Skocz do zawartości

Folia strech czy worki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym sie poradzić koledzy mam nie dużo sianokiszonki do robienia. Kolejna sprawa sianokiszonke bede skarmiał tam max do jesieni .

no i teraz pytanie nie chce ponoisic niepotrzebnych kosztów zwiazanych z folią itd i pytam czy na tak krutki okres moge zaryzykować i owinąć folią przezroczystą typu strech?? Czy może zapakować ją w worki. Kiszonka na bieżącą do jesieni napewno bedzie zkarmiona

Opublikowano

W zeszłym roku zużyłem rolkę strecza na drugi pokos i dopiero teraz ją skarmiam. Nie popsuła się kiszonka, fakt że była mocno przesuszona, może i miało to pozytywny wpływ na przechowanie. W tym roku pierwszy pokos kupiłem folię, na drugi pokos już zaopatrzyłem się w trzy rolki strecza. Jeśli dobrze wyjdzie w przyszłym roku zrobię więcej.

Opublikowano

w worki możesz ryzykować, niektórzy tak robią i mówią że jest ok, folia przezroczysta, strecz spokojnie może być całą zimę pod warunkiem że położysz belki w zacienionym miejscu

Opublikowano

Są też czarne te folie i nie wiem która by była lepsza bo też mam wątpliwości co zrobić z sianem czy ustawić w stogu i przykryć folią czy może poowijać po razie taką folią co radzicie ??. Owijarkę oczywiście mam ładować i ustawiać też

Opublikowano

ja mam zasiana trawe a w trawe owies no i juz sie przymiezam kaosic ten owiec a potem ładnie trawa mi z tego wybija i zostaje na kilka lat trawa. Mam tego około 2,5 ha. zawsze miałem mniej to zkarmiałem na zielono orkanem. Owijarki nie mam bo sianokiszonki robie mało zawsze pozyczam ale z owijarka to nie problem. Po ile jest rolka strecha ??

Opublikowano

to ameryka pełną gębą. :blink:

Zdecydowanie lepiej kupić czarną folię. 14zł na allegro. jaki jest stosunek wydajności rolki do zwykłego balota 120x120/

Np normalna folia 25 balotów a tą folia stretch ile belek

Opublikowano

Właśnie też nie wiem ile z jednej belki wyjdzie belek ale planuje zakupić z jakieś 6 rolek i owinąć owijarką samozaładowczą po razie i postawić pod chmurką niech stoi. W jednym z tematów było że facet zawinął siano po razie w zwyczajną folię do beli i wyszła wyśmienita pasza

Opublikowano

siano owijać folią dobry pomysł bo nie zamoknie i nic sie nie zmarnuje my w tamtym roku parę belek mieliśmy siana, bo niestety miała być kiszonka ale z przyczyn technicznych wyszło siano. Siano jak siano jak nie ma wilgoci to nie zakiśnie takie jak się wrzuciło takie było przy skarmianiu.

Opublikowano

Po 70 zł to zdzierstwo zobacz po ile na allegro połowa ceny no i ta przesyłka powiedzmy 20 zł

Z tej rolki wychodzi 15 bel owiniętych 3-krotnie. Według mnie to dobra cena

Opublikowano

3,5 kg za około 22 zł dobra cena u ja bede do jesieni to skarmiał i nie bede pakował sie w koszty folii kupie strecha czarnego owine i ma być

Czarny na lato ?? to chyba nie najlepszy pomysł na jakąś III-IV trawę można czarnym owinąć ale nie w lato jak upały i UV
Opublikowano

to napisz po co ludzie nakrywają baloty po przeźroczystym stretchu a folia do bel nie jest przeźroczysta?

jakby przeźroczysta folia była naj... to firmy produkowałyby przeźroczyste folie. Nie napisałem dlaczego nie jest dobry pomysł dlatego że nie wiem dokładnie dlaczego nie można użyć bezbarwnej. Nie chce mówić o czym co słyszałem bo zapewne są argumenty książkowe przeciwko przeźroczystej folii których nie wymienię z niewiedzy. Znajdź mi artykuł o przeźroczystej folii gdzie można zakiszać bez przeciwwskazań to zwrócę honor