Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Claas
rozal22    15

Witam, w te żniwa prasą variant 280 przepracowałem 550bel nagle coś się stało i prasa zaczęła "wariować" na potencjometrze/manometrze.

Bela raz jest zbijana a raz nie, wskaźnik szaleje na skali. Efekt jest taki że w pewnych partiach beli reki nie można włożyć(tak jak do tej pory było) a w innych całą rękę, czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel6485    234

Powiem Ci,ze u mnie dzieje sie podobnie jedna belka zbita 2 nie tylko na potencjometrze/manometrze ciśnienie jest stabilne cały czas wskazówka przed czerwonym polem. Podejrzewam iż jeden trójnik rozdzielający przewody jest wadliwy i leje sie z niego olej moze u Ciebie jest podobnie ,któryś wąż może puszczać olej i gubi ciśnienie bądz problem leży po stronie ciagnika...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakub16    118

Sprawdź elektrozawór od regulacji zgniotu. Może jakiś paproch wpadł i blokuje go

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rozal22    15

Hm, zobaczę wasze odpowiedzi za uwarzyłem na górze po prawej stronie przy zbiorniku (chyba oleju) że przewód się poci...

Wcześniej pocenia/mokrego nie zauważałem. Prasa jest cała w smarze i brudna teraz poprzez smarowanie łańcuchów które rozrzucają olej....

Wytrę ją i zobaczę może coś gdzieś się stało.

Dodam bo teraz pisząc przypomniało mi się wieczorem jak za za uwarzeniu objawów otworzyłem klapę i chwilę pogadałem z kumplem a klapa w ciągu może nie całych 5min opadła z max otwarcia prawie do zamknięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozal22    15

Przedmuchałem prasę z brudnego oleju.

Ten wyciek to jednak był i jest z siłownika od górnego napinacza... chyba obróbka przewodu (zacisk)po puścił bo z stamtąd się poci...

Wyciągnąłem elektroniczne magnesy z zaworów przeczyściłem je, myślałem że paproch przeskoczy..

W efekcie uzyskałem nowy efekt problemu bo chcąc pasy poluzować nie reaguje siłownik. Tylko manometr wbija na skali wskaźnikiem na czerwone tło.

Czy muszę porozkręcać teraz te trójniki na przewodach? czy coś innego mam zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel6485    234

Nie wiem czy wiesz ale pasy można poluzować tylko i wyłącznie wtedy gdy masz włączony komputerek ;) może po prostu go nie włączyłeś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szybki00    4

A może ktoś wie ile powinno wynosić ciśnienie w zbiorniku ciśnieniowym (akumulatorze) w Variancie 180 ten na górze po prawej stronie prasy ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
123kom    0

Witam , odświeżę trochę temat.

Zakupiłem prasę Claas Variant 280 Roto Cut, prasa bardzo dobrze zbija od samego środka lecz belka jest luźna około 40 cm pod końcem, jak przestawić tę prasę aby zbijała bardzo mocno? Przestawiałem siłę zgniotu z prawej strony prasy tym przełącznikiem góra - dół, niestety nie reaguje. Czy trzeba zresetować sterownik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strzymek    15

to i ja się podłącze (przy okazji temat odświeżę ) jak się reguluje napięcie pasów wydają się jakby luźne jak się podniesie klapę to się zatrzymują i często potrafią się przekręcać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel1344    0

Witam. Panowie mam taki problem podczas pracy wałek wyrwał mi przewody ze sterownika tego który jeździ w kabinie pilot jest sprawny z tym że kabli jest trzynaście w pilocie jest kostka na 14 pinów kable mają numery ale claas nie udostępnia który numer kabla powinien wchodzić w odpowiednie miesce w kostce a wiem że nie wchodzą po kolei. Nowy pilot 6000 zł. czy mógłby ktoś poratować i zajrzeć do swojego pilota w jakiej kolejności wchodzą kable?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Peteer18    0

Witam w naszym classie jest taki problem że nie działają diody od kierunku jazdy co może być przyczyną albo jak to naprawić jest to claas variant 260 czyli to samo co 280.

