Skocz do zawartości

Wszystko o sieczkarniach Mengele SF 5000 , 6000 , 7000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

fe36234e3207e0fbmed.jpg

Tak wygląda jeden z gniotownikow. Jutro jestem umówiony z gościem który może się podejmie tego. Ma zakład że dorobi każda jedna część z rysunku albo według starego. Czy to tryb czy jakiś wałek to bez znaczenia. Wracając do wentylatora to łopatki i śruby już są w drodze.

Powiedzcie mi jaka szpara powinna być między wanna a nożami tnącymi? Bo po odjechaniu gardziela okazało się że odległość między wanna a nożami to dobre półtora centymetra

Edytowane przez fafal251
Opublikowano

Boli mnie jeszcze detektor że nie działa. Ona została już kupiona z uszkodzonym. Podobno ten czujnik w wale jest uszkodzony ale na to narazie nie ma czasu. Wezmę się za to po skończeniu kuku bo ryjki zaczynają wlazic

Opublikowano

może kabel gdzieś uszkodzony albo mase gubi nie musi być odrazu ten w walcu czujnik ale fakt żeby sprawdzić to to troche czasu zajmuje a teraz pewnie czasu nie ma na szukanie trzeba złożyć i w pole będziesz miał walde zregenerowane i blachy na nowe to musi iść bez zapchania. długo masz tą sieczkarnie ? stalnice na ile ustawiasz ?

Opublikowano (edytowane)

Ona jest u nas 3 sezon. W pierwszym sezonie jakimś cudem złapała dno pod nożami i co dalej było nie muszę mówić. Wtedy robili ją mechanicy z Łomży o ile dobrze pamiętam. Oni tam wszystko ustawiali po swojemu no i chodziła. Bez cudów bo się zapychala ale szło jako tako a w tym roku to masakra.

Edytowane przez fafal251
Opublikowano

Trochę nie zrozumiałeś. My jak ja kupiliśmy to ta wanna była w nie wesołym stanie i widocznie się przetarla i nóż chwycił jakiś zadzior no i po tym mechanicy ja robili a nie ze po nich chwyciła wannę

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest z tym regenerowaniem tak naprawde. Ale rozmawialem kiedys z czlowiekiem co w mengeli regenerowal walce i powiedzial z starly sie jak cholera szybko bo nie ta jakosc stalii kasa w bloto. Moze slaba firma robila i cos zwalili a moze tak juz jest. Ale lepirj niwch sie ktos wypowie co mial osobiscie doczynienia z tym.
A jaki koszt nowych walcy a ile za regeneracje?

Edytowane przez pioter03
Opublikowano

Ja regenerowalem walce te same juz 3 razy i to nie prawda że się zużywają szybciej odkąd mam mengele a już jakieś 10 lat to co trzy lata regeneruje i jest ok regeneracja u mnie kosztuje około 1300 zł za dwa walce z wyważeniem a nowe to pewnie kolo 6000 tysięcy.

Opublikowano

czyli co niecałe 300ha regeneracja ??? Nie za czesto ? U mnie jak kupiłem były walce po regeneracji ( a rok wczesnij załozone nowe zamienniki przez poprzedniego własciciela) Przez 2 sezony wydzibałem ponad 250 ha i nie widze narazie wiekszego zużycia. JAkby co to mam stare oryginalne walce w kazdej chwili mozna je zregenerowac i beda na zapasie :) 

Opublikowano (edytowane)

Oblecialem tutejsze warsztaty, szlifiernie i nikt się niepodjol bo za twardy materiał. W jednym zakładzie w Szczytnie by zrobili ale dopiero na koniec następnego tygodnia dodatkowo bez wyważenia i 8 stow za sztukę. Szukając dalej przypadkowo się zgadalem z gościem który jutro jedzie odebrać swoje gniotowniki tylko że do jonh deerki. Dogadałem się z nim że weźmie zawieźie moje do regeneracji i tak 5 stow za sztukę z wyważeniem

Edytowane przez fafal251
Opublikowano

nie wiem biały może miała już wymienione kiedyś walce i może to już nie taka stal jak w orginalnych ale mniej wiecej tyle u mnie wytrzymają . to dobrze że jednak ktoś Ci zobi będą zregenerowane to pojedziesz jak zły

Opublikowano (edytowane)

Zawsze z rana przed robota raz albo dwa razy tawotnica w każdą możliwa kalamitke w maszynie.

Cały gniotownik nie musi być z twardej stali. Może mieć tylko kilku milimetrową warstwę która poprostu skończy się z czasem po którejś regeneracji. Rozmawiałem ze znajomym z metal-fachu że można bez problemu to na 'weglikować' lub zachartowac uzyskując prawie że taka sama lub nawet identyczna twardość ale wiadomo to są koszta.
Jeżeli ktoś zainteresowany tym frezowaniem to dam nr telefonu do gościa na priv. Dodam że to w Grajewie koło Ełku

Edytowane przez fafal251
Opublikowano

Myslałem ze jesli pszecie o regeneracji to jest to z naweglaniem. Wiem ze poprzedni włąsciciel jak oddawał do regeneracji to czekał dośc długo ale z naweglaniem ( obróbka termiczna powierzchniowa) Takie zwykłe szlifowanie  albo napawanie i szlifowanie napewno nie da takiego efektu.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie u mnie tylko ostrza bez naweglania i juz tej twardości nie ma ale pewnie trochę kosztuje utwardzenie to biały jak masz utwardzone to wytrzyma raz tyle co u mnie bez utwardzenia albo więcej nawet :-)

Edytowane przez witt25
Opublikowano (edytowane)

A więc tak.
Naostrzone i wywarzone gniotowniki
Nowe łopaty wentylatora
Nowa wanna wentylatora
Ustawiona wanna bębna tnącego na około 4 milimetry
Idzie teraz jak poezja. Dziś nawet deszcz padał i żeby się zapchnela to nie było mowy
Miejscami w dobrej kukurydzy silnik schodził z obrotów bo za szybko, chwila przerwy i przełknela bez problemu

Edytowane przez fafal251
Opublikowano

Witam.mam taki pytanie.strasznie grzeje się koło na bębnie tnącym z lewej strony co może być przyczyną

Myslałem może ze to łożysko no i wymieniłem ale i tak nadal się grzeje az normalnie jak wylatuje kukurydza to z dymem

Opublikowano

fafal teraz pojedziesz jak zły :D ka1990 wiesz co może być naowijało Ci się w środku bębna przy ścianie bo pewnie zgarniaki wytarte masz to są przyspawane do bębna dwa płaskowniki po bokach i jak są wytarte to między bębnem a obudową bębna naowija się i że ąż się dymi i blachy nie dotkniesz z zewnątrz bębna. jak kosisz to dotknij blache bębna z zewnątrz czy też gorące bo albo to albo coś inne może być z samego  opisu trudno coś doradzić

Opublikowano

w sumie jak zdjełem to łożysko to naowijane było tam i wyczyściłem ale tylko to co mogłem

może faktycznie tak się stało a te zgarniaki to się wymienia