Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam ten sam problem w moim masseyu 6170 i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi co z tym fantem zrobić. Jeden kolega napisał o ,,małej pompie'' która nie daje rady zaciągnąć oleju gdyż jest za gesty. Wydaje mi się że tą pompkę trzeba wymienić, tylko kolega nie napisał gdzie ona się znajduje... Czy do jej wymiany trzeba rozpoławiać ciągnik itd... Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania proszę o rady.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Właśnie się zastanawiam bo w katalogu znalazłem małą pompę numer katalogowy 3618001M3.

U mnie w MF8150 znajduje się siedząc w ciągniku to po lewej stronie, tuz nad filtrem, pod blokiem rozdzielającym i pokrywą. To sprzęgło to albo pompa, albo ten blok hydrauliczny rozdzielający ciśnienie.Obie rzeczy drogie, za drogie.

Opublikowano

Właśnie się zastanawiam bo w katalogu znalazłem małą pompę numer katalogowy 3618001M3.

Gadałem z mechanikiem co juz to naprawiał, dokładnie winą tego wspomagania i szarpania jest na pewno pompa tylko nie wiem dokładnie czy to jest pompa o numerze katalogowym 3618001M3 albo 3716370M2 na szczęście nie trzeba ciągnika rozpoławiać wystarczy z boku dojscie. Dokładnie to ona znajduje sie pod pokrywa w okolicach filtra oleju skrzyni. Oczywiscie nowa duzo kosztuje ale regeneracja powiedziął ze 800zł i robia nia w Łodzi

Opublikowano

Tez mam taki sam problem ale czy przyczyną może być nie maczający się bagnet oleju hydraulicznego ?. Dodam również że na paczątku szarpał w czasie puszczania sprzęgła a teraz sprzęgło chodzi bardzo ciężko i stawia taki opór jak by było je cos blokowało.

Opublikowano (edytowane)

witam panowie mam ten sam problem ze jest słabe wspomaganie i szarpie ale dopiero jak sie rozgrzeje i jak skrece kołami do konca to wogole nie rusze i wydaje mi sie ze to nie winna gestego oleju bo jak sie zagrzje to przeciez jest rzadszy. a wymieniał moze juz ktos ta pompe i czy pomogło????albo cos innego???

Edytowane przez tomi32
Opublikowano

WYMIENILEM AKU HYRAULICZNY I POMOGLO.

kolego nieorientujesz sie jakie powinno byc cisnienie azotu w tym aku hydraulicznym? jak byś wiedział to prosze o szybką odpowiedź nawet na e-meil seba87654321@ineria.pl z góry dziękuje!!

Opublikowano

Witam,

Mam mf-a 6160. Mam problem z wspomaganiem. Dopóki ciągnik się nie rozgrzeje chodzi doskonale, ale gdy tylko trochę pochodzi i się rozgrzeje nie mogę skręcić bez wejścia na obroty(dopiero gdy dostanie obrotów to jako tako chodzi). Co może być przyczyną i co zrobić aby było lepiej?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Prawdopodobnie pompa oleju zużyta. Ciśnienie pompy zębatej zależy od jej prędkości obrotowej. Gdy olej jest gęsty to jeszcze jakoś to idzie, a gdy rzadszy pompa musi wygenerować większe ciśnienie do poprawnej pracy układu, a dzieje się to przez dodanie gazu.

Opublikowano

Nigdy nie miałem styczności z tymi ciągnikami, diagnoza jest na bazie podstawowych informacji z mechaniki, poczytaj posty powyżej, jest tam coś napisane o tych pompach, być może są tam inne elementy układu, które po wzroście temperatury oleju zaczynają szwankować- jakieś dławiki, regulatory....

Opublikowano

Witam mam podobny problem co kolega kazimirz11. A więc w moim mf 6180 wymieniłem pompę hydrauliki olej i filtry. Na zimnym oleju wspomaganie działa ok i podnośnik również. Jednak po nagraniu tzn pracy z grubberem wspomaganie słabnie sprzęgło szarpie i podnośnik nie podnosi lecz gdy dodam gazu wszystko działa lepiej. I zupełnie niemam pojęcia co może być tego przyczyną. Proszę o pomoc

Opublikowano (edytowane)

Sprzęgło jak się nagrzewa to co jakiś czas na wolnych obrotach trzeba dwa razy wcisnąć a wystarczy dodać gazu i jest ok. Wszystko działa a przedni napęd nie robi różnicy. Jak jest włączony czy wyłączony ciągnik zachowuje się tak samo tylko rewers mi wolniej przełącza

Edytowane przez mariusz1105
Opublikowano

U mnie szarpie sprzęgło przy ruszaniu. Nie czyściłem jeszcze tego zawóru 17 bar ,ale przed tym chciałem  opisać co sie dzieje i co zauważyłem. Wszytko działa poprawnie wspomaganie, podnośnik. wom, przedni napęd rozłacza załącza bez problemu. Na załączonym przodku nie ma szarpania. Szarpie tylko na wyłączonym napędzie. Szarpnięcie występuje tylko gdy puszczam sprzęgło po przełączeniu rewersu . Przód/ tył tak samo, ale gdy nie przełączam rewersu ( jadę na 1 biegu wcisne sprzęgło zatrzymam się, potem puszczam sprzęgło i ruszam)  szarpnięcie nie występuje. na zimnym oleju wszystko jest dobrze. Co sprawdzić? wydaje się jakby to rewers coś szwankował, bo gdyby coś było ze sprzęgłem nie tak to przy każdym puszczeniu sprzęgła było by szarpnięcie. gdzie leży przyczyna? nie mierzyłem ciśnienia na sprzęgle bo nie mam sprzętu do tego jeszcze. doczytałem się na forum ze przyczyną mogą być pierścienie uszczelniające na łku od przedniego napędu. Może ktoś rozjaśnić ten temat?

Opublikowano

U mnie na zimnym oleju wszystko działało poprawnie na rozgrzanym ciężko się kręciło kierownicą i szarpało przy puszczaniu sprzęgła.Innych objawów nie miałem.Zadzwoniłem po gościa,pomierzył ciśnienia i okazało się że pompa jest zużyta i nie daje należytego ciśnienia.po wymianie pompy jak ręką odjął.