Bardzo będę wdzięczny za uzyskanie takiej pomocy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
basti0999    2

Jeśli to nie jest wersja RC to takiej opcji nie posiada, także nie będą się świeciły bo przy prasie nie ma czujników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
reno82    0

Panowie mam takie pytanie kupiłem prase variant 280 jak wymienić w niej olej tak zeby po wymianie nie bylo niespodzianek mam ciągnik bez oddzielnego zbiornika oleju hydraulicznego NH TD 5050,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    217

Odkręć przewody na siłownikach i olej sam pospływa. Śladowe ilości zostaną ale już raczej nie groźne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
horsch    0

Witam, może mi ktoś powiedzieć gdzie znajdują się czujniki nierówności beli? (nie wiem jak to się dokładnie nazywa), jestem w trakcie testów presy claas variant 280 z 2003r i w komputerku znajdują sie diody ale żadna się nie świeci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przem9    0
Napisano (edytowany)

Witam posiadam prasę claas variant 280 z 2007r mam taki problem, gdy włączę sterownik ciśnienie z zielonego pola spada na zero i pasy sie luzuja co może być przyczyną? Kiedy zdejmuje kostkę z elektrozaworu na rozdzielaczu ciśnienie utrzymuje się a jak ją wsadźe od razu siłowniki od pasów luzuja sie

Edytowano przez Przem9

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pimper21    50

ciśnienie ma być na 0 ... jeżeli nie włączysz sterownika i podnosisz klapę to ciśnienie rośnie i jak włączysz powinno spaść do 0     

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piter1992    0

Dlaczego na sterowniku pala mi się wszystkie diody od kierunku jazdy i nie pokazuje jak jechac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    217

Może się zawiesił. Restartowałeś go? Odłączyłeś od zasilania na 15min i podłączyłeś ponownie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piter1992    0

Witam mial ktos problem z podaniem sznurka do obwiazania beli? U mnie to wyglada tak rolka ktora ciągnie sznurek podaje go ale sznur prawdopodobnie nie może zahaczyc się o bele i w wyniku tego aparat się przesuwa a sznur stoi w miejscu dopiero po jakimś czasie się zahaczy ale tez nie zawsze. Może ktoś ma jakieś rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Xeon
      Witam,
      Przy prasowaniu sianokiszonki coś pokaszaniło mi się z aparatem od siatki. Mianowicie...
      1. uruchamiam owijanie, elektromagnes załącza się prawidłowo
      2. aparat zaczyna podawać siatkę
      3. bela złapie siatkę, puszczam przycisk na pilocie i trwa owijanie.
      4. tu zaczyna się problem... bo siatka owija się bez końca (nie włącza się nóż). Zapadka która przesuwa ku górze się po malutkiej rolce zatrzymuje się ok 1 cm poniżej górnej krawędzi rolki przez co nie spada i nie uruchamia noża (mam nadzieję że wystarczająco jasno napisałem). Zauważyłem, że gdy bela ciągnie siatkę rolka gumowa od podawania siatki nie obraca się ( i tu właśnie nie wiem czy tak też było wcześniej - wydaje mi się, że siatka powinna ją napędzać aż do zwolnienia blokady noża?).
       
      Prośba o pomoc, bo prasa teraz pilnie potrzebna.
       
    • Przez jankris
      Witam. Serdecznie zapraszam do udziału w dyskusji na temat pras rolujących zmiennokomorowych Claas Variant 180 RC. Sam jestem posiadaczem takiej prasy i mogę podzielić się opiniami na jej temat, chętnie wysłucham także opinii innych użytkowników. Pozdrawiam
      Jankris
    • Przez koszos1
      Witam. Posiadam prasę Claas Variant 180 od 3 lat, do tego sezonu wszystko chodziło ok, a w tym sezonie wyjechałem na pole i prasa nie chce "sciskać" bel, zwija wszystko OK tylko snopki są miekkie, zamówiłem już elektryka i posprawdzał instalację i twierdzi że od strony elektrycznej wszystko jest ok, prasa chodzi normalnie tylko regulując siłę ścisku zakresem od 1-5 to nic nie daje, zegar od ciśnienia również niewiele wskazuje, podnosi się troszkę wskazówka i to wszystko, dodam tylko że w poprzednich sezonach jak zapełniała się komora to wskazówka zegara wychodziła z zielonego pola. macie może pomysł co to może być??
    • Przez myniorolnik
      Mam pytanie czy ursus c 360 da sobie rade z prasą claas rollant 46.
    • Przez lukza86
      powiedzcie mi dlaczego dzieje się taK jak na obrazmu?
×