Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w te żniwa prasą variant 280 przepracowałem 550bel nagle coś się stało i prasa zaczęła "wariować" na potencjometrze/manometrze.

Bela raz jest zbijana a raz nie, wskaźnik szaleje na skali. Efekt jest taki że w pewnych partiach beli reki nie można włożyć(tak jak do tej pory było) a w innych całą rękę, czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Opublikowano

Powiem Ci,ze u mnie dzieje sie podobnie jedna belka zbita 2 nie tylko na potencjometrze/manometrze ciśnienie jest stabilne cały czas wskazówka przed czerwonym polem. Podejrzewam iż jeden trójnik rozdzielający przewody jest wadliwy i leje sie z niego olej moze u Ciebie jest podobnie ,któryś wąż może puszczać olej i gubi ciśnienie bądz problem leży po stronie ciagnika...

Opublikowano

Hm, zobaczę wasze odpowiedzi za uwarzyłem na górze po prawej stronie przy zbiorniku (chyba oleju) że przewód się poci...

Wcześniej pocenia/mokrego nie zauważałem. Prasa jest cała w smarze i brudna teraz poprzez smarowanie łańcuchów które rozrzucają olej....

Wytrę ją i zobaczę może coś gdzieś się stało.

Dodam bo teraz pisząc przypomniało mi się wieczorem jak za za uwarzeniu objawów otworzyłem klapę i chwilę pogadałem z kumplem a klapa w ciągu może nie całych 5min opadła z max otwarcia prawie do zamknięcia.

Opublikowano

Przedmuchałem prasę z brudnego oleju.

Ten wyciek to jednak był i jest z siłownika od górnego napinacza... chyba obróbka przewodu (zacisk)po puścił bo z stamtąd się poci...

Wyciągnąłem elektroniczne magnesy z zaworów przeczyściłem je, myślałem że paproch przeskoczy..

W efekcie uzyskałem nowy efekt problemu bo chcąc pasy poluzować nie reaguje siłownik. Tylko manometr wbija na skali wskaźnikiem na czerwone tło.

Czy muszę porozkręcać teraz te trójniki na przewodach? czy coś innego mam zrobić

Opublikowano

Witam , odświeżę trochę temat.

Zakupiłem prasę Claas Variant 280 Roto Cut, prasa bardzo dobrze zbija od samego środka lecz belka jest luźna około 40 cm pod końcem, jak przestawić tę prasę aby zbijała bardzo mocno? Przestawiałem siłę zgniotu z prawej strony prasy tym przełącznikiem góra - dół, niestety nie reaguje. Czy trzeba zresetować sterownik?

Opublikowano

to i ja się podłącze (przy okazji temat odświeżę ) jak się reguluje napięcie pasów wydają się jakby luźne jak się podniesie klapę to się zatrzymują i często potrafią się przekręcać

Opublikowano

Witam. Panowie mam taki problem podczas pracy wałek wyrwał mi przewody ze sterownika tego który jeździ w kabinie pilot jest sprawny z tym że kabli jest trzynaście w pilocie jest kostka na 14 pinów kable mają numery ale claas nie udostępnia który numer kabla powinien wchodzić w odpowiednie miesce w kostce a wiem że nie wchodzą po kolei. Nowy pilot 6000 zł. czy mógłby ktoś poratować i zajrzeć do swojego pilota w jakiej kolejności wchodzą kable?

Opublikowano

Witam w naszym classie jest taki problem że nie działają diody od kierunku jazdy co może być przyczyną albo jak to naprawić jest to claas variant 260 czyli to samo co 280.

Bardzo będę wdzięczny za uzyskanie takiej pomocy.

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie kupiłem prase variant 280 jak wymienić w niej olej tak zeby po wymianie nie bylo niespodzianek mam ciągnik bez oddzielnego zbiornika oleju hydraulicznego NH TD 5050,

Opublikowano

Witam, może mi ktoś powiedzieć gdzie znajdują się czujniki nierówności beli? (nie wiem jak to się dokładnie nazywa), jestem w trakcie testów presy claas variant 280 z 2003r i w komputerku znajdują sie diody ale żadna się nie świeci.

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam prasę claas variant 280 z 2007r mam taki problem, gdy włączę sterownik ciśnienie z zielonego pola spada na zero i pasy sie luzuja co może być przyczyną? Kiedy zdejmuje kostkę z elektrozaworu na rozdzielaczu ciśnienie utrzymuje się a jak ją wsadźe od razu siłowniki od pasów luzuja sie

Edytowane przez Przem9
Opublikowano

Witam mial ktos problem z podaniem sznurka do obwiazania beli? U mnie to wyglada tak rolka ktora ciągnie sznurek podaje go ale sznur prawdopodobnie nie może zahaczyc się o bele i w wyniku tego aparat się przesuwa a sznur stoi w miejscu dopiero po jakimś czasie się zahaczy ale tez nie zawsze. Może ktoś ma jakieś rady