ja mam tylko nie sztuka jest ja opisac własnymi słowami tylkoo znalezc z 10 poważnych publikacji i z 10 artykułów z gazet

Opublikowano (edytowane)

To chyba w waszych uczelniach tak jest. Zapraszam np. na PW, to za taką pracę na SiMRze was wyśmieją. Jeżeli robiłeś badania to publikacje służą jedynie do szerszego pokazania tematu, pokazania go z różnych stron a na końcu napiszesz coś nowego co sam wywnioskowałeś, to wtedy jest to praca dyplomowa. Jeżeli tylko streszczenie książek to polecam wrócić do liceum i tam się nią chwalić.

Edytowane przez StasiekS
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hehe dobra nasze uczelnie to kompletne 0 wykształecenie marne roboty nie dostane... bla bla bla twoja za to cud malina wsystko ładnie pięknie nic tylko pogratulować nic nie poradzisz mają takie wymaganie a nie inne ja prace napisze, obronie się i bede zadowolony z dyplomu inż. potem pojde na magisterke porobie troche badan pomecze sie ale napise prace obronie sie i znowu bede zadowolony z uzyskania dyplomu tym razem drugiego stopnia...

Opublikowano

ja dziele sudentów i uczelnie na 2 grupy- tych co sie uczą i tych ca studiują

osobiście wole "studiować" niz ryc po nocach , dla mnie uczelnia to taka odskocznia od życia codziennego i w pewnym sensie rozrywka - gdyby nie studia to teraz pewnie bym pisał tego posta z kabiny ciężarówki gdzieś na zachodzie europy

stasieks- tylko pogratulować dobrej uczelni i ogólnie sukcesów :)

Opublikowano

To chyba w waszych uczelniach tak jest. Zapraszam np. na PW, to za taką pracę na SiMRze was wyśmieją. Jeżeli robiłeś badania to publikacje służą jedynie do szerszego pokazania tematu, pokazania go z różnych stron a na końcu napiszesz coś nowego co sam wywnioskowałeś, to wtedy jest to praca dyplomowa. Jeżeli tylko streszczenie książek to polecam wrócić do liceum i tam się nią chwalić.

Dobra dobra tak wymądrzać to się każdy może, chyba że masz dr hab. albo i więcej to przepraszam nie będę się czepiać :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie nie ma to jak beztroskie życie studenckie połączone z pokojem w akademiku :D

Opublikowano

ja dziele sudentów i uczelnie na 2 grupy- tych co sie uczą i tych ca studiują

osobiście wole "studiować" niz ryc po nocach , dla mnie uczelnia to taka odskocznia od życia codziennego i w pewnym sensie rozrywka - gdyby nie studia to teraz pewnie bym pisał tego posta z kabiny ciężarówki gdzieś na zachodzie europy

stasieks- tylko pogratulować dobrej uczelni i ogólnie sukcesów :)

A dziękuję.

Powiedz, że chociaż płacisz za te swoje "studiowanie"? Bo jak nie, to nie chwal się tym za bardzo. Nie świadczy to za dobrze o Tobie jak i twoim poziomie.

Dobra dobra tak wymądrzać to się każdy może, chyba że masz dr hab. albo i więcej to przepraszam nie będę się czepiać :P

Nie mam jeszcze. Ale jakbym na swojej uczelni, swojemu promotorowi lub opiekunowi pokazał podobną pracę, to pomyślałby, że to tylko ogólne zarysowanie i kazał się jeszcze porządnie przyłożyć.

Zastanówcie się, dlaczego na Zachodzie nie za bardzo honorują polskie tytuły zawodowe czy naukowe? Odpowiedź macie wyżej.

Opublikowano

płace a oczywiście ze płace i nie mam sie czego wstydzić można by powiedzieć ze inwestuje w siebie ;)

moim zdaniem gorszą sytuacją jest siedzenie na uczelni 3,4 a może i 5 lat na utrzymaniu rodziców -bez doświadczenia kariera przy kebabie gwarantowana

co do tych naszych dyplomów na zachodzie- hmm jesli byłes a na pewno byłes skoro swoja inteligencją oraz poziomem osiągnąłeś szczyty to pewnie wiesz ze polak nawet z dyplomem z UW czy KUL traktowany jest jak osoba 2 kategorii nadająca sie co najwyżej za pachołka w gospodarstwie czy kelnera z dodatkowym zadaniem zmywania garów za 1/2 wynagrodzenia potencjalnego europejczyka z zachodu a byle niemiecki rudy absolwent szkoły zawodowej jest idealnym pracownikiem rokującym na szybki awans

po ukończeniu szkoły średniej zacząłem pracować zjeździłem Europe od UK po krańce UA , poznałem wielu ludzi, nabrałem pewności siebie i odnalazłem sie w polskich realiach rynku pracy i ogólnie w realiach godnego życia w tym pięknym kraju ( chyba nie muszę dodawać ze postanowiłem prowadzić własna działalność) - człowiek który kończy studia w wieku 25-26 lat i nigdy na poważnie nie pracował zaczyna wszytko od zera, trzymając dumnie dyplom magistra rusza na podbicie rynku pracy, a rzeczywistość daje mu bardzo ciekawe stanowisko najczesciej w budce z przekąskami za 1300/miesiac o ile w ogóle może mu cos dać,

podsumowując mojego posta nie liczy się w życiu aż tak bardzo wykształcenie tylko dobry i przemyślany pomysł na życie

osoba z dyplomem renomowanej uczelni nie potrafiąca sprzedać swojej wiedzy jest nie więcej warta niż zwykły pracownik

takie jest moje zdanie możesz się z tym zgodzić lub nie "demokracja przecie nastała"

pozdrawiam

Opublikowano

A dziękuję.

Zastanówcie się, dlaczego na Zachodzie nie za bardzo honorują polskie tytuły zawodowe czy naukowe? Odpowiedź macie wyżej.

Zadam proste pytanie. Jeżeli zachód jest taki super a Polska jest dnem to co tu jeszcze robisz?

Zaraz pewnie wyjedziesz z tekstem że najlepiej jest w USA bo media ciągle nas bombardują informacjami zachwycającymi USA które wg mnie jest największym dnem jaki istnieje.

Opublikowano

Zachód.. Zachód.. zachód... szczerze: boją się polskich wykształconych ludzi. Dlaczego? bo oni ledwo piszą i ledwo umieją czytać. Przykład: Anglia. Czemu ludzie po studiach z dobra znajomością języka pracy na jakimś stanowisku nie potrafi podjąć? Bo Anglicy boją się o własne tyłki!

• Like 1
Opublikowano

witam przyszłych inżynierów :) jak pisałem swoją pracę to publikacji szukałem w bibliotece i w necie w formie pdf. sporo jest tu książek i artykułów z czasopism. dyplom robi się dla siebie, nie dla pracodawcy. pracodawca patrzy na doświadczenie, umiejętności, chęci do pracy i nauki